Polské play-off hvězdy bere, ale i dodává

Praha – 10. září
Vše důležité kolem Zlaté přilby řekl Petr Moravec na tradiční tiskové konferenci před pardubickým plochodrážním maratónem a o pár hodin později i na extralize v Slaném. V šedesátém sedmém vydání slavný závod není třeba zvlášť uvádět. Za ta léta je vše tak dobře naladěno, že pořadatelé nemají moc co zlepšit. A jejich hlavní starostí je jako obvykle zajištění startovních listin všech čtyř závodů. Vedle Zlaté Stuhy juniorů, světového šampionátu do jednadvaceti let a hlavního závodu o Zlatou přilbou města Pardubic ještě uvidíme opět Jawa Cup v kubatuře 250 ccm.

 

Atmosféra včerejší tiskové konference
Atmosféra včerejší tiskové konference

Kategorie čtvrtlitrů postupně nabirá velkou popularitu a v ní uvidíme jezdce z několika zemí, což potvrzuje správnost dvěstěpadesátek pro růst mladé generace. Startovní pole pozvala přímo divišovská Jawa. Pomineme-li pracné a náročné finanční zajištění víkendu, největší uměni skutečně je přivést na start vyrovnané a silné jezdce. Fanoušci neočekávají nic menšího než ty nejlepší. Ke cti pořadatelů o financích nebyla vůbec řeč. Získávání sponzorů a prostředků na jakékoliv sportovní aktivity je velice náročnou záležitostí, vyžaduje profesionalitu, vytrvalost a nevím co všechno, takže musíme ocenit dlouholeté úsilí Pardubičanů.

Evžen Erban hovořil o startovní listině
Evžen Erban hovořil o startovní listině

Opravdivé kouzlení ale nastává při zajištění kvalitního startovního pole. Na rozdíl od financí v tomto případě skoro nic nelze domluvit předem. Od sportovních tragédií jako je těžký úraz vítěze pětašedesátého ročníku 2013 Darcyho Warda po termínové kolize různých profesionálních soutěží. Ledacos může udělat křížek přes plány organizátorů.

Domácí hvězda Václav Milík jede polské play-off a postoupí-li jeho Wroclaw v neděli do finále, v Pardubicích ho o týden později neuvidíme. Pro dobro jeho dalšího vývoje, přejme mu polské finále. Podobně Josef Franc startuje v sobotu pozdě večer v mistrovství světa na dlouhé dráze.

Ať pojede jako o život v samotném závodě anebo na cestě domů, víc než 1600 kilometrů mezi francouzském Morizes, jižně od Bordeaux, skoro u Španělských hranic, stihnout prostě nejde. Letecké spojení se třemi přestupy také nic neřeší. Takže držme palce i Josefu Francovi a počkejme si na další ročník ZP s jeho účastí.

Petr Moravec sdělil všechny potřebné informace
Petr Moravec sdělil všechny potřebné informace

Prokletí polské play off, které znemožní přítomnost řady špičkových závodníků, paradoxně uvolní další hvězdy i ze seriálu Speedway Grand Prix, jejichž týmy se do finále neprobojují. Mějme strpění do úterý, kdy mají byt známé definitivní startovní listiny Zlaté přilby, ale i Tomíčkova memoriálu.

Spolehněte se, že o zvučné jména ve Svitkově za týden nebude nouze. Nakonec ještě jedno, tentokrát technické lákadlo. Chris Harris přiveze svůj novy motor GTR od švýcarského tunera Marcela Gerharda v divišovském rámu od Jawy.

Brit představil bez velkého rozruchu nový agregát v jedné jízdě letošní pražské velké ceny na Markétě. Přešlo to bez většího povšimnutí, ale hned další plné nasazení v polském Gorzowě vyneslo Britovi pět bodů. A o týden později mnohem důležitěji třetí místo v challenge v Rybniku a postup do SGP 2016. Jak si povede nově partnerství na svítkovském letišti je velkou neznámou. Že by příležitost pro sázkaře?

 

Startovní listiny pardubického super víkendu:

 41. Zlatá stuha:

1 Max Fricke, AUS
2 Mikkel B. Andersen, DK
3 Nikolaj B. Jakobsen, DK
4 Robert Lambert, GB
5 Richard Geyer, D
6 Michael Härtel, D
7 Steven Mauer, D
8 Roland Benkö, H
9 Nicolas Vicentin, I
10 Damian Drozdz, PL
11 Adrian Gala, PL
12 Krystian Pieszczek, PL
13 Kacper Woryna, PL
14 Žiga Kovačič, SLO
15 Nick Škorja, SLO
16 Michal Tomka, SK
17 Patrik Búri, SK
18 Stanislav Mělničuk, UA
19 Zdeněk Holub, CZ
20 Eduard Krčmář, CZ
21 Patrik Mikel, CZ
22 Josef Novák, CZ
23 Ondřej Smetana, CZ
24 Michal Škurla, CZ

2. Jawa Cup:

Česká republika: 1 Kryštof Rybář
2 dodatečně
Anglie: 3 Jack Smith
4 Zach Wajtknecht
Polsko: 5 Igor Kopec-Sobczynski
6 Marcin Turowski
Německo: 7 Darrel de Vries, NL (DMSB)
8 Niels Oliver Wessel
Dánsko/Anglie: 9 Kenneth B. Jurgensen
10 Kyle Bickley
Francie: 11 Steven Goret
12 dodatečně

Juniorské mistrovství světa:

1 Viktor Kulakov, RUS
2 Brady Kurtz, AUS
3 Mikkel Michelsen, DK
4 Nikolaj B. Jakobsen, DK
5 Stefan Nielsen, GB
6 Bartosz Zmarzlik, PL
7 Zdeněk Holub, CZ
8 Mikkel Bech Jensen, DK
9 Valentin Grobauer, D
10 Pawel Przedpelski, PL
11 Anders Thomsen, DK
12 Victor Palovaara, S
13 Andrzej Lebeděvs, LAT
14 Max Fricke, AUS
15 Eduard Krčmář, CZ
16 Emil Grondal, DK
17 Ondřej Smetana, CZ
18 Patrik Mikel, CZ

67. Zlatá přilba města Pardubice:

Jistí účastníci: Sam Masters (AUS), Rohan Tungate (AUS), Fritz Wallner (A), Hans N. Andersen (DK), Niels Kristian Iversen (DK), Ben Barker (GB), Robert Lambert (GB), Scott Nicholls (GB), Tobias Busch (D), Martin Smolinski (D), Kevin Wölbert (D), Norbert Magosi (H), Nicolas Vicentin (I), Patryk Dudek (PL), Grzegorz Walasek (PL), Bartosz Zmarzlik (PL(, Denis Štojs (SLO), Matej Žagar (SLO), Andreas Jonsson (S), Peter Ljung (S), Stanislav Mělničuk (UA), Gino Manzares (USA), Zdeněk Holub (CZ), Aleš Dryml (CZ), Matěj Kůs (CZ), Martin Málek (CZ), Tomáš Suchánek (CZ), náhradník Jaroslav Petrák (CZ)
jezdci, jimž byl nabídnout kontrakt a na jejichž vyjádření se čeká: Jurica Pavlic (CRO), Peter Kildemand (DK), Timo Lahti (FIN), Chris Harris (GB), Rune Holta (PL), Artjom Laguta (RUS), Linus Sundström (S), Václav Milík (CZ), Hynek Štichauer (CZ)

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)