Češi v akci 162

Pardubice se prozatím nestaly mistrem české extraligy a náš juniorský nároďák zůstal v letošním mistrovství Evropy bez medaile. To jsou hlavní zprávy z českých oválů, kde jsme vedle Slaného a Plzně mohli vidět i kolibříky v Praze. Josef Franc ve Vechtě doplatil na pád a déšť, jeho jmenovec Novák zase na technické problémy. Ve Velké Británii a Polsku vrcholí ligové soutěže, o nichž bude dnešní díl tradiční pondělní kompilace magazínu speedwayA-Z. Kromě toho se však vypravíme i do Německa a na takzvanou jadranskou ligu do Chorvatska.

 

Velká Británie…

Ve čtvrtek byl Zdeněk Holub v roli diváka při slánské extralize. Přesto ovšem figuroval v programu duelu Premier League v patnáct set kilometrů vzdáleném Plymouthu, byť logicky jen coby rider replacement. Zdeněk Simota však v sestavě domácích nechyběl a rozhodně nedal svým příznivcům příčinu ke steskům. Pouze v rozjížďce s číslem sedm se mezi jeho kolegu Kyle Newmana a jeho vklínil Carl Wilkinson. Jinak druhou, jedenáctou a čtrnáctou jízdu proměnil Zdeněk Simota v tříbodový zisk. Suma sumárum deset bodů (3 1 3 3) a Plymouth vs. Scunthorpe 62:33.

Hynek Štichauer má za sebou povedené mítinky ve Workingtonu a Glasgowě
Hynek Štichauer má za sebou povedené mítinky ve Workingtonu a Glasgowě

Páteční odveta ve Scunthorpe vyzněla pro domácí 53:40. Zdeněk Holub figuroval ve startovní listině opět jako rider-replacement. Zdeněk Simota měl u svého jména pět bodů (2 0 0 3 0). Ve druhé jízdě jej nechal za sebou Nike Lunna, jemuž ve vítězné rozjížďce s číslem dvanáct porážku oplatil, jinak vycházel bodově naprázdno.

V sobotu pokračoval Plymouth v závodní sérii výjezdem do Rye House, který mu podlehl vysoko 38:53. Zdeněk Simota vyrazil na ovál dohromady šestkrát a vracel se domů s osmi body s jedním bonusem (2 1 0 2 1 2).

Workington si na sobotní domácí závod s Edinburghem vybral na hostování Hynka Štichauera a rozhodně nelitoval. Na jeho výhře 49:41 se Pardubičan totiž podílel dvanácti body se třemi bonusy (0 2 2 2 2 1 3) a stal se nejlepším mužem dne. Radost mu zkomplikovala jen závada na spínací skříňce jeho dodávky cestou domů, kterou však mechanik Pavel Fuksa promptně opravil.

Závodník roku v Redcaru Matěj Kůs při sledován slánské extraligy
Závodník roku v Redcaru Matěj Kůs při sledován slánské extraligy

Včera oblékl Hynek Štichauer vestu svého Glasgow, pro něhož vyjezdil sedm bodů (3 1 1 2) s jedním bonusem v domácím utkání proti Rye House. Déšť jej ukončil po deseti jízdách za stavu 42:20. A pro statistickou úplnost další nedělní výsledek Peterborough vs. Scunthorpe 54:36, protože v sestavě hostí figuroval Zdeněk Holub jako rider replacement.

Redcar již ukončil svou letošní kampaň v Premier League. Matěj Kůs však kvůli následkům svého pádu musel čtvrteční extraligu sledovat z tribuny. Přišel i o prestižní závod nejlepších individualit ligy, nicméně titul závodníka roku v Redcaru mu neunikl. Bez zajímavosti rozhodně není, že se primátem Rider of the year ozdobil také loni v Berwicku.

 

…Polsko…

Proč se Lubomír Vozár ještě ve čtvrtek neradoval z extraligového titulu, lze vystopovat poměrně snadno. V šestém kole soutěže se totiž musel obejít bez Václava Milíka a Martina Vaculíka, kteří v Czestochowej stanuli proti sobě v odloženém prvním kole semifinále play-off polské extraligy.

