Závodní rekonvalescence Jana Kvěcha končí prozatím na nejvyšším stupni

Slaný – 23. dubna
Dopoledne nebylo po dešťových oblacích na slánském obzoru sebemenší památky a závodní premiéra nového oválu v rámci Speedway Mini Cupu nebyla ohrožena ani náhodou. V základní části nepoznali hořkost porážky Jan Kvěch a leader seriálu Petr Chlupáč. Avšak Janu Kvěchovi přálo štěstí při losování a z vnitřní pozice startovního roštu triumfoval ve finále A stylem start – cíl před Petrem Chlupáčem a Danielem Šilhánem, jemuž se evidentně na stupních vítězů zalíbilo. Mítink přinesl překvapení na úkor favoritů, když Milanu Dobiášovi a Sindy Weber vzaly pády důležité body. Naopak mezi nejlepší šestku se opět dostal Bruno Belán, jenž předváděl bojovnou jízdu.

Vyhlášení vítězů proběhlo okázale, jak je tomu při Speedway Mini Cupu dobrým zvykem
Vyhlášení vítězů proběhlo okázale, jak je tomu při Speedway Mini Cupu dobrým zvykem

 

Z pěti neporažených jsou tři

Mini ovál ve Slaném prožil dnes svou závodní premiéru
Mini ovál ve Slaném prožil dnes svou závodní premiéru

Na nebi nebylo po avizovaných dešťových mracích sebemenší památky. Do hlavního závodu zbývalo ještě bratru pět hodin a tak si slánští pořadatelé mohli dovolit velkorysost. Trénink před premiérou jejich nového minioválu proto rozhodně nebyl skromný. Jenže měl svá úskalí, jak se záhy ukázalo.

Před závodem jeho povrch pokropila kropička, což se v rozjížďce s číslem dvě stalo osudným Milanu Dobiášovi.Předved nejlepší start, avšak ve druhém okruhu se v prvním oblouku přetočil a upadl. Červené vlajky signalizovaly, že chabařovický závodník bude mít velké problémy dohonit své manko. Na finále A totiž bývá v závodech stopětadvacítek tradičně minimálně dvojnásobný počet adeptů, než činí kapacita startovního roštu.

Na pád v rozjížďce s číslem dvě doplatila také Sindy Weber
Na pád v rozjížďce s číslem dvě doplatila také Sindy Weber

Zatímco vyloučený Milan Dobiáš směřoval po velké dráze za svým dědečkem Milanem do depa, Sindy Weber stejně jako prve odstartovala na Františka Kliera. Jenže jí čekal osud klubového kolegy, protože stejně jako on přišla o vedení vinou pádu v první zatáčce prvního kola!

František Klier tím pádem rozehrál svůj závod triumfem, v čemž se mu mohli rovnat Jan Kvěch, Petr Chlupáč, Adam Pajkr a Daniel Šilhán. První z Pražanů triumfoval stylem start – cíl hned v rozjížďce s číslem jedna na úkor slánských závodníků. Petr Chlupáč se po startu třetí jízdy zvenku nacpal před dravé Pavla Kuchaře a Bruno Thomase. Adam Pajkr stejně jako posléze Daniel Šilhán vyhráli dost přesvědčivě, když se vlády ujali již v prvních metrech.

Pavel Kuchař má za sebou Jana Jeníčka a Bruno Belána
Pavel Kuchař má za sebou Jana Jeníčka a Bruno Belána

Po dvou sériích se počet neporažených zredukoval na tři. František Klier skvěle odstartoval do šesté jízdy a pak již nedal šanci ani Michalu Bašteckému, ani Vojtěchu Zamazalovi. Problémy s druhým triumfem neměl ani Jan Kvěch, když odvedl méně zkušené Jana Sochůrka a Bruno Thomase. Zato Petr Chlupáč musel v rozjížďce s číslem devět čelit hned dvěma borcům, jež by si klidně dokázal představit jako soupeře ve finále A.

