Češi triumfovali rovněž v Pardubicích

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Pardubice – 26. srpna
Rovněž v dnešním druhém test matchi české juniorské reprezentaci proti spojenému výběru chorvatských a slovinských juniorů zvítězili čeští závodníci. Dnes však hosté dokázali dvě rozjížďky vyhrát. Nejlepším v jejich řadách byl znovu Jurica Pavlic. Jednou se sice musel sklánět před Matějem Kůsem, ale jejich další dvě vzájemná střetnutí vyzněla ve prospěch úřadujícího juniorského mistra Evropy.

Vyrovnanější bitva, podobný výsledek
Absence Filipa Šitery, Věroslava Kollerta a Antonína Gallianiho dávala jihoslovanskému družstvu větší naděje. Nicméně i tak nastupovali čeští závodníci v roli favoritů i do druhého test matche. Tu začali plnit, by se jim na úvod nevyhnula smůla.

Hned v první jízdě úřadoval Jurica Pavlic. Dokázal odstartovat na Hynka Štichauera a Pavla Fuksu. Vzápětí Roman Andrusiv musel oželet svůj motocykl, jemuž se porouchalo zapalování. Pod tlakem dvou minut mu na ovál přivezl svůj stroj Hynek Štichauer.

Po vylétnutí pásky suverénně vedl Martin Gavenda. Roman Andrusiv mu kryl záda, ovšem ve druhém kole podlehl Matiju Duhovi. Technický pech neopustil Čechy ani ve třetí jízdě. Patrik Linhart dojel pouze do první zatáčky.

„Nevím,“ krčil rameny po návratu do depa. „Asi motor…“ Matěj Kůs však stačil na slovinskou dvojici a náš tým vedl stále body. České skóre ovšem začínalo rychle bytnět. Na počátku bodového skoku stáli Pardubáci.

Pavel Fuksa v rozjížďce s číslem čtyři nejlépe odstartoval, zatímco Hynek Štichauer na protilehlé rovince vyřešil Matiju Duha. V páté jízdě naši dvojici zaskočil Samo Kukovica. Martin Gavenda ho objel před nájezdem na protilehlou rovinku, ale snaha Romana Andrusiva se až do cíle míjela účinkem.

Vzápětí se se svou první a jedinou porážkou za celé dopoledne musel smiřovat Jurica Pavlic. Dopředu se dostal Matěj Kůs. Chorvat jej sice objel, nicméně Pražan udržel vnitřní stopu a takřka okamžitě byl zase první. A by na něho Jurica Pavlic útočil až do cíle, vedení nepustil z rukou ani na okamžik.

„Vyjeli jsme stejně,“ vzpomínal Matěj Kůs chvilku po vítězném průjezdu cílem. „Po startu jsem ho vyvezl. Byl tam materiál a on se přetočil. Mě to popostrčilo dopředu. Pak jsem ho viděl nad sebou, hlídal si ho a spíš ho zavíral.“

Suverénní triumf Hynka Štichauera a Pavla Fuksy přinesl našim barvám v celkovém součtu už jednou tolik bodů, než nasbírali hosté. Ti se však v osmé jízdě dočkali svého prvního vítězství. Jurica Pavlic totiž odstartoval jako raketa a Martinu Gavendovi byla souzena role jejího chvostu.

By chorvatského šampióna Evropy atakoval ze všech stran, nedokázal ho předjet. Něco podobného v bledě modrém platilo i pro Romana Andrusiva, který stále v sedle vypůjčeného stroje útočil na Ivana Vargeka.

Češi však na jihoslovanské vítězství odpověděli zdrcující ofenzívou. Matěj Kůs s Patrikem Linhartem přivezli pět bodů z deváté jízdy. Slánského závodníka však trápil Matija Duh. Slovincův nájezd vnitřkem poslední zatáčky byl úspěšný. Avšak Patrik Linhart odpověděl zbraní stejného kalibru. Na cílové rovince se nekompromisně prodral zpět na druhé místo. Pět bodů do českého měšce dodali vzápětí i Martin Gavenda s Hynkem Štichauerem.

