Češi v akci 156

V uplynulém týdnu se po českých oválech proháněly pouze stopětadvacítky, v jejichž sedle napsali tři kolibříci další tři kapitoly Speedway Mini Cupu. Volno si však vybírala nejen švédská Elitserien, ale i všechny ligy v Polsku, kde ale včera pořádali závod nejlepších jednotlivců extraligy. Naše borce bychom našli rovněž na dlouhé dráze ve Willingu, slovinsko-chorvatském šampionátu v Goričanu a dokonce na trati Nepomuckého trojúhelníku.

 

Perný, ale úspěšný týden Eduarda Krčmáře v Elite League

Po vítězství v Liberci byl Eduard Krčmář prakticky neustále na cestách
Po vítězství v Liberci byl Eduard Krčmář prakticky neustále na cestách

Eduard Krčmář na přelomu týdne hodně cestoval. V sobotu vyhrál naši juniorku v Liberci, druhý den asistoval při domácí výhře Gdaňsku nad Krosnem, aby jej pondělní večer zastihl ve Velké Británii. Wolverhampton schytal doma porážku od jeho Swindonu 39:51. Slánský junior získal svůj jeden bod (0 0 1 0) v rozjížďce s číslem osm, v níž za sebou nechal Joshe Batese.

K vítězství měl nakročeno i Václav Milík, jehož King’s Lynn hostil Leicester. Jenže silný déšť zastavil utkání po devíti jízdách, takže se výsledek 35:22 nepočítá. Pardubičan inkasoval dva body s jedním bonusem. Ve třetí jízdě nebodoval, avšak v rozjížďce s číslem sedm spolu s Nielsem Kristianem Iversenem porazili 5:1 Grzegorze Walaska a Szymona Wozniaka.

Rovněž ve středu Poole porazil na vlastním stadiónu Swindon 54:36. Eduard Krčmář po úvodní nule upadl z třetího místa rozjížďky s číslem pět. V osmé jízdě však s Charlesem Wrightem rozdělili domácí tandem Kacper Gomolski – Paul Starke a dosáhli remízy. Suma sumárum Eduard Krčmář si z Poole odvážel dva body (0 X 2 0).

Václav Milík naslouchá radám svého otce.
Václav Milík naslouchá radám svého otce.

Ani ve čtvrtek nezůstal Eduard Krčmář v klidu a dosáhl prozatím svého nejlepšího výsledku v Elite League, když ani jednou nevyšel bodově naprázdno. Na triumfu Swindonu proti hostujícímu Lakeside se podílel pěti body se dvěma bonusy (1 1 2 1). V první a v páté jízdě se podílel na remízách po boku Darcyho Warda, resp. Charlese Wrighta. V rozjížďce s číslem devět byl v cíli mezi Adamem Ellisem a Richardem Lawsonem. V jedenácté jízdě se mezi něho a vítězného Darcy Warda dostal Edward Kennett.

V pátek Swindon vyhrál v Lakeside 43:50, avšak slánský závodník už byl na cestě do Debrecenu na odložené juniorské mistrovství Evropy. Do akce se však dostal Václav Milík v Coventry, které jeho King’s Lynn doma porazilo 48:42. Pardubičan přišel ve třetí místo o bod před Hansem N. Andersenem kvůli pádu, v rozjížďce s číslem šest však spolu s NIelsem Kristianem Iversenem dovezl 5:1 na úkor Daniela Kinga a Jonase Kylmäkorpiho. Do konce závodu stačil ještě dvě třetí místa, takže dohromady měl čtyři body a dva bonusy navrch (F 2 1 1 0).

 

V Edinburghu přestalo strašit

Zdeněk Simota má na své kontě dva vítězné závody
Zdeněk Simota má na své kontě dva vítězné závody

Dva triumfy v Premier League zaznamenal Zdeněk Simota. Jeho Plymouth přijel v pátek do Plymouthu, viděl a zvítězil 38:52. Český muž v jeho sestavě vyhrál druhou jízdu a v té čtvrté dojel za svým kolegou Kyle Newmanem. V dalších třech případech nebodoval a tak inkasoval pět bodů s jedním bonusem (3 2 0 0 0).

Při odvetě v Plymouthu druhý den se skóre zastavilo na stavu 57:36. Zdeněk Simota dosáhl osmi bodů se čtyřmi bonusy (2 2 2 1 1). Největší dojem učinily jeho výsledky z rozjížděk s čísly dvě a sedm, v nichž spolu s Toddem Kurtze, resp. Ryanem Fisherem dovezli dvakrát 5:1.

Skotská metropole Edinburgh je známá jako nádherné město, kde ovšem hodně straší. A místní ovál má podobnou pověst. Mezi jeho vyznavače nepatří ani Matěj Kůs, který sem po několika volných dnech zamířil se svým Redcarem k odvetě čtvrtfinále KO Cupu. I když spíše bychom mohli používat minulý čas.

