Češi v akci 176

Minulý týden konečně začala ostrá závodní sezóna nejen v Čechách, ale i na Slovensku. A kdo se vypravil do Prahy, Divišova či Žarnovice, určitě neodcházel zklamán. Závodníci obou národů se představili v akci rovněž na zahraničních kolbištích. Za smolaře by mohl být směle označen Martin Vaculík, jehož trápily technické problémy nejen u motocyklů, ale i dodávky. Vrch má ovšem v tomto ohledu Zdeněk Holub, jenž v pátek v Peterborough ujel jen pár metrů a přišel o sobotní Prague Open. Celým minulým týdnem vás provede další díl tradiční kompilace magazínu speedwayA-Z, byť kvůli krátké dovolené vydavatele na slovenském Tekove vychází místo pondělku až ve středu.

 

Jeden Pražan exceluje, druhý má sakramentský pech

Matěj Kůs je na začátku sezóny v úžasné fazóně
Matěj Kůs je na začátku sezóny v úžasné fazóně

Čtvrtek vypadal na skvělý večer pro Matěje Kůse. Pražan přijel spolu se svým Newcastle k duelu Tyne/Tees Trophy do důvěrně známého prostředí v Redcaru. Rozjížďku s číslem tři vyhrál, ob čtyři jízdy později byl v cíli druhý za svým kolegou Ludvigem Lindgrenem. Jenže po rozjížďce s číslem osm musel být závod vinou dešťových přívalů ukončen za stavu 18:30, který se ovšem nepočítá. Suma sumárum pro Matěje Kůse pět bodů s jedním bonusem (3 2).

Zato Apríl byl hodně smolný pro Zdeňka Holub. „V Peterborough jsem dojel jenom do první zatáčky svý první jízdy,“ povzdechl si. „Dál už jsem bohužel nedojel…“ V ní jej totiž poslal na zem domácí Michael Palm Toft, čímž pro pražského juniora závod skončil. Peterborough nakonec domácí podnik ligového poháru vyhrál 64:26, avšak českého diváka spíše zajímá zdravotní stav Zdeňka Holuba.

V úterý na Markétě byl Zdeněk Holub ještě na koni
V úterý na Markétě byl Zdeněk Holub ještě na koni

Původní podezření na frakturu klíční kosti se zaplaťpánbůh nepotvrdilo, nicméně Pražan je hodně potlučený. Včera večer musel rezignovat na Prague Open, v němž se v sobotu pojede minimálně o sedmnáctku v české velké ceně. „Bohužel jo,“ potvrdil magazínu speedwayA-Z svou absenci. „Ještě nezvednu ruku.“

Že naděje na udržení ploché dráhy v Plymouthu ještě žije, potvrdil páteční pouťák mezi týmy Somerset Select a Plymouth Select. Skončil 58:35, ale Zdeněk Simota dobyl jen dva body (0 1 1 0 0).

Matěj Kůs exceloval i v neděli, kdy Newcastle doma v rámci Tyne/Tees Trophy porazil Redcar mohutným skóre 61:29. V rozjížďce s číslem tři se mezi Pražana a jeho vítězné kolegu Lewise Rose dostal Jonas B. Andersen, ale od té doby Matěj Kůs neprojel cílem jinak než jako první. Inkasoval tedy deset bodů (1 3 3 3).

 

S vypůjčenou dodávkou z Toruně do Gorzowa

Seriál Speedway Best Pairs pro letošní rok opustil platformu národních družstev a soutěží v něm sponzorské týmy. Ani tentokrát v něm nefiguruje žádný Čech, nicméně Martin Vaculík je v sestavě Boll Teamu spolu s Nielsem Kristianem Iversenem a Patrykem Dudkem.

Martin Vaculík - na snímku s Věroslavem Kollertem - prožil rušný víkend
Martin Vaculík – na snímku s Věroslavem Kollertem – prožil rušný víkend

Přes barážovou rozjížďku se při ouvertuře v Toruni dostali do finále, v němž však Martinu Vaculíkovi shořela spojka, takže dojel poslední. Vítězství si odvážel Monster Energy Team ve složení Greg Hancock – Chris Holder a Pawel Przedpelski.

Technická smůla slovenského závodníka pokračovala, když si jeho dodávka v neděli ráno ani neškytla. Aby se dostal na Memoriál Edwarda Jancarze do Gorzowa, musel si vypůjčit vůz od svého toruňského kolegy Adriana Miedzinskeho.

V závodě se díky deseti bodům v základní části dostal do semifinále, v němž dojel druhý za Bartoszem Zmarzlikem. Finále posléze přineslo výsledek: Patryk Dudek, Bartosz Zmarzlik, Matej Žagar a Martin Vaculík.

Ilustrační foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Mirek Horáček