Češi v akci 190

Od úterý se Eduard Krčmář a Patrik Mikel mohou těšit tituly mistra republiky ve věkových kategoriích do jednadvaceti, resp. devatenácti let. Stopětadvacítky se o diváckou zábavu staraly jen v Divišově, protože jejich čtvrteční pohár v Praze musel být zrušen. A kdo si nebyl užít úžasné atmosféry na Sranda mači v Kostěnicích, může jedině litovat. I díky těmto akcím neprožíváme tak drsnou okurkovou sezónu jako loni. Nicméně starty českých a slovenských borců v zahraničí nebyly minulý týden tak časté. Z ligové rutiny se vymyká jen pouťák v rakouském St. Johannu, odkud však nepřišly dobré zprávy pro Vladimíra Kosinu.

 

Prostředí v St. Johannu je úchvatné
Prostředí v St. Johannu je úchvatné

V úterý se Rospiggarna Hallstavik dočkala dalšího triumfu, když se doma vypořádala s týmem Ikaros Smederna v poměru 57:37. Díky dvěma bodům doplněným  bonus za lepší skóre z obou utkání se dostala na čelo tabulky Elitserien po devíti kolech. Martin Vaculík se domů vracel s osmi body s jedním bonusem (3 3 0 1 1).

Ligové Polsko žilo v minulém týdnu ve znamení odložených závodů. Jedenácté extraligové kolo je na programu až poslední červencový den. Ve čtvrtek se v Rybniku utkali domácí s Wroclawí v odloženém klání devátého kola. Domácí měli navrch, vyhráli 52:38 a rozdílem pouhopouhých dvou bodů inkasovali i bonus. Václav Milík vyjel na ovál šestkrát. Ani jednou však nevyhrál a dosáhl devíti bodů (2 1 2 2 2 0).

Jakub Jamrog, Daniel Gappmaier a Kenni Nissen na stupních vítězů ve St. Johannu
Jakub Jamrog, Daniel Gappmaier a Kenni Nissen na stupních vítězů ve St. Johannu

V předvečer sobotní velké ceny v Cardiffu se v Somersetu konal jeden z vrcholů sezóny. Šampionát dvojic Premier League, jehož rozpisem se Petr Moravec před čtrnácti lety inspiroval pro české mistrovství, měl ve startovní listině také Matěje Kůse. Pražan ve skupině A nasbíral deset bodů (4 3 0 3). Jenže Lewis Rose, jeho kolega z Newcastle, dodal jen čtyři, takže skončili poslední. Ve finálové rozjížďce triumfovali domácí Josh Grajczonek a Rohan Tungate.

Za všechny čtenáře magazínu speedwayA-Z přejeme Fritzu Wallnerovi rychlé uzdravení
Za všechny čtenáře magazínu speedwayA-Z přejeme Fritzu Wallnerovi rychlé uzdravení

Rakouský St. Johann in Pongau viděl v sobotu mezinárodní závod jednotlivců. Stal se kořistí domácího Daniela Gappmaiera (14 bodů) a na stupně vítězů se podívali ještě Jakub Jamrog a Kenni Nissen (oba 12), jejichž pořadí určil rozjezd. Jediný český zástupce ve startovním poli Tomáš Suchánek (2 1 3 3 2 = 11) skončil pátý. V rozjížďce s číslem patnáct upadl Fritz Wallner. Letošní extraligová posila BP Teamu utrpěla frakturu klíční kosti a žebra, které naštěstí nepoškodilo slezinu.

Nižší polskou ligu čeká prázdninová pauza až nyní, takže včera absolvovala kompletní program třináctého kola. V Opole se po delší době v sestavě Gdaňsku objevil Eduard Krčmář. Na těsném vítězství hostů 44:46 se podílel devíti body s jedním bonusem (3 1 3 2 0).

Foto: Nina Kastner, ilustrační Mirek Horáček