Mariánské Lázně připravily juniorský nároďák o závodníka a kouče

Pardubice – 13. července
Před pár lety se FIM vydala cestou zviditelnění dlouhé dráhy, kterou se pokoušela dostat na klasické stadióny, jejichž rozměry to samozřejmě dovolují. I kvůli tomu šel k ledu klasický rozpis se šesti závodníky na startu a mezinárodní federace lákala i slavná jména ze světa klasického speedway. Letošní sezóna však jakoby tohle všechno stavěla vzhůru nohama. Josef Franc se musel vinou termínových kolizí rozhodnout, chce-li reprezentovat na krátké či dlouhé. A juniorský národní tým přijde v nedělním evropském semifinále nejen o jednoho člena, ale i manažera vinou světového šampionátu družstev v Mariánských Lázních.

 

Juniorský nároďák bude mít v Daugavpilsu pod palcem Lubomír Vozár
Juniorský nároďák bude mít v Daugavpilsu pod palcem Lubomír Vozár

Mistrovství světa na dlouhé dráze v Mariánských Lázních je pro oba evidentně větším tahákem. Šance na medaile visí ve vzduchu, byť každému soudnému člověku je jasné, že pro české družstvo rozhodně nepůjde o procházku růžovým sadem. Nicméně Michal Škurla mluvil, že by dal přednost místu náhradníka v Mariánských Lázních před Daugavpilsem již po květnovém šampionátu republiky. Ani Milan Špinka příliš neváhal s odpovědí, který tým povede a také on se přiklonil k závodu v západočeských lázních.

Michal Škurla by se nestihnul přesunout z Mariánských Lázní do Daugavpilsu
Michal Škurla by se nestihnul přesunout z Mariánských Lázní do Daugavpilsu

Nicméně v žádném případě se k juniorskému národnímu týmu neotočil zády jen tak. Dlouho studoval letecká spojení, zda přece jen není šance překlenout bezmála patnáct set kilometrů z Mariánských Lázní do Daugavpilsu. Nakonec mu ovšem vyšlo, že nedělní závod nemůže stihnout ani on, ani Michal Škurla, byť by mu nakrásně motocykly do Lotyšska odvezl někdo jiný a on by je následoval letadlem nebo autem.

Eduard Krčmář a Zdeněk Holub se sejdou opět v Daugavpilsu
Eduard Krčmář a Zdeněk Holub se sejdou opět v Daugavpilsu

Díky tomu se do sestavy dostává Patrik Mikel, který v soutěži debutoval v loňském finále na plzeňských Borech. Svou reprezentační premiéru v národním týmu prožije Josef Novák. Pardubičan skončil minulý týden lépe v divišovské juniorce než Filip Hájek, jenž skončil šeredně potlučený v benešovské nemocnici.

Osvědčenými pilíři družstva budou Ondřej Smetana, Zdeněk Holub a Eduard Krčmář, který bude vzhledem k širším strategickým možnostem náhradníkem. Tým bude mít pod palcem Lubomír Vozár. „On je naučenej‘ z extraligy,“ usmívá se Milan Špinka nad legráckou, že se pardubický kouč kvalifkoval na šéfa nároďáku vzhledem k tomu, jak východočeské družstvo  řádí v současné extralize. „Určitě budou bojovat!“

Ondřej Smetana se může dostat do posledního evropského finále své juniorské kariéry
Ondřej Smetana se může dostat do posledního evropského finále své juniorské kariéry

Samozřejmě Pardubice v posledních dvou letech nevyhrály extraligový závod jen ve třech případech, přičemž minulý měsíc ve Slaném šlo o pech jako hrom.  Nicméně Lubomír Vozár už mnohokrát prokázal, že umí vzít za otěže i s národním týmem a to nejen jako pobočník Milana Špinky. Nezapomenutelný je především jeho postup do finále světového šampionátu družstev ve Vojensu v září 1998, kdy v ruském Togliatti řídil nejen české družstvo, ale také autobus se závodníky.

Josef Novák je nováčkem národního týmu
Josef Novák je nováčkem národního týmu

V Daugavpilsu bude vítězství nad Dány, Nory a Lotyši jediným východiskem k postupu do srpnového finále ve Stralsundu. Tam mají místa nejen Poláci a Švédové, coby mistři a vicemistři, ale také domácí Němci.

Český národní tým v semifinále ME juniorských družstev – neděle, Daugavpils:

Eduard Krčmář, Slaný – náhradník
Zdeněk Holub, Praha
Ondřej Smetana, Praha
Patrik Mikel, Březolupy
Josef Novák, Pardubice

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Mirek Horáček