Medardův slejvák dopřál Slanému předčasné vítězství

Slaný – 8. června
Medardova kápě byla dnes suchá jako troud. Horké odpoledne dospělo k podvečeru. Nad Slaným byla modř oblohy prošpikována kupami olověně šedivých mraků, z nichž na obzoru tu a tam směřovaly k zemi prsty deště. Třetí extraligový mítink začal stížnostmi na povrch dráhy a odstoupením Michaela Hádka, který v nejspodnějším depu zjistil, že jeho motor nemá kompresi. Vstup do vlastního závodu měl nejlepší Slaný, když Piotr Dziatkowiak před sebe v rozjížďce s číslem jedna nepustil Tomáše Suchánka. Díky konzistentním bodovým přídělům si domácí drželi vrch i nadále. Praha se dostala za jejich závod, když se Patryk Dolny z osmé jízdy vrátil s šesti body, Pardubice až o jízdu později po druhém triumfu náhradníka Václava Milíka. To už vedli Pražané zásluhou Matěje Kůse, který v deváté jízdě důrazně odkázal Martina Málka na třetí místo. Mezitím se zvedl vítr, obloha zčernala, tu a tam z ní sjel oslnivý blesk nebo deštivá kapka. V jedenácté jízdě už šlo hovořit o slejváku. Václav Milík projel cílem jako vítěz, což hned nato zopakoval Aleš Dryml a Pardubičané trávili třetí přestávku jako leadeři. Avšak v rozjížďce s číslem třináct neměl Adrian Miedzinski konkurenci, přičemž Josef Novák nebodoval a tím pádem se Slaný do čela vrátil. Účastníci rozjížďky s číslem čtrnáct byli vráceni zpátky do boxů. Čekalo se deset minut, zda přestane pršet. Stalo se, ale na operativním brífinku dospěla jury společně s manažery a kapitány k názoru, že dráha není bezpečná a závod byl předčasně ukončen.

8

Slanému padají jen samé trumfy

Závodníci přijížděli do slánského depa a spíše než obloha hrozící deštěm, poutala jejich pozornost dráha. „Neviděla vodu snad měsíc,“ kroutil hlavou Václav Milík. A zatímco se diváci řadili do fronty na vstupenky, stavem dráhy se zabývala na svém předzávodním zasedání také jury. Posléze se depem šířily zvěsti, že závod bude po své polovině ukončen.

Dráha dnes budila pozornost již před nástupem
Dráha dnes budila pozornost již před nástupem

Svým způsobem by podobnému scénáři napovídal i vlažné tempo, jež mítink nabral, byť z mraků na horizontu se již k zemi snášely špagáty deště. Nástup se protáhl až kamsi k půl sedmé. Již před ním Vladimír Kosina věděl, že se musí obejít bez náhradníka. GM Michaela Hádka se po repasi nedokázalo rozburácet zdravým řevem.

Michael Hádek po návratu z nástupu:

„Jsem bez komprese a zpocenej‘ z kombinézy jako vrata od chlíva!“

Konečně přišla rozjížďka s číslem jedna! Tomáš Suchánek měl nejrychlejší reakci na let pásky, avšak první zatáčkou projel jako první Piotr Dziatkowiak. Pardubičan útočil. Ve druhém okruhu naznačil v zatáčce u depa nájezd vnějškem, aby bleskurychle zlomil motocykl na opačnou stranu.

Piotr Dziatkowiak se ubránil Tomáši Suchánkovi
Piotr Dziatkowiak se ubránil Tomáši Suchánkovi

Jenže Polák s českou licencí si udržel vrch. Stejně i v závěrečném kole, v němž byl Tomáš Suchánek stejně neodbytný jako telefonní pojišťovák.

Slaný byl nečekaně v čele a volná trojka v kolonce startovních čísel jeho aspirace jedině zvyšovala. Bylo totiž nad slunce jasné, že Milan Mach pošle do akce svého náhradníka Adriana Miedzinskeho. Jenže Aleš Dryml namontoval do rámu svého motocyklu motor, který se slánském ovále fungoval dokonale.

Po vylétnutí pásky se ujal vedení a polskému Slaňákovi nezbylo, než bojovností dohánět handicap své ztráty. Ve druhé zatáčce druhého okruhu se tvrdě cpal pod Pardubičana po spodní straně, ale neuspěl. Přesto se nevzdal a z posledního výjezdu udeřil vnějškem. Jenže Aleš Dryml pádil rychle k šachovnicové vlajce a Adrian Miedzinski jej nestíhal.

