Český krůček od světové elity aneb bod dělil Václava Milíka od SGP 2016

Rybnik – 5. září
Vraťme se ještě pár řádky k sobotě do Rybnika v Polsku. Na zdejším oválu se, jak jste již měli možnost si přečíst o pár řádků níže, jel důležitý závod GP Challenge o tři postupová místa do příštího ročníku Speedway Grand Prix. Nabitá startovní listina čítala 16 jmen a slibovala vyrovnané souboje na dráze.

 

Mezi šestnáctkou startujícíchDSC_0106 měla zastoupení i Česká republika a to zásluhou Václava Milíka, který si svými dobrými výkony zajistil účast právě v tomto důležitém závodě. Navíc měl i drobnou výhodu v tom, že za místní klub jezdil před svým přestupem do Wroclawi, takže mohl využít znalosti místního oválu. Nicméně tuto výhodu měl např i Antonio Lindbaeck nebo Chris Harris, který ji nakonec zužitkoval a příští DSC_0040rok ho opět uvidíme v cyklu SGP. Vraťme se ale zpět k Vaškovi Milíkovi a jeho cestou sobotním závodem. Soupeři byli opravdu kvalitní a tak každý bod rozhodoval. Což se v konečném účtování ukázalo v plné síle.

Hned v jízdě s číslem jedna měl vedleP9051721 sebe náš borec staršího z bratrské dvojice Pawlických, kromě něj stál na pásce ještě Bogdanovs a Nillson. Od startu vylétl jako raketa Przemyslaw Pawlicki, na druhé pozici se držel Maksims Bogdanovs náš Václav Milík si od startu kroužil pro jeden bodík a i když bojoval a zkoušel se před svého soupeře z Lotyšska dostat, zejména ve druhém kole a při výjezdu z poslední zatáčky, nepovedlo se mu to. V tu chvíli ještě asi ani netušil, že právě tenhle bod by ho mohl stát vysněný postup mezi světovou elitu pro rok 2016.P9051622

Ve druhé sérii měl Václav za soupeře N.Covattiho a s ním B.Zmarzlika s A.Lindbaeckem. Všichni očekávali souboj těchto 2 borců o 3 body. Nicméně skvělým startem a zkušenou jízdou všechny překvapil Václav Milík, který udržel zle dotírajícího B.Zmarzlika celá 4 kola na zádech a připsal si velmi cenné 3 body.

Se 4 body P9051562vstupoval do 3. série startů, kde na něj v jízdě s číslem 9 čekali s pěti body A.Karpow a Ch.Harris, společně s P.Kildemandem, který měl překvapivě pouze 2 body. Poslední jmenovaný však ukázal, že patří mezi nejlepší světové jezdce a chce se také porvat o postup. Zvítězil systémem start-cíl a bodová vyrovnanost závodu se opět ukázala. Václav bojoval s Chrisem Harrisem o důležité body. Ve 2. kole udělal brit malou chybičku, kterou náš kapitán bravurně využil a protnul cílovou čáru jako druhý. Průběžných solidních 6 bodů drželo postupové šance celkem vysoko, vzhledem k vyrovnanosti startovního pole.

P9051638
M.Bogdanovs nakonec nepostoupil.

Jízda  s číslem 13 vypadala po startu velmi slibně. Václav „odvedl“ Piotra Pawlického, ten se ale ve druhém kole dostal krásným atakem na první místo a to už nepustil, i když se „Vacek“ nevzdal a až do konce na svého soupeře ostře dotíral. Polák ale zkušeně odrážel jeho útoky. Až za nimi, s menším odstupem, dojela dvojice A.Gomolski a F.Lindgren.

Karty před posleP9051686dní sérií startů byly jasně dané. V čele byl B.Zmarzlik s 11 body, za ním desetibodový Piotr Pawlicki a o pomyslné třetí místo se dělila hned trojice jezdců s 8 body. Kromě našeho zástupce ještě Przemyslaw Pawlicki a Chris Harris. Poslední dva jmenovaní si to rozdali o přímý postup mezi sebou v jízdě číslo 18, ve které vedl celá 4 kola Przemyslaw Pawlicki, jež ale nedokázal odolat tlaku „Bombera“ a na cílové rovince se nechal předjet. Brit se tedy mohl radovat, naopak starší z bratrské dvojice byl hodně zklamaný, měl v rukou start v SGP 2016, navíc se svým mladším bratrem, který v této jízdě figuroval taky a jel si pro onen potřebný postupový 1 bod.

Vraťme se ale ještě skokem o jízdu vpřed, kde Václav Milík potřeboval zvítězit, aby mohl pomýšlet na postup mezi „smetánku“. L.Sundstrom, L.Madsen a K.Puodzuks se zdáli, vzhledem k předešlým startům, jako vcelku přijatelní soupeři a určitá naděje a jiskra ve vítězství určitě byla. Start měl Václav Milík opět skvělý a nechal všechny za sebou, na konci 1. kola se přes něj ale po venku přehnal veP9051723lmi rychlý Leon Madsen. Vytvořil si menší náskok a vedení udržel až do cíle. Vašek bral tedy 2 body, celkově tedy skončil závod s 10 na kontě. Nutno podotknout, že velmi solidní 10! O to víc mrzí ztráta hned v první jízdě.

 

 

 

Václav Milík komentuje svůj výkon:

„V první jízdě jsem neměl uplně optimálně nastavenou motorku, ještě jsme dolaďovali, pak už to bylo v pohodě, jelo se dobře. Jeden bod to posral!“

 

P9051624
Dav postupující do SGP 2016 – B.Zmarzlik a Ch.Harris.

I přes nepostup do SGP 2016 ukázal Vácav Milík, že se s českou plochou dráhou musí počítat. Předvedl velmi kvalitní a bojovný výkon, který se musel líbit. Deset bodů v takovéto konkurenci a pouhý bod od postupu mluví za vše.

P9051579
Chris „BOMBER“ Harris a jeho pád při treningu.

Foto: Jan Zavřel

P9051725
Bartosz Zmarzlik a Martin Vaculík před závodem.