Motory veteránů již popáté rozezní svitavskou Cihelnu

Svitavy – 21. července
Na sklonku závodní sezóny 2012 se svitavští veteráni Zdeněk Peša a Richard Berger sešli na stadiónu v Cihelně s dalšími kolegy, aby se ještě jednou svezli před příchodem zimy. Z vožení kolem dokola se stal závod, který sice nemá oficiální status, nicméně se úrovní může rovnat leckterému přeboru. Pátý ročník Veterán kempu Svitavy je na programu již tuto sobotu po obědě.

 

Veteráni pojedou v sobotu v Cihelně již popáté
Veteráni pojedou v sobotu v Cihelně již popáté

Startovní listina se vytváří za pochodu a rozpis závodu bude vytvořen přímo ve svitavském depu podle aktuální situace. Přihlášení jsou vesměs staří dobří známí, ať už se týká početných kontingentů z Rakouska a Maďarska, Ukrajince Petro Fedyka, favorizovaného Sjoerda Rozenberga či Slovince Jože Žiberta. Ten býval oporou reprezentace Jugoslávie ještě za časů federativní republiky.

Richard Berger na téma polojubilejního Veterán Kempu:

„Možnost, že dorazí ještě Angličani, tam pořád je stejně jako, že dorazí někdo neohlášený. I tak je to dobře obsazený. Všechno vypukne ve čtrnáct hodin, snad nám počasí vyjde!“

Jože Žibert závodil v Cihelně už před třiceti lety
Jože Žibert závodil v Cihelně už před třiceti lety

Jistě není bez zajímavosti, že Jože Žibert v červnu 1986 absolvoval v rámci Dunajského poháru vůbec první plochodrážní závod v Cihelně. Jihoslované tehdy v souboji s Maďarskem, Rakouskem a béčkem československého nároďáku získali jediný bod a to ještě kvůli pádu Romana Matouška.

Ve Svitavách se v rámci veteránských kempů představili i oba Poláci, kteří žijí a pracují v Rakousku. Nováčkem ovšem bude Novozélanďan Denis Hall, který rozšíří počet startujících zemí na osm.

Česká plochá dráha bude mít ve startovním poli čtyři zástupce, kteří se již stali ikonami naší veteránské scény. Martin Švestka a Dan Macl dokonce již zasáhli do letošního přeboru, Karel Kadlec vinou rekonvalescence své zlomené nohy vynechává ELVS a Richard Berger pozítří plánuje pověsti kombinézu definitivně na hřebík.

Účastníci 5. Veterán Kempu – Svitavy, sobota 14:00:

Česká republika: Richard Berger, Karel Kadlec, Martin Švestka, Dan Macl
Maďarsko: Joszef Geczy, Imre Fogas, Laszlo Menyhart + 1
Nizozemí: Sjoerd Rozenberg
Nový Zéland: Denis Hall
Polsko: Krzysztof Pikusa, Marcin Zielinski
Rakousko: Helmut Dürnderer, Richard Schrammel, Jürgen Garherr, Paul Ager, Toni Schreiner + 3 junioři
Slovinsko: Jože Žibert + 2
Ukrajina: Petro Fedyk
Martin Švestka, Karel Kadlec a Richard Berger na nástupu před Memoriálem Antonína Vildeho
Martin Švestka, Karel Kadlec a Richard Berger na nástupu před Memoriálem Antonína Vildeho

Foto: Eva Palánová a Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)