Češi v akci 158

Také v uplynulém týdnu se o náplň českých oválů staraly výhradně stopětadvacítky, byť déšť jejich víkendový program zredukoval na polovinu. Živly si vybraly svou daň i při pokračování přeboru a ligy v saské Míšni. Ovlivnily však také závody v zahraničí, jichž se zúčastnili, nebo přesněji řečeno měli účastnit čeští závodníci.

 

Déšť úřaduje v Anglii…

Po návratu ze Žarnovice se Eduard Krčmář vypravil za kanál La Manche. Hned v pondělí slavil se svým Swindonem triumf ve Wolverhamptonu, jenž svým hostům podlehl 38:42. Slánský junior si připsal jeden bod (0 1 0), jenž inkasoval v páté jízdě, co jejíhož cíle dojel před svým kolegou Robertem Branfordem.

Z české juniorky ve slovenské Žarnovici cestoval Eduard Krčmář prakticky rovnou do Anglie
Z české juniorky ve slovenské Žarnovici cestoval Eduard Krčmář prakticky rovnou do Anglie

Od té doby se už ani on, ani Václav Milík v žádném z duelů Elite League neobjevil. Čtvrteční utkání Swindon vs. Coventry bylo zrušeno s ohledem na vývoj počasí a nelichotivou předpověď. King’s Lynn sice ve stejný den doma porazil Leicester 51:39, avšak Václav Milík ještě dopřával klidu své poraněné klíční kosti.

Na ovály se vrátil až v sobotu v evropském šampionátu v Kumle. Paradoxně díky němu zmeškal další vítězství svého celku v Leicesteru, kde mítink skončil za stavu 44:46.

Když odpadl středeční tréninku juniorské reprezentace na plzeňských Borech, odletěl Zdeněk Holub do Anglie již ve středu. Cestu vážil naprosto zbytečně, jelikož utkání Scunthorpe vs. Redcar, které jej mělo postavit proti pražskému kolegovi Matěji Kůsovi, bylo kvůli situaci na obloze odvoláno.

V Plymouthu se však jelo a domácí se vypořádali s Rye House 54:38. Zdeněk Simota skóroval osmi body s jedním bonusem (1 3 1 3), na čemž měly největší podíl jeho vítězství v rozjížďkách s čísly sedm a čtrnáct.

V sobotu Workington porazil Redcar vysoko 61:29. V sestavě hostí pouze Matěj Kůs a hostující Steve Worrall dokázali vyhrát, shodou okolností oba dvakrát. Pražan inkasoval osm bodů (3 1 1 3 E).
Včera se v Glasgow uskutečnil volný závod Peugeot International Speedway Championship. Do cíle jeho finálové jízdy přijel jako první Craig Cook, za ním Richard Lawson a australská dvojice Josh Grajczonek a Aaron Summers. Hynek Štichauer (1 0 1 3 0 = 5) byl jedenáctý, Zdeněk Simota (0 2 1 0 0 = 3) čtrnáctý.

 

…ale také v Polsku a Nizozemí

V úterý se ve švédské Elitserien Vetlanda vypořádala doma s Hallstavikem 54:36, pro nějž Martin Vaculík inkasoval devět bodů (3 1 2 1 2). Včera Slovák nemohl chybět v Tarnowě, kde dešťové přeháňky posunuly začátek. Východní derby Tarnow vs. Rzeszow přineslo vítězství domácích 48:42, kteří si do tabulky připsali i bonusový bod za lepší skóre z obou klání. Martin Vaculík skóroval deseti body se dvěma bonusy (2 2 3 2 1).

Gorzow se doma vypořádal s Wroclawí 50:40. Václav Milík byl vyloučen v rozjížďce s číslem jedna za zavinění pádu Linuse Sundströma. V páté jízdě vyjel na ovál ještě jednou, avšak nebodoval. Tím pádem se domů vracel bez bodového zisku.

Jan Boháč toho v Eenrumu mnoho nenajezdil
Jan Boháč toho v Eenrumu mnoho nenajezdil

Smůla provází evropskou dlouhodrážní sérii veteránů ELVS. Po zrušeném závodě v Rastede bylo sobotní pokračování v Eenrumu zrušeno již po první sérii. Karel Kadlec nedorazil kvůli poruše své dodávky, takže prakticky zbytečnou cestu do Holandska vážil z Čech jen Jan Boháč.

„Řeknu ti, že je to opravdu škoda,“ litoval po návratu do Prahy. „Když jsme v pátek přijeli, byla dráha super trávníček k pohledání. Super, fakt nádhera. Ráno v sobotu sprchlo a klouzalo to jako, když jedeš po slimácích. No, a po první sérii přišel takovej‘ liják, že to ukončili.“