Češi v akci 175

Dnešní den je prvním závodním dnem plochodrážní sezóny anno domini 2016, která se rozjede pěkně zostra, a na přelomu března a dubna bude hodně závodů na výběr.  I když se na naše poměry jedná o časný začátek, v jiných zemích již motory burácí. Nejvíce závodů odjel Eduard Krčmář v Polsku, Zdeněk Holub se zase z Německa přesouval do Anglie, kde se Matěj Kůs poprvé představil v nových barvách. Polská extraliga ještě nezačala, ale přesto diváci v Toruni viděli svého nového koně Martina Vaculíka. A Josef Franc a Martin Málek se nevracejí z Balkbrugu zrovna se štítem.

 

Pilný víkend Eduarda Krčmáře

Ve středu panovala v Gdaňsku velikánská radost, protože jejich celek ujel ve sparingu v Toruni remízu 45:45 s místním extraligových týmem. V devítičlenném sestavě domácích byl sice z cizinců jen Chris Holder, avšak nechyběli ani Grzegorz Walasek a Adrian Miedzinski. A když jsme už u jmen známých českému divákovi, do akce se dostali i Igor Kopec Sobczynski a Marcin Turowski, kteří u nás jezdili se stopětadvacítkami.

Motocykly Eduarda Krčmáře v gdaňském depu
Motocykly Eduarda Krčmáře v gdaňském depu

Gdaňsk v Toruni testoval deset závodníků, takže Eduard Krčmář vozil startovní číslo osmnáct. Slánský závodník dal dohromady pět bodů s jedním bonusem (2 2 1). Hned druhý den Gdaňsk doma pořádal sparing s Grudziadzem a celku z vyšší soutěže podlehl jen těsně 43:47. Eduard Krčmář byl s osmi body (1 2 – 2 3) nejlepším mužem dne. Odveta Grudziadz vs. Gdaňsk byla na pořadu dne v pátek. Dopadla 44:34 a slánský závodník si sedmi body a jedním bonusem (2 2 2 1) řekl o místo v ligové sestavě.

První kolo polské ligy sice začalo již včera, avšak Gdaňsk má svůj výjezd do Daugavpilsu odložený až na půlku června. Začíná tedy až tuto neděli domácím duelem se Rzeszowem, který koliduje s test matchem Slovensko vs. Česká republika, kam byl Eduard Krčmář nominován. Zda se slánský junior vypraví k Baltu či na Tekov, ukáže čas, každopádně pilně trénoval i o Velikonocích, kdy byl vidět v Chabařovicích.

 

Velikonoce v Německu, Anglii a Polsku

Bílá sobota je v německém Güstrowě ve znamení tradičního Velikonočního poháru. V jeho letošním ročníku triumfoval Renat Gafurova, když pouze v rozjížďce s číslem šest podlehl Kjastasi Puodžuksovi. Na stupně vítězů se dostali ještě Kai Huckenbeck a Robert Lambert, jejichž pořadí určoval až rozjezd, v němž za nimi zůstal Kjastas Puodžuks.

Martin Vaculík jel první závod za Toruň
Martin Vaculík jel první závod za Toruň

Zdeněk Holub inkasoval osm bodů (1 1 2 1 3) a skončil osmý. Hned na druhý den jej viděli domácí diváci ve Scunthorpe. Jeho klub však v domácím klání ligového poháru však podlehl Sheffieldu 43:50, přičemž Pražan se dočkal bodů až ve druhé půli podniku (0 0 1 1).

Sobotní mítink Ian Thomas Shield ve Workingtonu spláchnul déšť, takže se Matěj Kůs mezi Diamanty poprvé objevil až v nedělní odvetě. Po úvodních třech bodech se na ovále, jenž řada závodníků nemiluje, dostal v rozjížďce s číslem dvanáct do čela. Prasknul mu však řetěz, dostal se do kolize s Kennethem Hansenem a byl vyloučen. Suma sumárum tři body a bonus (1 0 2 X).

Polská extraliga začíná až v pátek, avšak Toruň se včera stala dějištěm charitativního závodu mezi domácím týmem a Týmem Darcyho Warda. Na vítězství Toruně v poměru 51:39 se Martin Vaculík podílel deseti body s jedním bonusem (2 2 3 2 1).

 

Aprílové počasí v Balkbrugu

Těsně před odjezdem Josefa France do Balkbrugu
Těsně před odjezdem Josefa France do Balkbrugu

V Balkbrugu se Velikonoční pondělí nese ve znamení mezinárodního závodu na travnaté dráze. Letos vyhrál Romano Hummel (24) před Dirkem Fabriekem (23) a Stephanem Kattem (23). Josef Franc (10) skončil devátý, Martin Málek (2) po pádu v rozjížďce s číslem pět nedokončil a byl klasifikován coby patnáctý.

„Dráha byla celkem těžká,“ vyprávěl Zdeněk Schneiderwind magazínu speedwayA-Z. „Typickej‘ holandskej‘ písek, chvíli pršelo, chvíli svítilo sluníčko. Pepe ve finále nebyl, Holanďani byli o třídu vejš, Martin Málek měl ve svý druhý jízdě pád, pak už nejel, ale je v pořádku, to je hlavní.“

Foto: Eduard Krčmář Racing a Jiří Georgiev, ilustrační Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)