Aleš Dryml dnes odvedl i Adriana Miedzinskeho
Aleš Dryml dnes odvedl i Adriana Miedzinskeho

V té chvíli měly jak Slaný, tak Pardubice již čtyřbodovou převahu na oba zbývající týmy. Martin Gavenda se při svém comebacku po zranění z českého semifinále vrátil z první jízdy s nulou. Ondřej Smetana byl sice rychlý, avšak mohl jen sledovat, kterak Tomáš Suchánek nahání Piotra Dziatkowiaka. V roli bezprostředního pozorovatele se vzápětí ocitnul také Fritz Wallner, když Matěji Kůsovi spadl hned na startu rozjížďky s číslem dvě sekundární řetěz.

Milan Mach si stěžovat rozhodně nemohl. A to tím spíše, šly-li mu trumfy na ruku i nadále. Eduard Krčmář si nechal od svého otce udělat poslední úpravy nastavení svého motocyklu před třetí jízdou ještě po projetí vraty na ovál. A pak odvedl Zdeňka Holuba, zatímco Patrik Mikel a Josef Novák zůstali za nimi. A přestože Michal Dudek po nepovedeném startu rozjížďky s číslem čtyři nevylepšil své poslední místo, zůstal Slaný na čele o dva body před Pardubicemi a Prahou.

Eduard Krčmář (červená) vzdoruje Zdeňku Holubovi
Eduard Krčmář (červená) vzdoruje Zdeňku Holubovi

Tomáš Topinka evidentně prahnul po zářivější roli, než mu zatím nabídl duel s BP Teamem o třetí místo. Nechal proto sedět Michala Škurlu a do čtvrté jízdy poslal Patryka Dolneho. Jeho náhradník se mu odvděčil velkým sólem. Ostří Martina Málka otupila chyba na začátku druhého kola. Avšak Hynka Štichauera, jenž při vjezdu na ovál musel před stále uzavřenými vraty depa hledat únik na travnatý svah, za sebou udržel.

 

Tomáš Topinka nevítá déšť deštníkem, nýbrž žolíkem

Krátce po startu rozjížďky s číslem čtyři: Martin Málek (bílá), Patryk Dolny (žlutá), Michal Dudek (červená) a Hynek Štichauer (modrá)
Krátce po startu rozjížďky s číslem čtyři: Martin Málek (bílá), Patryk Dolny (žlutá), Michal Dudek (červená) a Hynek Štichauer (modrá)

Šprýmaři by řekli polististům, že na displeji svých digitálních hodinek mají vztyčený pendrek, sněhuláka, židličku a ještě jeden natažený pendrek. I tak se dá vyložit čas 18:41, kdy začínala druhá série. Jenže žerty musely jít stranou. Tmavé mraky se už opíraly o vrchol protější Slánské hory. Za ní už pršelo, přičemž oblohu tu a tam pročísnul oslnivě bílý blesk doprovázený ohlušujícím hromem. Aby brzdících faktorů nebylo málo, Patrik Mikel najel v páté jízdě do pásky.

Než se postavil na trestnou čáru, z níž mohl maximálně jen dojet třetího Michala Škurlu, zmizel na chvilku v depu, aby si seřídil spojku. Mezitím na čele exceloval Aleš Dryml, jenž už na konci druhého okruhu vedl o třicet metrů před Piotrem Dziatkowiakem, který v prvním oblouku objel Michala Škurlu.

Adrian Miedzinski vede před Ondřejem Smetanou a Patrikem Mikelem
Adrian Miedzinski vede před Ondřejem Smetanou a Patrikem Mikelem

Pardubice se dotáhly na rozdíl jediného bodu od vedoucího Slaného. Avšak Tomáš Suchánek v rozjížďce s číslem šest skončil bez bodu. Z jeho zaváhání těžili domácí, protože Adrian Miedzinski pojal svou druhou jízdu stylem start – cíl. Zdeněk Holub však trčel za Martinem Málkem, který měl prozatím na svém kontě dvě třetiny všech bodů koaličního týmu.

Milan Mihule jako obyčejně dolaďoval nastavení motocyklu Matěje Kůse, když jeho závodník projel vraty depa k rozjížďce s číslem sedm. Lubomír Vozár však vystřídal Hynka Štichauera Václavem Milíkem, který předvedl start jako plochodrážní pánbůh.