V rozjížďce s číslem jedenáct nám však hosté připravili další prohru. Jurica Pavlič zbavil Patrika vedení už v prvním výjezdu. A Matija Duh sebral bod Romanu Andrusivovi. Jurica Pavlic se vzápětí objevil na startu ještě jednou. Jihoslované se vytasili s taktickou rezervou na poslední chvíli, takže naši nemohli obout lepší hrany.

Jediným Chorvatovým problémem se stal nesprávný povlak, s nímž vjel na ovál. Po nápravě chyby objel Matěje Kůse ještě před prvním nájezdem. Nicméně Pavel Fuksa zajistil bod potřebný k remíze a čeští závodníci útočili i nadále.

„Konečně pojedu na svý motorce,“ řekl před třináctou jízdou Roman Andrusiv, aby vzápětí vysvětlil, proč ji ještě neosedlal. „Zapalko najednou šlus. Naštěstí mi ho půjčil Patrik.“

Na svém motocyklu neměl Roman Andrusiv žádný problém společně s Patrikem Linhartem zajistit další pětibodový příděl. Stejné skóre vzápětí dosáhli také Hynek Štichauer s Martinem Gavendou. Český expres pozdržel až Jurica Pavlic. Rychlý start ho v poslední jízdě vynesl před Matěje Kůse a Pavla Fuksu. Na celkovém druhém vítězství našeho týmu to však žádný vliv už nemělo.

Hlasy z depa
„Super,“ zářil Martin Gavenda. „Motor fungoval báječně a dráha výborná. Sice ze začátku vypadala na prd, ale jelo to.“ Březolupský junior ztratil se soupeři jediný bod. Sebral mu jej Jurica Pavlic. „To bylo špatně, nevyhrál jsem,“ líčil Martin Gavenda své pocity. „Rozhodnul start. Byl rychlejší. Ale od pásky jsem od něho nebyl daleko…“

„Jednou jsem ho porazil, jednou on mě,“ komentoval Matěj Kůs své jízdy s Juricou Pavlicem. „Ukázalo se, že je lepší.“ Nicméně v rozjížďce s číslem dvanáct jej asi nečekal… „Nevěděl jsem, že pojede jako taktická rezerva,“ souhlasil Matěj Kůs. „Dal jsem tam starý kolo, protože jsem počítal, že jedu s těma slabšíma.“

„Byl to prostě test match,“ svěřil se Hynek Štichauer. „Dobrý, vyhráli jsme. Ale pro mě to nebylo takový, jak jsem si představoval. Měl jsem těžkej převod, dráha mi neseděla a ze včerejška jsem z toho byl utahanej. Všechno se to spojilo dohromady.“ Pardubického závodníka čeká přesun do slovenské Žarnovice. „Teď ještě musím umejt motorky,“ řekl. „A ve čtyři ráno vyrážíme.“

1. Česká republika   58
Hynek Štichauer, Pardubice 2 2 3 2 3 12(2)
Pavel Fuksa, Pardubice 1 3 2 1 1 8(4)
Roman Andrusiv, Pardubice 1 1 0 0 2 4(1)
Martin Gavenda, Březolupy 3 3 2 3 2 13(1)
Matěj Kůs, Markéta Praha 3 3 3 2 2 13
Patrik Linhart, Slaný E 1 2 2 3 8(1)
 
2. Chorvatsko – Slovinsko   32
Jurica Pavlic, CRO 3 2 3 3 3 3 17
Ivan Vargek, CRO 0 0 1 1 1 3
Renato Cvetko, CRO 0 0 0 0 1 1
Matija Duh, SLO 2 1 1 1 0 5
Samo Kukovica, SLO 2 2 1 0 0 5
Alexandr Čonda, SLO 1 0 E – 0 1

Foto: Martin Búri