Perfektní start mu poskytl dokonalou výhodu, avšak Milana Dobiáše a Daniela Šilhána se nezbavil. Liberecký závodník mohl plným právem želet, že se mu od vnějšku nepovedlo protlačit se dopředu výraznějším způsobem. Ve druhém oblouku podjel Milan Dobiáše a z jedné vody na čisto se pustil do stíhání vedoucího Pražana. Ten se však nedopustil sebemenší chybičky a stal se třetím neporaženým dnešního dne.

 

Zlomená ruka se nejlíp léčí vítězstvím

Dopředu letí Petr Chlupá před Milana Dobiáše a Daniela Šilhána
Dopředu letí Petr Chlupá před Milana Dobiáše a Daniela Šilhána

Tradiční bitva o finále A se rozhořela také dnes. Daniel Šilhán odčinil své drobné zaváhání v rozjížďce s číslem jedenáct. I když reakci na pásku měl lepší Adam Pajkr, on se nekompromisně sunul na vnitřek a na rovinku vyjel jako první. Sindy Weber, která prve v desáté jízdě jako první připravila divišovského závodníka o punc neporazitelnosti, se v patnácté jízdě stala další obětí Petra Chlupáče.

Ztracený bod v kombinaci s úvodním pádem byl přímo vražednou kombinací pro aspiraci saského děvčete. Na toto téma by mohl sáhodlouze hovořit i Milan Dobiáše. V rozjížďce s číslem čtrnáct mu ujel Pavel Kuchař, který po třetí pětině disponoval osmi body na své účtu. Stejně měl i František Klier,jemuž první porážku dne připravil fenomenální Jan Kvěch v rozjížďce s číslem dvanáct.

Sindy Weber, Zdeněk Schneiderwind a Adam Pajkr na startovní roštu
Sindy Weber, Zdeněk Schneiderwind a Adam Pajkr na startovní roštu

V boji o áčko nezaváhal Daniel Šilhán, který evidentně po úvodním pohárovém podniku v Praze konečně poslal paní Smůlu do Prčic. V rozjížďce s číslem šestnáct se po startu dostal do čela. A byť se Pavel Kuchař za jeho zády snažil sebevíc, příležitost k předjetí mu nedal ani jedinou. A s jedenácti body mohl čekat, jak se situace vyvine.

Zato Pavel Kuchař po druhé prohře už tušil, že jeho deset bodů bude na finále A zřejmě málo. Vyrovnanost kolibříků na krátké dráze je dobře známým fenoménem, čehož si byl dobře vědom i Petr Chlupáč. Byť do sedmnácté jízdy nejlépe odstartoval Milan Dobiáš, on zamířil nekompromisně do vedení. A když v rozjížďce s číslem devatenáct Jan Kvěch sebral druhý bod Františku Klierovi, bylo o obsazení áčka rozhodnuto.

Jan Sochůrek je dalším produktem chabařovické líhně
Jan Sochůrek je dalším produktem chabařovické líhně

Finálový program odstartoval Vojtěch Zamazal, když odvedl Jana Sochůrka. Milan Dobiáš se s postupem jen do finále D rozhodně necítil spokojený. Ale co mu zbylo, než triumfovat stylem start – cíl před Bruno Thomasem, jenž ve druhém oblouku podjel neméně bojovného Jana Jeníčka.

I když se za chyby platí, Sindy Weber dala dohromady o jeden bod navíc než Milan Dobiáš, takže se úvodní pád nepád dostala do céčka. V něm měl vrch Adam Pajkr, jehož Němka v první zatáčce nestihla. Nicméně bojovností přímo přetékala a v poslední zatáčce divišovskému borci triumf přece jen sebrala.