Pakliže by Martin Vaculík ve čtvrtek oblékl vestu Pardubic nikoliv Tarnowa, byla by extraliga rozhodnuta
Pakliže by Martin Vaculík ve čtvrtek oblékl vestu Pardubic nikoliv Tarnowa, byla by extraliga rozhodnuta

Bráno individuálními měřítky, lépe na tom byl Slovák se svými jedenácti body a jedním bonusem (2 3 1 1 2 2). Pardubičan nasbíral šest bodů se dvěma bonusy (1 1 1 3). Nejvíce se blýsknul v rozjížďce s číslem jedenáct, kdy spolu s Maciejem Janowskim porazili Martina Vaculíka s Kennethem Bjerrem 5:1. Jeho Wroclaw však vyhrála 54:36.

Osmnáctibodový náskok se ukázal jako rozhodující ve včerejší odvetě v Tarnowě, kterou domácí vyhráli 50:40. Martin Vaculík nevyhrál jen sedmou a patnáctou jízdu, v nichž jej z wroclawského tábora porazili Maciej Janowski a Michael Jepsen Jensen. Slovenský závodník měl dohromady jedenáct bodů (3 1 3 3 1). Václav Milík inkasoval čtyři body (0 1 1 2 E).

Díky součtu skóre 94:86 postoupila do finále Wroclaw. V boji o zlato se utká s Lesznem, zatímco o bronz bude Tarnow bojovat s Toruní.

Ve včerejších odvetách semifinále play-off druhé ligy se neobjevil žádný z Čechů. Že Gdaňsk nepozval Eduarda Krčmáře bylo překvapením i pro samotného závodníka. Po blamáži se stavem dráhy v Lublinu a kontumační prohře 0:40 se Aleš Dryml nevypravil do Pily. S pravděpodobností hraničící s jistotou proto pardubický kapitán oblékne své oblíbené číslo 31 při nedělní Zlaté přilbě města Pardubice.

 

…a zbytek Evropy

Tomáš Suchánek se včera v Goričanu na stupně vítězů nepostavil
Tomáš Suchánek se včera v Goričanu na stupně vítězů nepostavil

V pátek ve Wittstocku pořádali první kolo Ostseepokalu neboli česky poháru Baltského moře. Triumf si odvezl Timo Lahti (14 bodů) a na stupně vítězů spolu s ním vyrazili ještě Piotr Swist (13) a Jakub Jamrog (12). Jan Holub skončil patnáctý (0 0 0 1 0) a svůj jeden bod získal v rozjížďce s číslem čtrnáct na úkor Mathiase Bartze. Pokračování Baltského poháru ve Stralsundu s sebou odnesl déšť.

V neděli pokračovalo mezinárodní mistrovství dvojic alias jadranská liga v chorvatském Goričanu. Vedle Rakušana Daniela Gappmaiera se v sestavě domácích objevil i Jurica Pavlic, což se ukázalo jako klíčové pro jejich vítězství. Na stupních vítězů se objevily i týmy z Lendavy a Krška, které měly ve svých sestavách trojici z SGP v Kršku. Pardubicím i Praze chyběl k pódiu bod, Žarnovici dva.

Výsledky:

1. Unia Goričan 34 Jurica Pavlic 17, Daniel Gappmaier (A) 7
2. ST Lendava 22 Aleksander Čonda 11, Žiga Kovačič 11
3. AMD Krško 17 Denis Štojs 5, Michele Castagna (I) 12
4. ZP Pardubice 16 Tomáš Suchánek 15, Jaroslav Petrák 1
5. AMTK Lublaň 16 Jernej Pečnik 6, Nick Škorja 10
6. Markéta Praha 16 Ondřej Smetana 8, Michal Škurla 8
7. SC Žarnovica 15 Norbert Magosi (H) 14, Patrik Búri 1, Ján Mihálik 0

Ilustrační foto:Mirek Horáček