V Bavorsku slavili na trávě

Nandlstadt – 15. srpna
O německém svátku Nanebevzetí P. Marie se v bavorském Nandlstadtu jely tradiční závody na 605 metrů dlouhé travnaté dráze, kde v roce 1983 získal titul mistra Evropy Roman Matoušek. I když se jednalo pouze o volný závod, startovní listina byla plná kvalitních jezdců, jimž kraloval úřadující mistr světa na dlouhé dráze Gerd Riss. Z našich jezdců se závodů zúčastnili Zdeněk Schneiderwind a Karel Kadlec, který nahradil původně přihlášeného ledaře Markuse Eibla.

Závod byl zahájen soutěží o překonání traového rekordu na jedno kolo, jehož držitelem je Gerd Riss. Do soutěže bylo nasazeno šest jezdců, kteří startovali samostatně s letmým startem. Rekord Gerda Risse z loňského roku 106,53 km/h, což je průměrná rychlost na jedno kolo, zůstal nepokořen.

Do hlavního závodu naši jezdci bohužel výrazně nezasáhli, když Zdeněk Schneiderwind získal pouhé tři body a Karel Kadlec nebodoval vůbec. U Zdeňka byl slabý výkon dán zřejmě jeho momentální indispozicí, nebo již před samotným závodem se v depu svěřil, že se necítí v pohodě. V závodě mu nevycházely ani starty a během jízdy se propadal na konec pole jezdců.

Káča Kadlec jel s nezahojeným zraněním a velkou bolest mu muselo způsobovat i jen držení řídítek s popálenými dlaněmi a tak byl zřejmě rád, že vůbec své rozjížďky dokončil. Závod se stal záležitostí hlavních favoritů. O místo na bedně si to nakonec rozdali především Angličan Appleton s domácími Rissem, Tebbem a populárním Peppi Rudolphem. Z vítězství se radoval po zásluze Andrew Appleton, na druhém místě skončil největší aspirant na vítězství Gerd Riss a třetí Jorg Tebbe.

Součástí úterního klání byly i závody německé národní B licence a závody anglických side car o obsahu 1000 ccm. Rozjížďky B licence předčasně skončily velkým karambolem dvou jezdců při výjezdu z první zatáčky po startu. Po této nehodě byly závody přerušeny na padesát minut, nebo u obou došlo k velmi těžkým zraněním a zatímco jeden byl odvezen do nemocnice sanitkou, u druhého musel dokonce zasahovat záchranný vrtulník. Po této nepříjemné situaci rozhodla jury ukončit závody B licence a současně vzhledem k časové tísni byly další rozjížďky zkráceny, jak u klasiků, tak u sidecarů na pouhé tři kola.

Asi v polovině závodu se přišel rozloučit s domácími fanoušky Jeremy Doncaster, který objel čestné kolo v otevřeném Mercedesu za mohutného potlesku. Vloni se totiž v Nandlstadtu s kariérou a s fanoušky rozloučit nestačil, nebo se při závodech zranil.

Nicméně největší podívanou pro diváky předvedli angličtí jezdci na sajdkárách. Bylo skutečně neuvěřitelné, jaké urputné boje mezi sebou sváděli, tím spíše, že většina jezdců byla starší padesáti let. Oproti klasickým side carům však jezdily doprava. Nakonec hlavně díky jim byly závody opravdovým zážitkem a cesta do Nandlstadtu stála za to.

Foto: Lenka a Zdeněk Felixovi – Českomoravský sporák