Češi v akci 173

V půli března se potkává klasická dráha se svou ledařskou odnoží. O víkendu pokračovalo finále mistrovství světa i s Janem Klatovským v Assenu. V pátek se však na legendárním kolbišti představili i další tři čeští ledaři. Mezi lokality, kde odstartoval tréninkový proces, se zařadila i Žarnovica. Ostrou škvárovou sezónu zahájili v Německu a tradičně za kanálem La Manche, kde se naši borci představili divákům prozatím jen při press and practise days. A senzaci vzbudil Matěj Kůs, který letos bude v Premier League hájit barvy Newcastle.

 

Lukáš Volejník do finále B

Lukáš Volejník, Radek Hutla a Robert Růžička po tréninku v Assenu
Lukáš Volejník, Radek Hutla a Robert Růžička po tréninku v Assenu

Pohár Roelofa Thijse v Assenu, kde se ledové kolbiště má záhy začít bourat, slibovalo startovní listinu o čtyřiadvaceti jménech. Nakonec však dorazilo jen devatenáct borců, kteří se tradičně utkali formou KO závodu.

Z trojice našich závodníků vypadl nejprve Robert Růžička. Loučil se již po dvou jízdách a s Claudem Gadeyenem se dělil o sedmnáctou pozici. Radek Hutla se dostal o úroveň dál, avšak v rozjížďce s číslem dvanáct doplatil na pád.

Martin Vaculík poprvé trénoval v Toruni
Martin Vaculík poprvé trénoval v Toruni

„Přední guma na hovno,“ odtušil příčinu přeloučský ledař. V opravné jízdě dojel až třetí a spolu s domácím Bartem Schaapem figuruje na třinácté příčce výsledkové listiny. Nejlépe dopadl Lukáš Volejník, který se dostal až do finále B.

V něm skončil třetí za Simonem Reitsmou a vítězným Johanem Weberem a díky porážce Joakima Söderströma skončil sedmý. Ve finále A přijel jako první do cíle Viktor Svensson před Mikko Jetsonenem, Martinem Haarahiltunenem a mladším Charly Ebnerem.

 

Stačí jedenáct hodin jednat a máte český diamant v kapse

Zdeněk Simota už dorazil do Plymouthu
Zdeněk Simota už dorazil do Plymouthu

V sobotu se Martin Vaculík poprvé objevil při tréninku ve svém novém působišti v Toruni. Jeho bývalí kolegové z Tarnowa pro změnu vyrazili do Žarnovice. Jména Janusz Kolodziej, Marcin Rempala, Jakub Jamrog a Ernest Koza byla velkým lákadlem i pro diváky. V akci samozřejmě nechyběl stále početnější kontingent domácích a body zaplnili i borci z Krakova.

Ve čtvrtek se Zdeněk Simota přeplavil přes La Manche, aby se divákům v Plymouthu představil při tradičním press and practise day. Stejná akce včera čekala i Zdeňka Holuba ve Scunthorpe.

V pátek Matěj Kůs oznámil, že v letošní sezóně bude startovat v barvách Newcastle. Jednání mezi promotérem klubu Alanem Hedleyem a šéfem Redcaru Brianem Havelockem trvalo neuvěřitelných jedenáct hodin.

Matěj Kůs letos pojede v Newcastle
Matěj Kůs letos pojede v Newcastle

Brian Havelock byl shodou okolností leaderem Newcastle před jednačtyřiceti lety. Nechtěl si nechat pražského závodníka uniknout a o přestupu rozhodovala arbitráž. Alan Hedley nakonec získal poslední diamant v týmu, z něhož je doslova a do písmene over the Moon, jak se v angličtině říká.

Matěj Kůs se do Velké Británie vypraví zítra. „Je super talent,“ vyjádřil se na jeho adresu Alan Hedley. „Rozhodně věřím, že si může zlepšit svůj average, až k nám přijde. Nebyl bych vůbec překvapený, kdyby měl na konci sezóny average o jeden bod vyšší.“

 

Foto: archív Radka Hutly, Vaculík Racing Team a archív Zdeňka Simoty, ilustrační Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)