Matěj Kůs za sebou nechal Martina Gavendu, aby spodní stranou první zatáčky nekompromisně udeřil na Eduarda Krčmáře. Slánský junior však druhou příčku udržel. Mávání šachovnicovou vlajkou byl zároveň signál pro Tomáše Topinku, aby svou osmibodovou ztrátu na Slaný zužitkoval pro taktickou ofenzívu.

Tomáš Topinka vysvětluje své rozhodnutí nasadit žolíka již v rozjížďce s číslem osm:

„Není na co čekat. A kdybych ve čtvrtý jízdě nechal jet Michala Škurlu, měli jsme žolíka už v páté jízdě.“

Václav Milík vede před Patrykem Dolnym (žlutá), Eduardem Krčmářem (červená) a Fritzem Wallnerem (bílá)
Václav Milík vede před Patrykem Dolnym (žlutá), Eduardem Krčmářem (červená) a Fritzem Wallnerem (bílá)

Černočerné mraky totiž signalizovaly, že se dnes rozhodně nemusíme dočkat plánované dvacítky rozjížděk. Patryk Dolny, který v rozjížďce s číslem osm mířil pro dvojnásobný bodový příděl, však pocuchal nervy svého manažera. U pásky mu zhasnul motor, leč naštěstí pro pražské záměry, nejenže neuplynuly dvě minuty, ale Lenka Felixová ani nerozsvítila zelené světlo.

Polák svůj motocykl roztlačil a po vylétnutí pásky už neměl konkurenci. Michal Dudek si v první zatáčce vnějškem vyšlápnul na Fritze Wallnera marně a Josef Novák nebodoval. A tak Slaný sice uhájil post jedničky průběžného pořadí, ale o bod za sebou měl Pražany. Pardubice ztrácely čtyři a BP Team osm bodů.

 

Déšť dovršil zkázu slánského oválu

Po druhé delší úpravě dráhy se pořadí první trojice začalo zašmodrchávat ještě více. Předčasný konec závodu tušili také ostatní manažeři. A Lubomír Vozár odložil třetí povinný start Josefa Nováka a v deváté jízdě nasadil na Matěje Kůse již podruhé Václava Milíka. Rybník však oběma vypálil Martin Málek.

Déšť vyhnal většinu diváků pod střechu tribuny
Déšť vyhnal většinu diváků pod střechu tribuny

Jenže v první zatáčce se prosadil Václav Milík. Před březolupského závodníka mířil také Matěj Kůs, avšak jemu druhé místo říkalo definitivně pane až ve druhém oblouku, kdy Martina Málka předjel zprava.

„Tomu nakropenýmu venku jsem nevěřil,“ připouštěl Martin Málek. Matěj Kůs dostal svým manévrem Pražany do průběžného vedení o jeden bod před Slaný, který měl stejnou sumu k dobru na třetí Pardubice. Milan Mach však hrozbu odrazil.

Patrik Mikel si dnes vyzkoušel start z trestné čáry
Patrik Mikel si dnes vyzkoušel start z trestné čáry

Zatímco se z nebe snášely k zemi první kapky, Adrian Miedzinski startující v rozjížďce s číslem deset až od mantinelu objel všechny konkurenty před půlkou úvodní zatáčky. Hynek Štichauer před odjezdem na startovní rošt přesedl na druhý motocykl, který mu mechanik Pavel Fuksa přistavil rovnou na ovál.

„Jak mi to tady šlo v semifinále, dneska je to úplně na hovno, nandal mi i Mates Málek,“ povzdechl si Pardubičan. Odstartoval třetím, avšak v nájezdu do druhého okruhu se zprava mihnul okolo Ondřeje Smetany.

„Hynek to umí a jel hrozně rychlej‘ venek,“ vysvětloval Ondřej Smetana, zatímco Praha tvořila výplň pomyslného hamburgeru, z jehož každé strany byly s odstupem jediného bodu Slaný a Pardubice. Jenže hlavní trumfy třetí série měl ve svých rukou držet Lubomír Vozár. V rozjížďce s číslem jedenáct nechal stát Tomáše Suchánka a vyslal do boje Václava Milíka.

Roman Čejka chodí na závody už jen bohužel jako divák
Roman Čejka chodí na závody už jen bohužel jako divák

Úřadující český šampión znovu odpálil stylem balistické střely a v první zatáčce odrazil Eduarda Krčmáře a Patryka Dolneho. Mezi ně se ovšem vklínil Fritz Wallner. Cizinec BP Teamu právě servíroval největší překvapení dnešního klání. Zatímco se nebeská stavidla otevřela naplno, pražský Polák si na Rakušanovi vylámal všechny zuby a po šesti žolíkových bodech nyní inkasoval pouhopouhou nulu.

