Češi v akci 161

Prázdninová okurková sezóna je ta tam. Od středy do včerejška se na českých oválech uskutečnilo hned pět podniků z toho dva v sobotu, která ke všemu termínově kolidovala s challenge o SGP 2016 v Rybniku s Václavem Milíkem ve startovní listině. Dnešní kompilace o zahraničních startech našich závodníků v uplynulém týdnu se bude týkat polské a britské ligy. V ní bohužel Matěj Kůs prošel těžkým pádem, jenž mu sebral start v prestižním PLRC a prohloubil vrásky na čele Tomáše Topinky před čtvrteční slánskou extraligou. V souvislosti s přeložením polského duelu Wroclaw vs. Tarnow na čtvrtek je má však i Lubomír Vozár.

 

Zdeněk Holub při středečním přeborovém souboji s Václavem Milíkem
Zdeněk Holub při středečním přeborovém souboji s Václavem Milíkem

V pondělí Scunthorpe doma porazil Sheffield 49:41. Zdeněk Holub se blýskl zejména v rozjížďce s číslem třináct, když za zády Leigha Lanhama proburácel cílem pro 5:1 nad Jasonem Garritym a Andre Comptonem. Celkově však se svými čtyřmi body se dvěma bonusy (1 0 1 2 0) nebyl příliš spokojený.

„Trošku pršelo,“ krčil rameny, „Celej‘ den předtím a celý dopoledne. Dráha to snesla dobře na to, jak moc pršelo. Ale já moc nic, chcalo i během závodu, takže to nebylo dobrý.“

Déšť spláchnul pondělní utkání Rye House vs. Plymouth, takže se Zdeněk Simota objevil v akci až v pátek. Plymouth doma rozdrtil Berwick 57:37 a on přitom vyhrál druhou a čtrnáctou jízdu. V jedenácté dojel za Kyle Newmanem, avšak v rozjížďce s číslem sedm vyšel naprázdno. Dohromady tedy osm bodů a jeden bonus (3 0 2 3).

Zdeněk Simota by se měl objevit v závěrečných dvou extraligových kolech
Zdeněk Simota by se měl objevit v závěrečných dvou extraligových kolech

V souvislosti se Zdeňkem Simotou jistě není bez zajímavosti, že se jej s největší pravděpodobností dočkáme i v extralize. Všichni soupeři souhlasili s jeho dodatečným dopsáním na mšenskou soupisku. Plymouth čekají poslední závody tento týden, po nichž se vrací do Čech i s motocykly a mohl by posílit svůj klub doma ve Mšeně a v Pardubicích.

Matěj Kůs jel extraligu už ve čtvrtek v Praze, takže na remíze Redcaru s hostujícím Workingtonem 45:45 se podílel jen coby rider replacement. Ze stověžaté matičky spěchal na letadlo tolik, že Tomáš Topinka mohl na jeho nasazení v rozjezdu se Slaným rovnou zapomenout.

V pátek čekal Redcar klíčový výjezd do Scunthorpe, který měl rozhodnout, kdo ze soupeřů skončí definitivně poslední v tabulce letošní Premier League. Domácí postrádali Zdeňka Holuba, jehož teprve dopoledne propustili ze střešovické nemocnice, takže si pečliví fanoušci psali k jeho jménu do programů R/R.

Matěj Kůs si ve snaze vyhnout se ležícímu závodníkovi přivodil těžký otřes mozku
Matěj Kůs si ve snaze vyhnout se ležícímu závodníkovi přivodil těžký otřes mozku

Matěj Kůs vyhrál třetí jízdu, v sedmé nebodoval, aby se z osmé vrátil opět s trojkou. V rozjížďce s číslem deset nezlomil domácí duo Carl Wilkinson – Theo Pijper. Mnohem horší byla dvanáctá jízda. „Spadl mi přímo pod kole, nemohl jsem nic dělat,“ popisuje pražský závodník. „Snažil jsem se minout jeho tělo a trefil motorku. To katapultovalo mě. Víc si moc nepamatuju.“

Pražan byl hospitalizován s otřesem mozku, avšak už v sobotu byl propuštěn. Z jeho účasti ve včerejším závodě nejlepších individualit Premier League v Sheffieldu ovšem sešlo. Tomáš Topinka včera ve Mšeně říkal, že s největší pravděpodobností jej nebude mít v sestavě ve Slaném.

Hynek Štichauer zajel svůj zatím nejlepší závod pro Glasgow
Hynek Štichauer zajel svůj zatím nejlepší závod pro Glasgow

Pro statistiky Matěj Kůs nasbíral v pátek ve Scunthorpe sedm bodů (3 0 3 1 F/R). Domácí porazili jeho Redcar, který nakonec klesl na poslední příčku tabulky, v poměru 51:39.

V sobotu Workington zvítězil doma nad Glasgow minimálním rozdílem 47:46. Hynek Štichauer v sestavě hostí odvedl zatím svůj nejlepší výkon. Na ovál vyjel celkem sedmkrát a vrátil se s dohromady devíti body a jedním bonusem (2 0 2 2 1 2 E). V jedenácté jízdě stál spolu s Richardem Lawsonem na začátku ofenzívy, jež hosty nakonec dostala do vedení, kam se domácí vrátili až v závěrečné jízdě.

Vzhledem k přeložení polského play-off by se Václav Milík (modrá) a Eduard Krčmář ve čtvrtek střetnout nemuseli
Vzhledem k přeložení polského play-off by se Václav Milík (modrá) a Eduard Krčmář ve čtvrtek střetnout nemuseli

Play-off polských lig včera poznamenal déšť. V Czestochowej, kde našla Wroclaw dočasný azyl kvůli přestavbě stadiónu, přerušil duel s Tarnowem již po šesti jízdách. V té době byl stav 20:13. Václav Milík byl na ovále jednou a měl jeden bod s jedním bonusem. Martin Vaculík vyhrál rozjížďky s čísly jedna a pět.

Náhradní termín byl stanoven na čtvrteční večer. A tak starosti se sestavou pro slánskou extraligu nebude mít jen Tomáš Topinka, ale i Lubomír Vozár.

Ve druhé lize se nepředstavil žádný Čech. Gdaňsk, který vyhrál v Krosně 39:51, nechal stát Eduarda Krčmáře kvůli jeho dvěma nulám v Pile. Slánský závodník by však měl vyrazit příští neděli k odvetě. Aleš Dryml figuroval v sestavě Lublinu, který však nestačil včas připravit domácí ovál, a tak duel s Pilou prohrál kontumačně.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV), Mirek Horáček a archív Zdeňka Simoty