Ani napřesrok neuvidíme ve velkých cenách jedničku

 Londýn – 24. listopadu
Ani v příštím roce neuvidíme v seriálu velkých cen startovní číslo jedna. Úřadující světový šampión Tai Woffinden se totiž rozhodl, že za obhajobou světového zlata vyrazí se svou stoosmičkou. Je to již podruhé, kdy mistra světa nepoveze na svém motocyklu jedničku. Poprvé se tak stalo loni, kdy Greg Hancock zachoval věrnost svému slavnému číslu 45, s nímž na počest Bruce Penhalla pojede i napřesrok. Startovní čísla odpovídající rankingu si ponechali jen Nicki Pedersen a český náhradník Václav Milík.

 

Chris Holder preferuje číslo 23 již od svých juniorských let
Chris Holder preferuje číslo 23 již od svých juniorských let

Přitom Tai Woffinden si předloni vybral jedničku vyhrazenou světovému šampiónovi. Ovšem v sezóně 2016 bude mít číslo 108, jež vzniklo na základě datu jeho narození, tedy 10. srpna. Matej Žagar se narodil 5. května, z čehož je odvozena i jeho 55. Narozeniny, byť jen v letopočtu, odrážejí také čísla 85 a 95 u Antonio Lindbäcka a Bartosze Zmarzlika.

Nicki Pedersen si nechává trojku dle rankingu
Nicki Pedersen si nechává trojku dle rankingu

Nicki Pedersen nezměnil svůj zvyk jezdit s číslem odpovídajícímu umístění z předchozí sezóny. Vzhledem k preferenci Taie Woffindena a Grega Hancocka půjde o nejnižší číslo v seriálu. Nejvyšší bude naproti tomu mít Piotr Pawlicki, který si vybral 777.

Greg Hancock a Niels Kristian Iversen preferují svá vlastní čísla
Greg Hancock a Niels Kristian Iversen preferují svá vlastní čísla

Zatímco Polák si své štěstí snaží trojnásobit, Niels – Kristian Iversen se spokojil s dvojnásobkem své šťastné osmičky. Chris Holder kdysi v juniorských letech dostal třiadvacítku a zůstává jí věrný i ve světě velkých cen. Chris Harris zase sedmatřicítkou připomíná památku svého otce, který s ní jezdil travnaté ovály.

Vůbec poprvé si mohli svá čísla zvolit i náhradníci. Této možnosti využili Fredrik Lindgren a Michael Jepsen Jensen, zatímco Václav Milík nikoliv.

Startovní listina speedway Grand Prix 2016:

startovní číslo: ranking: závodník:
108 1 Tai Woffinden, GB
45 2 Greg Hancock, USA
3 3 Nicki Pedersen, DK
88 4 Niels Kristian Iversen, DK
69 5 Jason Doyle, AUS
55 6 Matej Žagar, SLO
71 7 Maciej Janowski, PL
23 8 Chris Holder, AUS
25 9 Peter Kildemand, DK
100 10 Andreas Jonsson, S
37 11 Chris Harris, GB
33 12 Jaroslaw Hampel, PL
95 13 Bartosz Zmarzlik, PL
777 14 Piotr Pawlicki, PL
85 15 Antonio Lindbäck, S
náhradníci:
66 19 Fredrik Lindgren, S
52 20 Michael Jepsen Jensen, DK
21 21 Václav Milík, CZ

9

Foto: Petr Makušev a tiskový servis IMG