Češi v akci 181

Na začátku května není rozhodně potřeba naříkat na nedostatek závodů. Český termínový kalendář přináší minimálně tři za týden. Roztočila se rovněž kola světových a evropských šampionátů. Nicméně ani v zahraničí nepobíhala plochá dráha bez českých a slovenských závodů, což ještě zvýšil čtvrteční svátek Nanebevstoupení Ježíše Krista, což je v Německu volno. Tradiční pondělní kompilace magazínu speedwayA-Z vás však kromě něho zavede do Anglie, Polska a na Ukrajinu.

 

Zdeněk Holub je zpátky v Premier League

Zdeněk Holub opět pravidelně závodí za kanálem La Manche
Zdeněk Holub opět pravidelně závodí za kanálem La Manche

Zdeněk Holub se po měsíční pauze vrátil na ovály v prvních dvou dílech finálové části českého šampionátu jednotlivců. A v pondělí jej mohli opět spatřit v akci také fanoušci v Anglii. Jeho Scunthorpe porazil v KO Cupu Newcastle 50:40. Pražský junior se utkal na ovále se svým českým klubovým kolegou Matějem Kůsem.

Oba dosáhli na čtyři body, avšak Zdeněk Holub (1 1 1 1) měl tři, zatímco Matěj Kůs (0 1 3 0) jen jeden bonus, ale mohl se pyšnit také jedním vítězstvím. „Pršelo, odložilo se to o hodinu,“ vyprávěl Zdeněk Holub, který se v úterý vrátil do Prahy kvůli prvnímu dílu české juniorky. „Na prd bylo, že my domácí závodíme mezi sebou, ale to by byly vnitřní informace. Porazil jsem Matěje, to bylo dobrý, nicméně se ještě musím dostat do formy, pořád to není ono.“

 

Slováci expandují po Evropě

V úterý odstartovala švédská Elit Serien. Martin Vaculík s vestou Rospiggarny Hallstavik slavil těsný triumf nad Dackarnou Malilla v poměru 46:44. Sám se k vítězství přičinili dvanácti body (1 3 3 2 3). V rozjížďce s číslem čtyři se mezi něj a vítězného Jacoba Thorssella vklínil Kacper Gomolski. Rovněž ve čtrnácté jízdě obral Slováka o bod Polák, protože před Martinem Vaculíkem byl v cíli byl Maciej Janowski. Jenže slovenské eso svou zmiňovanou závěrečnou výhrou garantovalo vítězství svému týmu.

Patrik Búri závodil na Ukrajině
Patrik Búri závodil na Ukrajině

O pozitivním vývoji slovenské ploché dráhy svědčí i skutečnost, že mimo Martina Vaculíka ve Švédsku a Michala Tomky s Jakubem Valkovičem v pražské juniorce, závodil v úterý také Patrik Búri. Ten se vypravil k mezinárodnímu šampionátu Ukrajiny. V úvodním dějství v Rovnu postoupil s deseti body (3 3 2 1 1) do finálové jízdy.

„Bylo to dobré, super fanoušci,“ nešetřil superlativy. „Naladili jsme dobře motorku, ale časem jak se měnila dráha, bylo to těžší. Čtyři nejlepší jeli finále, já jsem byl čtvrtý, tak mi nechali žlutý povlak. Po startu to bylo daleko, takže jsem to rozumně kontroloval zezadu.“

Jako první přijel do cíle Stanislaw Burza a na stupně vítězů se dostali ještě domácí Stanislav Mělničuk a Vitalij Lysak. Čtvrtý Patrik Búri se vydal rovnou na středeční pokračování šampionátu do Červenogradu, kde si se svým realizačním týmem stačil dát ještě pozdní večeři.

Ponocovat ovšem měl i ve středu, protože závod začínal v sedm večer, aby skončil o tři hodiny později. Tentokrát se magazínu speedwayA-Z se svými dojmy nesvěřil, takže musíme nechat hovořit pouze strohá fakta. Tentokrát se jelo bez finále a v rozjezdu o první místo se Michal Lopaczewski vypořádal se Stanislavem Mělničukem, který se stal letošním ukrajinským mistrem. Na pódiu stál ještě Pawel Przedpelski. Patrik Búri skončil osmý s osmi body (2 X 2 3 1). Cizinci nebyli v pořadí šampionátu klasifikováni.

 

Křesťanské svátky lemuje burácení plochodrážních motorů

Nanebevstoupení Ježíše Krista oslavili v Německu a Rakousku rovněž plochodrážními závody. Kromě semifinále evropského šampionátu v Murecku, kde měl Tomáš Suchánek nehoráznou smůly, se konaly další volné závody.

Před nedělním šampionátem republiky závodil Josef Franc v Herxheimu
Před nedělním šampionátem republiky závodil Josef Franc v Herxheimu

Seriál Speedway Best Pairs 2016 se v Landshutu dočkal svého druhého kola, které se stalo kořistí Bartosze Zmarzlika, Piotra Pawlickeho a Tobiasze Musielaka spojenými hlavičkou Fogo Power. Na pódium se dostali i Monster Energy Team s Gregem Hancockem, Chrisem Holderem a Pawlem Przedpelskim a Trans MF Pro Race Team složený z Martina Smolinskeho, Nicki Pedersena a Renata Gafurova. Černý den si prožil Martin Vaculík s Boll Teamem. V roli náhradníka měl pět bodů, ale v závěru zůstal stát v rozjížďce s číslem devatenáct. Spolu s kolegy Patrykem Dudkem a Nielsem Kristianem Iversenem skončili až šestí.