Pražan totiž byl jednoznačně nejlepším mužem svého klubu, v němž bude působit jako kapitán. Jeho jedenáct bodů s jedním bonusem (1 2 2 1 2 3) představovalo takřka polovinu zisku celého týmu. A vyhrát rozjížďku Medvědům dokázal již jen hostující Aaron Summers. Ale nechme vyprávět samotného Matěje Kůse.

Matěj Kůs byl se svým jediným závodem spokojen
Matěj Kůs byl se svým jediným závodem spokojen

„Přelomil jsem místní trápení a byly to pro mě historický závody,“ svěřil se magazínu speedwayA-Z. „Vůbec jsem ten den nestartoval a všechno musel honit zezadu. První jízdu jsem tedy odstartoval super a byl vepředu, ale nechal jsem moc místa Wölbertovi na lajně a předjel mě. Dobrá byla druhá jízda, kdy jsem z posledního místa v poslední zatáčce předjel oba dva a dojel druhej‘. Třetí taky nebyla špatná. Tam jsem předjel Erika Risse na pásce. Čtvrtou jízdu jsem udělal špatný změny a dojel třetí. Už jsem pak ale věděl, jakou cestou jít a pátou jízdu jsem už měl rychlost, jakou jsem chtěl. Poslední patnáctou jízdu už jsem dal dohromady, co jsem posbíral během závodu, a vyhrál ji s velkým náskokem. Byl to těžkej‘ a dobrej‘ den.“

Místní tým vyhrál vysoko 61:29 a díky lepšímu skóre z obou duelů 92:68 postoupil do semifinále. Pokud se týká Matěje Kůse, postaral se prozatím o poslední novinku českého závodníka z Britských ostrovů. Byl totiž nominován na závod nejlepších závodníků ligy PLRC, které je na programu v Sheffieldu 6. září.

 

Místo Goričanu nemocnice a Balaton

V pátek večer cestou do Goričanu Ondřej Smetana ještě netušil, co ho čeká
V pátek večer cestou do Goričanu Ondřej Smetana ještě netušil, co ho čeká

Mezinárodní závod na travnaté dráze ve Willingu je tradiční štací českých závodníků. V sobotu tady byl Richard Wolff (4 body) sedmý. Triumfoval Martin Smolinski (24) a na stupně vítězů pronikli ještě Stephan Katt (22) a Christian Hülhorst (18).

Karel Kadlec nastoupil v doprovodném mítinku B-solo, v němž obsadil sedmou příčku (5 bodů). Na pódiu stanuli Philipp Schmuttermayer (25), Marcel Sebastian (21) a další veterán z ELVS Wolfgang Barth (15).

Třetí a poslední kolo společného šampionátu Chorvatska a Slovinska uspořádali v Goričanu. Vyhrál Jurica Pavlic (14). Titul však připadl Mateji Žagarovi (15), který byl ve finálové jízdě za ním, ale před Fritzem Wallnerem a Maksem Gregoričem (oba po 12).

Josef Novák (1 0 1 1 1 = 4) skončil dvanáctý, Ondřej Smetana patnáctý bez bodu, ale s velkou dávkou štěstí. „V první zatáčce první jízdy jsem spadnul se Žigou Kovačičem,“ hlásil z Chorvatska pražský junior. „A pak jsem do půlnoci strávil v nemocnici kvůli zápěstí. Ale nakonec na rentgenu zjistili, že to mám jen pohmožděný, tak jsem v neděli rehabilitoval u Balatonu.“

Závod nejlepších jednotlivců polsé extraligy se včera stal kořistí Grigorije Laguty. Rus projel cílem finálové jízdy jako první před Piotrem Pawlicki, Gregem Hancockem a Martinem Vaculík. Druzí dva byli nejlepší v základní části a dostali se tak do finále rovnou bez nutnosti absolvovat semifinále.

Andrej Diviš vede svou sajdkáru po trati Nepomuckého trojúhelníku
Andrej Diviš vede svou sajdkáru po trati Nepomuckého trojúhelníku

A nakonec toho tradičního pondělního kompilačního článku plochodrážní stopa na silničářském závodu veteránů Nepomucký trojúhelník. Na jeho startu se objevil i Jaroslav Pták se svou stopětadvacítkou Pauer ČZ, kterou si pro sebe původně chystal jeho otec, a také Andrej Diviš. Ten usedl za řidítka sajdkáry poháněné motorem Wartburg 900 se spolujezdcem Miloslavem Berkovcem.

Foto: archív Zdeňka Simoty, Matěje Kůse, Ondřeje Smetany a Andreje Diviše, Petr Makušev a Antonín Škach