Vzápětí si stejně suverénně jako prve jeho kolega počínal Aleš Dryml, který nenechal Zdeňka Holuba vůbec promluvit do vývoje jízdy. Michal Dudek se pustil do křížku s Martinem Gavendou. V první zatáčce jej objel, avšak Březolupák držel spodní stranu a na už na protilehlou rovinku vyjel zase jako třetí.

Patryk Dolny vyhrál jízdu se žolíkem, ale hned v té další vyšel naprázdno
Patryk Dolny vyhrál jízdu se žolíkem, ale hned v té další vyšel naprázdno

V dešťové záplavě by rozhodně nepřekvapilo zastavení závodu ani jeho předčasný konec. Pardubice byly o dva body před Slaným, kterým disponoval jedním bodem navíc oproti Praze. Jenže dráha opět patřila pracovním mechanismům. Když skončily své dílo, rozezněl se opět signál avizující začátek dvouminutového limitu.

Vysvitlo sluníčko a nad oválem se rozklenula duha. Nejlépe odstartoval Michal Škurla, jenže z první zatáčky jej vystřídal Adrian Miedzinski. Slánský Polák si za sebou táhnul jako na provázku Martina Málka, jemuž Vladimír Kosina vložil do rukou žolíka. Josef Novák si vyčerpal svůj třetí povinný start juniora. Nebodoval a Slaný se o bod vrátil do vedení.

Není proto divu, že rozhodnutí Lenky Felixové přerušit závod a svolat mimořádný brífink, vzbudilo v pardubických boxech značnou dávku nevole. Vždyť sudí měla na jednání celou předchozí přestávku! Během desetiminutového čekání, jak se situace na obloze vyvine, přestalo pršet. Část závodníků vyrazila na ovál, aby vzápětí manažeři se svými kapitány zmizeli na jednání jury.

Hynek Štichauer glosuje jednání, kam se přišel podívat:

„My, co jsme placený od bodů, chceme jet, ty, co jezdí za fix, nechtěj‘.“

Závod nakonec skončil ručníkem v ringu
Závod nakonec skončil ručníkem v ringu

Očekávané traktory na ovál nevyjely. Pro nezúčastněné pozorovatele bylo dění na mimořádném zasedání jury poměrně nepřehledné. Část účastníků byla zřejmě pro pokračování. V průběhu jednání převážil názor, který zkušenější závodníci zastávali již od začátku závodu. A sice, že dráha je nebezpečná, takže přišlo již jen vyhlášení vítězů a předčasný odjezd z boxů.

 

Hlasy z depa

Eduard Krčmář byl spokojen jak s vítězstvím, tak verdikrem o ukončení závodu
Eduard Krčmář byl spokojen jak s vítězstvím, tak verdikrem o ukončení závodu

„Dobrý, akorát dráha stála za prd,“ nechal se slyšet Eduard Krčmář. „Už od začátku to bylo špatný. Bylo lepší skončit kvůli zdraví. Pro mě dobrý, akorát Venca je rychlejší. Ale vyhráli jsme, to je bomba.“

„Co jsem přijel hodinu před tréninkem, dráha byla suchá, jako kdyby neměla vodu měsíc,“ vyprávěl Václav Milík. „Příprava katastrofální, byly tam díry z minulýho závodu. Můžeme bejt‘ rádi, že jsme dojeli všichni ve zdraví. Rozhodnutí skončit bylo dobré.“

Hynek Štichauer na vyhlášení vítězů chyběl
Hynek Štichauer na vyhlášení vítězů chyběl

„Jsem zklamanej‘, nešel jsem ani na vyhlášení,“ svěřoval se Hynek Štichauer. „Myslím si, že skončit závod na způsobilý dráze, je ostuda. Fanoušci na závodníky řvali a to poslouchat nebudu. Škoda, ale kdybych byl divák, příště nepůjdu. To závodníkům nedochází, že je sice o pár rozjížděk míň, ale je to i o celkovým obrazu plochý dráhy.“

