Válka mezi Matejem Ferjanem a slovinskou federací graduje

Lublaň – 13. června
O rozporech Mateje Ferjana se slovinskou federací, které vedly sympatického závodníka ke startům nejprve s australskou a později maďarskou licencí, už byly popsány stohy papíru. Jejich válka nabrala nové obrátky minulý pátek, kdy šéf disciplinární komise slovinské motocyklové federace AMZS rozhodl o zákazu startů Mateje Ferjana ve všech závodech počínaje 9. červnem až do vydání definitivního verdiktu nejdéle po třiceti dnech. Včera vydala k celé záležitosti oficiální komuniké FIM.

Právní oddělení FIM přezkoumalo veškeré skutečnosti celého případu. Konstatovalo, že Matej Ferjan sice v současné době vlastní slovinský pas, nicméně od roku 2004 má bydliště v Maďarsku. Od 15. února 2005 má z maďarské strany oficiální povolení k trvalému pobytu, přičemž 16. března 2006 získal maďarský občanský průkaz. V současné době je dokonce vedeno řízení, aby Matej Ferjan získal maďarské občanství.

Dne 9. února maďarská federace (MAMS) obdržela od AMZS oficiální uvolnění Mateje Ferjana pro sezónu 2006. Na jeho základě mu vydala maďarskou licenci. Maďaři jej proto nominovali do kvalifikačního kola světového poháru družstev v Miskolci. Jenže to samé udělali i Slovinci. Nakonec se Matej Ferjan neobjevil ani v jednom týmu.

Vše nakonec vyvrcholila výše zmíněným zákazem činnosti Mateje Ferjana ze strany AMZS. FIM však rozhodla, že verdikt slovinské federace je platný pouze pro starty se slovinským národním týmem, kde je jeho slovinská národnost relevantní, nikoliv pro individuální podniky. V souladu s článkem 70.2.1 sportovního kodexu FIM se Matej Ferjan může účastnit všech ostatních závodů včetně mistrovství světa se svou licencí vydanou MAMS.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)