Na český juniorský šampionát přišla personální bída

Plzeň – 4. září
Už ve svých jedenácti letech se Eduard Krčmář přesvědčil, že boj o titul v seriálových šampionátech není nikdy ztracený, dokud se nejde ke stupňům vítězů. V září 2007 vezl Roman Čejka starší do Svitav láhev šampaňského, aby oslavil druhý stopětadvacítkářský titul svého syna Romana. Jenže nakonec se mezi mistry republiky vůbec poprvé zapsal právě Eduard Krčmář. Podobné to bylo s jeho primáty získanými na úkor Václava Milíka v jeho Pardubicích v letech 2012 a 2014. Jak to bude letos, je ještě předčasné spekulovat, nicméně absence Zdeňka Holuba při zítřejším předposledním díle české juniorky mu může pomoct zmenšit svůj šestibodový odstup v aktuální klasifikaci o plných padesát procent.

 

Souboj Eduarda Krčmáře (žlutá) a Zdeňka Holuba bude zítra v Plzni pokračovat na dálku
Souboj Eduarda Krčmáře (žlutá) a Zdeňka Holuba bude zítra v Plzni pokračovat na dálku

Zdeněk Holub je po svém včerejším extraligovém pádu na pražské Markétě již v domácím ošetřování. Žádné zlomeniny nebyly zaplaťpánbůh nalezeny, nicméně pokud to půjde, neplánuje rozhodně závodit dříve než při evropském finále juniorských družstev příští sobotu.

V průběžné klasifikaci šampionátu však zůstane na čele i po zítřku. Plzeňský závod se mu coby nejhorší výsledek nebude počítat. Naopak se mu přičte prozatím nejhubenější zisk, dvanáct bodů z Liberce, takže se dostane na třiaosmdesát bodů.

Michal Škurla a Ondřej Smetana budou dozajista patřit ke kandidátům na stupně vítězů
Michal Škurla a Ondřej Smetana budou dozajista patřit ke kandidátům na stupně vítězů

Naproti tomu, škrtneme-li Eduardu Krčmářovi jednou dvanáct bodů, ať již za slánskou diskvalifikaci či svitavské technické patálie, dospějeme k součtu šedesát pět. Pakliže bude slánský závodník zítra skórovat naplno, dostane se na rovných osmdesát bodů. A v Březolupech nebudou diváci napětím ani dýchat.

Zdeněk Holub není bohužel sám, kdo zítra v Plzni nebude vykládat závodní motocykly ze své dodávky. První zprávy po středečním přeboru hovořily, že si Adam Fencl při svém pádu pouze narazil kostrč, nicméně pozdější prohlídka odhalila zlomený loket.

Michal Tomka bude jedním ze dvou cizinců ve startovní listině
Michal Tomka bude jedním ze dvou cizinců ve startovní listině

Chybět bude i Patrik Mikel kvůli svatbě své sestry Ilony. Nepřijedou ani březolupští nováčci, ani Martin Mejtský a ze Slováků se přihlásil pouze Michal Tomka, byť se jej v současné době pokouší skolit viróza.

Výsledkem je startovní listina složená jen z osmi závodníků. Ti se v rozpise známým ze stopětadvacítek střetnou v deseti rozjížďkách, přičemž v rámci udržení kontinuity s ostatními koly české juniorky musí každý borec ke startovnímu roštu pětkrát.

Petr Chlupáč nebude v poli stopětadvacítel scházet
Petr Chlupáč nebude v poli stopětadvacítel scházet

Kolibříci zítra překonají velké hochy nejen počtem jízd, kterých bude dvanáct, ale i po personální stránce. Páté kolo jejich klasického šampionátu se bude týkat devíti závodníků a dvou závodnic. Vedle dobře známé Sindy Weber si svůj ostrý křest odbude domácí Terezie Nádraská.

Startovní listina:

1 Eduard Krčmář, Slaný
2 Josef Novák, Pardubice
3 Michal Škurla, Praha
4 Ondřej Smetana, Praha
5 Filip Hájek, Praha
6 Michal Tomka, SK
7 Adrian Wozniak, PL
8 Kryštof Rybář, Divišov

 

Mistrovství republiky 125 ccm:

1 Terezie Nádraská, Plzeň
2 Milan Dobiáš, Chabařovice
3 Václav Kvěch, Praha
4 Filip Šifalda, Chabařovice
5 Petr Chlupáč, Praha
6 Pavel Kuchař, Praha
7 Michal Baštecký, Praha
8 neobsazeno
9 Jan Kvěch, Praha
10 Lukáš Vinter, Praha
11 Sindy Weber, D – Chabařovice
12 František Klier, Mšeno

Foto: Pavel FIšer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Mirek Horáček