Zlatá přilba se pohybuje říjnovým kalendářem

Pardubice – 18. prosince
Pardubičtí pořadatelé plochodrážního závodu o Zlatou přilbu nemají příliš klidný podzim. Posledním šokem pro ně byla v pátek 8. prosince odpoledne informace o potížích promotéra Grand prix s termínem závodu v Gelselkirchenu, kde se mělo jet 6.října. Uspořádání závodu na supermoderním stadionu se dostalo do termínové kolize s programem fotbalových zápasů.
Jediným volným termínem pro německou velkou cenu v měsíci říjnu je termín s víkendem 13.10. Ten je termínem UEFA pro mezinárodní fotbalová utkání národních reprezentací a nemůže se v něm hrát žádný zápas německé Bundesligy a ani žádného z evropských pohárů.
BSI tak dostala k dispozici pouze tento termín a jen opravdovou shodou náhod se tato informace dostala do Pardubic dříve než s ní vyrukovala sama BSI.

Pardubický automotoklub jednal rychle a během minulého týdne se dohodl s pořadateli Velké pardubické a došlo k výměně. Po úspěšných jednáních došlo ke změně předcházejících dohod. Velká pardubická se tak uskuteční ve svém tradičním termínu, druhou říjnovou neděli 14. října 2007 a Zlatá přilba 7. října 2007.

Manažer pardubického závodu Evžen Erban k tomu říká: „Připadal jsem si minulý týden jak hlupák. Nejprve se BSI dušovalo, že přes jejich termíny nejede vlak a všichni ostatní podle toho postavili své kalendáře. Grand Prix je nejvyšším podnikem a teprve pak se staví termíny dalších podniků FIM, UEM a nakonec národní federace. Ti všichni mají teď problémy, protože v BSI udělali fatální chybu a podle mě o termínech v Německu začali jednat až teď a tam je postavili před hotovou věc. Jsem šastný, že ten problém s kolizemi závodů jsem řešil pouze v Pardubicích a u Dostihového spolku se svou opětovnou žádostí uspěl. Byli absolutně vstřícní a pochopili, že za vzniklé problémy nemůžeme a i když jim to stejně jako nám způsobilo problémy, s výměnou souhlasili.“

Samozřejmě vzhledem k návaznosti na Zlatou přilbu posun v kalendáři se dotkl i dalšího významného plochodrážního závodu. Pražský Memoriál Luboše Tomíčka se pojede 8.října 2007.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)

Termínové putování Zlaté přilby 2007:

13.-14.10. původní záměr pořadatelů Zlaté přilby.
20.-21.10. první přesun. Dostihový spolek Pardubice si uvědomil svou chybu, že druhá neděle v říjnu není sedmého, ale čtrnáctého. AMK ZP proto svůj závod přesunul na nový termín.
13.-14.10. druhý přesun. Došlo k dohodě pořadatelů dostihů a ploché dráhy. Dostihový spolek souhlasil s přesunem Velké pardubické na 21. října. Ta se kvůli Zlaté přilbě poprvé po mnoha desetiletích měla konat jindy než druhou neděli v říjnu.
6.-7.10. třetí a doufejme poslední změna. BSI musela přesunout termín Grand Prix Německa. Po uvolněném víkendu promptně sáhla ZP Pardubice. Spokojen je rovněž Dostihový spolek, který nebude muset měnit tradice termínu Velké pardubické.