Petr Chlupáč v souboji s Milanem Dobiášem
Petr Chlupáč v souboji s Milanem Dobiášem

Béčko se stalo hladkou záležitostí Pavla Kuchaře, který se rozhodně o vedení nehodlal s nikým dělit. Za ním projel cílem František Klier, který během prvního kola sebral vedení Bruno Belánovi. Domácí závodník však nemusel věšet hlavu. Nejenže se podruhé v kariéře dostal mezi nejlepších šest, ale jeho duel s Michalem Bašteckým v rozjížďce s číslem osmnáct patřil k vrcholům dnešního dopoledne.

A pak už přišlo áčko. Jan Kvěch kvůli fraktuře ruky po pádu z jízdního kola musel vynechat jarní část sezóny, což jeho vítězný apetit nezmenšilo. Po startu se dostal před Petra Chlupáče a Daniela Šilhána, aby se ve druhém závodě po svém comebacku dostal podruhé na stupně vítězů. A tentokrát jako vítěz.

Jan Kvěch se ve finále A ujímá vedení sledovaný Petrem Chlupáčem a Danielem Šilhánem
Jan Kvěch se ve finále A ujímá vedení sledovaný Petrem Chlupáčem a Danielem Šilhánem
E D C B A TOT
1. Jan Kvěch, Praha 3 3 3 3 3 15
2. Petr Chlupáč, Praha 3 3 3 3 2 14
3. Daniel Šilhán, Liberec 3 2 3 3 1 12
4. Pavel Kuchař, Praha 2 3 3 2 3 13
5. František Klier, Mšeno 3 3 2 2 2 12
6. Bruno Belán, Slaný 2 2 3 3 1 11
7. Sindy Weber, CHa – D (ACCR) F 3 2 1 3 9
8. Adam Pajkr, Divišov 3 2 2 1 2 10
9. Michal Baštecký, Praha 2 2 1 2 1 8
10. Milan Dobiáš, Chabařovice X 1 2 2 3 8
11. Bruno Thomas, D 1 1 2 1 2 7
12. Jan Jeníček, Pardubice X 1 1 3 1 6
13. Vojtěch Zamazal, Slaný 1 1 1 2 3 8
14. Jan Sochůrek, Chabařovice 1 2 1 F 2 6
Bruno Belán, který na snímku bojuje s Michalem Bašteckým, se na domácí dráze dostal opět do finále B
Bruno Belán, který na snímku bojuje s Michalem Bašteckým, se na domácí dráze dostal opět do finále B

Průběžné pořadí seriálu:

PHA DIV DIV SLA TOT
29.3. 3.4. 17.4. 23.4.
1. Petr Chlupáč 15 15 14 14 58
2. Pavel Kuchař 13 7 11 13 44
3. František Klier 12 11 9 12 44
4. Milan Dobiáš 10 13 13 8 44
5. Daniel Šilhán 10 13 7 12 42
6. Michal Baštecký 9 10 9 8 36
7. Sindy Weber 3 10 11 9 33
8. Adam Pajkr 9 7 7 10 33
9. Bruno Belán NS 10 9 11 30
10. Filip Šifalda NS 14 14 NS 28
11. Jan Kvěch NS NS 12 15 27
12. Lukáš Vinter 14 11 NS NS 25
13. Jan Jeníček 8 NS 10 6 24
14. Jan Hlačina 8 8 8 NS 24
15. Bruno Thomas 10 NS NS 7 17
16. Jaroslav Vaníček 6 7 0 NS 13
17. Vojtěch Zamazal NS NS NS 8 8
18. Jan Sochůrek NS NS NS 6 6
Jaroslav Drbal v roli traťového maršála pomáhá vstát Milanu Dobiášovi
Jaroslav Drbal v roli traťového maršála pomáhá vstát Milanu Dobiášovi

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)

Jan Kvěch a Daniel Šilhán poslouchají výkladu plochodrážního profesora Jiřího Štancla
Jan Kvěch a Daniel Šilhán poslouchají výkladu plochodrážního profesora Jiřího Štancla