Martin Gavenda má honičku, ale míří k zápisu do historie

Březolupy – 21. června
Červen je pro Martina Gavendu vskutku hektické období. Ve škole skládá závěrečné zkoušky, do toho mu zasahuje autoškola, v sobotu se mu při tréninku v Žarnovici rozletěl motor a nyní jej maďarský Miskolc povolává do druhé polské ligy. Pokud k jeho debutu skutečně dojde, vytvoří se svým otcem Jaroslavem první českou dvojici otec – syn, která startovala v lize našich severních sousedů.

Kvůli teoretickým, praktickým a řidičským zkouškám vynechal už několik závodů. V pátek ve Mšeně byl v březolupské prvoligové sestavě pouze v roli náhradníka. A na dráhu se dostal pouze, když mu kolegové závidějící krásně čistou kombinézu dopřáli po vyhlášení vítězů bahenní lázeň přímo před hlavní tribunou.

V sobotu se březolupský junior vypravil do Žarnovice. Jenže už ve druhém kole tréninku mu explodoval motor. A do toho přišla nabídka z Miskolce. Maďarský tým, kam v průběhu sezóny přestoupil z prvoligového Krosna, jej zval na dnešní utkání do Daugavpilsu a na nedělní do Miskolce.

Z dnešního debutu březolupského juniora v polské lize muselo vzhledem ke školním povinnostem sejít. Martin Gavenda se neobjeví ani v Pardubicích. Ovšem na nedělní odvetu v Miskolci kývl. Pokud vše klapne, postará se o zápis do historie. Vůbec poprvé bude český závodník následovat svého otce do polské ligy. Jaroslav Gavenda hájil počátkem devadesátých let barvy Swietochlowic.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)