Matěj Kůs nešetřil kritikou
Matěj Kůs nešetřil kritikou

„Dnes jsme zažili parodii na plochou dráhu ve slánském podání,“ nešetřil Matěj Kůs kritikou. „Myslím, že jsem právem obvinil pana Křikavu, že musí být pod vlivem návykových látek, pokud řekl, že dráha byla v pořádku, jen nepokropená. Na jury jsem řekl vše, co jsem měl na srdci, a stojím si za tím. Někdo musí být černá ovce. Děkuji Alešovi, Vencovi a Edovi, že vyznávali stejně rozumný názor jako já. Můj respekt mají všichni dobrovolníci, kteří se tam schází po práci, aby se tady závody vůbec odjely, mají můj obdiv. Takhle se naštěstí drží plochá dráha v Čechách, prací lidí, kteří to milují a mají to v srdci. Pořádání závodů ale není o tom, aby byl párek s hořčicí a vychlazené pivo. Člověk, který zaplatí vstupné, chce vidět pěkné závody a také se musí příště vrátit zpět a tomu po dnešku moc nevěřím. A taky po dnešku nechápu, z jakého důvodu dostávají dotace na přípravu mládeže jiné kluby než Praha nebo popřípadě Pardubice. Nevidím v tom smysl a jediný pádný argument.“

„První jízdu jsem byl rychlej‘,“ povzdechl si Ondřej Smetana. „Měl jsem šanci zabojovat, ale nedotáh‘ to. Druhou jízdu jsem měl super start, jel jsem druhej‘, ale Hynek to umí. Jel hrozně rychlej‘ venek a byl tam. Mrzí mě, že jsem nebyl nasazanej‘ třikrát. Myslím si, že zrušení bylo zbytečný. Dráha na začátku byla těžká, ale myslím, že jak zapršelo, byla by lepší než zezačátku. Zkazili to divákům a nám taky. Škoda.“

Martin Málek jede před Hynkem Štichauerem
Martin Málek jede před Hynkem Štichauerem

„Nebylo to nejhorší,“ bilancoval Martin Málek. „Dvakrát jsem jel s Miedzinskim, ten letěl dobře. Dráha nebyla zas tak špatná, jen se hůř předjíždělo.  Škoda, že jsem se nechal předjet od Matěje. Nevěřil jsem tomu nakropenému venku. Nebylo to ale nejhorší, to se nedá říct o týmu. Martin je po zranění, Michalovi odešel motor. Nějak se nemůžeme sejít v dobrém naladění.“

„Nic moc,“ komentoval Martin Gavenda svůj druhý letošní comeback. „Hele takový, že mám třetí závod za dva roky. Ještě jsem marodil, mám čerstvě sundanou sádru a na motorce jsem dlouho neseděl.“

Slaný se před domácím publikem dočkal vítězství
Slaný se před domácím publikem dočkal vítězství
1. AK 3ton Slaný 24
Michal Dudek 0 1 0 1
Eduard Krčmář 3 2 2 7
 st. č. 3 – neobsazeno
Piotr Dziatkowiak, PL (ACCR) 3 2 0 5
Adrian Miedzinski, PL 2 3 3 3 11
2. ZP Pardubice 23
Tomáš Suchánek 2 0 – 2
Aleš Dryml 3 3 3 9
Hynek Štichauer 1 – 2 3
Josef Novák 0 0 – 0 0
Václav Milík 3 3 3 9
3. AK Markéta Praha 21
Matěj Kůs E 1 2 3
Ondřej Smetana 1 – 1 2
Zdeněk Holub 2 1 2 5
Michal Škurla – 1 – 1 2
Patryk Dolny, PL 3 6* 0 9
4. BP Team 15
Patrik Mikel 1 0 0 1
Martin Málek 2 2 1 4* 11
Fritz Wallner, A 1 2 1 4
Martin Gavenda 0 0 1 – 1
Michael Hádek

Poznámka: závod byl ukončen po třinácti jízdách; Michael Hádek nestartoval vinou problémů s motorem

Piotr Dziatkowiak míří za vítězstvím v rozjížďce s číslem jedna před Tomášem Suchánkem (modrá) a Ondřejem Smetanou (žlutá)
Piotr Dziatkowiak míří za vítězstvím v rozjížďce s číslem jedna před Tomášem Suchánkem (modrá) a Ondřejem Smetanou (žlutá)

Aktuální extraligová tabulka:

bilance výsledků malé body velké body
1. Pardubice 2-1-0-0 97 11
2. Slaný 1-1-1-0 88 9
3. Praha 0-1-2-0 83 7
4. Březolupy/Plzeň 0-0-0-3 62 3
Martin Málek (bílá) v souboji s Hynkem Štichauerem
Martin Málek (bílá) v souboji s Hynkem Štichauerem

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)

3 komentáře u „Medardův slejvák dopřál Slanému předčasné vítězství“

  1. To může být závod uznán? Když se odjelo méně než 2/3 závodu? 13 je méně než 2/3 z 20.

Komentáře nejsou povoleny.