Češi v akci 184

Uplynulý závodní týden v Čechách patřil výhradně jen stopětadvacítkám, protože termínový kalendář se po jarním běsnění dostává do klidnějších letních vod. Ani přehled startů českých a slovenských plochodrážníků v zahraničí není příliš široký. Mimo Eduarda Krčmáře a Václava Milíka, jimž chyběl pověstný kousek k postupu o level výše v šampionátech Evropy či světa, se dnešní díl tradiční pondělní kompilace magazínu speedwayA-Z věnuje jen ligové rutině Matěje Kůse, Martina Vaculíka a Zdeňka Simoty. Ovšem vynechat nelze ani triumf Josefa France v Altripu a dobrodružnou pouť Patrika Búriho do Šumenu.

 

Josef Franc mohl být v Altripu spokojený
Josef Franc mohl být v Altripu spokojený

Už v pondělí se Matěj Kůs s vestou Newcatle postavil v rámci League Cup svému někdejšímu Redcaru. Domácí neměli výraznější problém a své hosty porazili 60:31. Pražský borec začal triumfy v rozjížďkách s čísly tři a pět. Poté v deváté jízdě skončil třetí za Simonem Nielsenem, avšak jeho parťák vyhrál. Nakonec ve čtrnácté jízdě dojel Matěj Kůs spolu s Lewisem Rosem k remíze, když vyhrál Jonas B. Andersen. Dohromady osm bodů s jedním bonusem (3 3 1 1) pro Pražana.

Martin Vaculík ovšem v úterý na vítězné straně nebyl. Lejonen Gislaved porazil ve švédské Elitserien jeho Rospiggarnu Hallstavik 50:40. Kvůli špatnému počasí se posunoval začátek a Slovák začal bodovat až do svého třetího výjezdu na ovál. Přesto však stačil dát dohromady deset bodů (0 X 2 3 2 3).

Křesťanský svátek Boží tělo přinesl v části německých zemí volno již ve čtvrtek. V Altripu při té příležitosti pořádali mezinárodní podnik na dlouhé dráze. Josef Franc se usmíval nejen z titulní strany plakátů a programu, avšak nakonec i z pódia.

Patrik Búri stojí včera na pódiu při Memoriálu Nikolaje Maneva
Patrik Búri stojí včera na pódiu při Memoriálu Nikolaje Maneva

Skončil třetí za Jörgem Tebbe a vítězným Michaelem Härtelem a vyhrál vloženou jízdu o Zlatého Římana před Michaelem Härtelem, Jannickem de Jongem, Dirkem Fabriekem, Glennem Philipsem a Jörgem Tebbe.

Jeho trenér Zdeněk Schneiderwind sice byl v Praze jako startmaršál Velké ceny České republiky na kolech, nicméně úspěch svého svěřence si přesto nemohl nevychutnat. „Pepe si dokázal, že to jde,“ komentoval výsledek Josefa France. „Tak hlavně neusnout a makat dál a ještě víc. Pak to přijde, doufám…“

Nedělní utkání polských lig byla odvolána na znamení smutku nad skonem Krystiana Rempaly. Čeští závodníci bojovali na sklonku týdne jen v Anglii. V pátek si Plymouth poradil s Workongtonem 56:37. Zdeněk Simota mohl být spokojený se svými devíti body, k nimž přidal ještě bonus (2 2 3 2).

Matěj Kůs se spolu s Newcastlem vydal na sever a Newcastle nemusel rozhodně sklápět hlavu po duelech s ambiciózními skotskými celky. V pátek jej Edinburgh porazil jen o dva body 46:44, takže si jeden bod do tabulky odváželi i hosté. V neděli si nepřipsali nic, když mítink skončil 49:40. V prvním případě měl Matěj Kůs čtyři (0 2 0 2), ve druhém dva (0 2 0 0) body.

Na dlouhou cestu se vypravil Patrik Búri, který navzdory patáliím s dodávkou nakonec včera startoval při Šumen Open. Vyhrál jej Vitalij Lysak, s nímž se na pódium postavili Milen Manev a Ronny Weis. Patrik Búri dojel ve finále čtvrtý, když stejné umístění díky třinácti bodům zaznamenal i v základní části. Na stupních vítězů však stál v nadstavbové jízdě o Memoriál Nikolaje Maneva, kde byl třetí a v němž vyhrál Stanislav Mělničuk.

Foto: archív Josefa France a archív Patrika Búriho