V Herxheimu zase dominoval Erik Riss, jehož kořistí se stala Zlatá přilba Falce. Na pódiu se objevili ještě Richard Hall a Mathieu Tresarrieu. Josef Franc skončil jako pátý. „Povedly se mi jen dva starty,“ popisoval. „Bojoval jsem, ale mám co zlepšovat. Starty vychytám a zlepšovat se to bude!“

Dlouholeté výborné kontakty svého otce na německé pořadatele využil Zdeněk Holub účastí v závodě WoFa Pokal ve Wolfslake. O pořadí se v zásadě rozhodlo v rozjížďce s číslem dvacet, kdy si Sebastian Ulamek vymohl rozjezd o vítězství s Grzegorzem  Walaskem, jehož vzápětí porazil. Mads Korneliussen skončil třetí, což mu stačilo k bronzu.

Zdeněk Holub, jehož celý závod trápily starty, ale zdobila bojovnost, vyšel naprázdno. Předtím jej porazili ještě Christian Hefenbrock ve čtvrté a Mathias Schultz v jedenácté. Pražský junior, jenž z Berlína letěl rovnou do Anglie, nasbíral dohromady osm bodů (2 3 2 3 0), což stačilo na šestou příčku.

 

Špatné i dobré zprávy z Anglie i z Polska

Odložené utkání polské extraligy Zielona Gora vs. Wroclaw se stalo osudným Václavu Milíkovi. Na úvod dojel třetí za Patrykem Dudkem, když jeho parťák Tai Woffinden vyhrál. V rozjížďce s číslem pět projel cílem jako první pardubický závodník, když ho od Tai Woffindena oddělil Andrej Karpov. Leč v osmé jízdě se stal obětí nájezdu Piotra Protasiewicze. Při pádu si přivodil zlomeniny kostí v zápěstí a dle posledních zpráv bude stát dva nebo tři týdny. Duel skončil vítězstvím domácího celku 48:42 a Václav Milík inkasoval šest bodů s jedním bonusem (1 3 2 -).

Eduard Krčmář se konečně dočkal ligy za Gdaňsk
Eduard Krčmář se konečně dočkal ligy za Gdaňsk

Smutno bylo včera v Gorzowě hostující Toruni, která prohrála extraligový duel astronomickým rozdílem 62:28. Martin Vaculík inkasoval pouhé dva body (1 1 0 -).

Eduard Krčmář se poprvé letos objevil v ligovém klání s vestou Gdaňsku. V domácím duelu s Krosnem se nevyhnul ani nulám, ani výhrám a zaznamenal šest bodů s jedním bonusem (0 2 3 0 1). Závod skončil vítězstvím Gdaňsku 49:41.

Závěr týdne v Anglii vyšel Zdeňku Simotovi. V pátek jeho Plymouth v ligovém zápolení porazil Peterborough 52:40. Čech vyjel na ovál hned šestkrát a díky jedenácti bodům s jedním bonusem (3 3 1 1 2 1) zaznamenal svůj letošní nejlepší výsledek.

Newcastle přijel v sobotu do Berwicku, kde mu Bandité podlehli 42:50. Matěj Kůs však ve stejný den bojoval v King’s Lynn o účast v race-off kvalifikace o SGP 2017. Přišel o ni vinou pádu v poslední sérii, avšak včera už nechyběl v sestavě Diamantů v odvetě předchozího večera. Newcastle zvítězil i nyní, skóre se zastavilo na hodnotách 51:39 a Matěj Kůs měl na něm čtyřbodový podíl s bonusem navrch (0 2 0 2).

Poměrně jednoznačnou podívanou měli včera v Glasgowě. Místní Tygři vyřídili Scunthorpe v poměru 71:19. Hosté nejenže nedosáhli jediného vítězství či alespoň remízy, avšak jedenáct rozjížděk z patnácti prohráli 5:1. Mezi Škorpióny, kteří dokázali porazit alespoň jednoho domácího se zařadil také Zdeněk Holub. V rozjížďce s číslem dvanáct jím byla sedmička Danny Ayres. Čtyři body (1 1 0 2) prakticky učinily z Pražana nejproduktivnějšího muže z tábora hostí, protože Ashley Morris potřeboval na stejné skór o jednu jízdu navíc stejně jako šestibodový Ryan Douglas.

Ilustrační foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Mirek Horáček

1 komentář u „Češi v akci 181“

  1. Vašek Milík letos chytil výbornou formu a začal se výrazně prosazovat v polské extralize mezi světovou elitou. I tento závod měl on i jeho Wroclaw skvěle rozjetý a domácí soupeře měli na lopatě. Pak došlo k dramatické situaci, která, jak se později ukázalo, byla stěžejním bodem celého závodu. Protasiewicz do Vaška narazil, ten vymrštěn v následném pádu hanebně rozdrchal mantinel. V soutěži – kdo vydrží víc, zda mantinel nebo Vaškova tělesná schránka – mantinel prohrál. Museli ho dávat do aspoň trochu provozuschopného stavu palicí a pilou…..

Komentáře nejsou povoleny.