Všichni touží po triumfu, nicméně v prognózách jsou opatrní

Plzeň – 10. května
Po minulé středě v Pardubicích, kdy většině klubů vzala vítr z plachet kolize s polskou ligou, nastoupí dnes na plzeňských Borech extraligová čtveřice opět v plné síle. V prohlášeních manažerů zní touha po triumfu, nicméně nikdo ji nedává až příliš okatě najevo. Extraliga dneška je totiž nesmírně nabitou soutěží a co kdyby si někdo troufalým prohlášením rozhněval bohyni Fortunu?

Plzeň vystrčila růžky už při ouvertuře na pražské Markétě. Chyběl kousek a zrodila se senzace v podobě západočeského triumfu. Třetí místo si pak Plzeňáci zopakovali i minulý týden v Pardubicích. Přesto jsou prozatím poslední. A to je něco, s čím se v klubu nechtějí smířit.

Sestava Bořivoje Hádka je standardní. Dva Poláci a čeští junioři. Zatímco Andrzej Huszcza i ve své třiatřicáté sezóně kariéry prokázal slušný extraligový standard, další ostřílený závodník Slawomir Dudek dnes v naší vyšší soutěži prochází svou premiérou. Zdeněk Simota se v Pardubicích úspěšně zhostil postu jedničky svého týmu. Ve slušné formě se prezentuje i Filip Šitera. V roli náhradníka se poprvé v extralize objeví šestnáctiletý Michael Hádek.

Vítězství a debakl. Tak lze ve stručnosti charakterizovat slánské účinkování v dosavadních dvou extraligových kolech. Nicméně Milan Mach věří, že se tým poučil ze svých předchozích chyb. A dle zpráv ze Slaného předevčírem usilovně testovali na středočeské dráze Jiří Štancl i Miroslav Fencl.

Oba jsou členy slánského družstva také pro dnešní závod. Zatímco Jiří Štancl figuruje v základní čtyřce, Miroslav Fencl oblékne vestu náhradníka. K zajímavému debutu došlo na místě slánského juniora. Patrik Linhart je zraněn, Martin Málek má zkouškové období a Martin Vaculík nemůže z titulu své národnosti juniorské místo obsadit. A tak dostal šanci Martin Gavenda. Také dnes využije Slaný naplno svých polských posil, když jeho vesty obléknou Slawomir Drabik a Pawel Staszek.

Pardubice naproti tomu prožily černý den v Praze, ale na své domácí dráze se minulý týden sápaly po vítězství. To jim nakonec uteklo doslova mezi prsty. Do Plzně však dnes pojedou oslabeni. Chybět bude nejen zraněný Hynek Štichauer, ale také Tomáš Suchánek, jehož váží povinnosti do Velké Británie.

Josef Laštovka však bude mít k dispozici oba bratry Drymlovy. Debutem nejen v jeho týmu, nýbrž v celé české extralize projde polský závodník Rafal Trojanowski. Naproti tomu Pavel Fuksa si své první rozjížďky ve vyšší soutěži vyzkoušel už minulou středu ve Svítkově. A dnes ho čeká záskok za Hynka Štichauera na místě juniora. Náhradníkem bude opět Marián Jirout.

Prozatím nejkonzistentnější výkony letošní extraligy podává pražský Olymp. Po druhém místě z Markéty a svítkovském triumfu se tak hřeje na výslunní průběžné tabulky. Nicméně dráha na plzeňských Borech byla loni pro Pražany doslova zakletá. To si uvědomil i Radomír Semela, který stejně jako před týdnem bude koučovat tým místo nemocného Antonína Kaspera.

Pražská pětka působí skutečně nebezpečným dojmem a nemá viditelnou trhlinku. V zásadě v ní nedošlo k žádné změně. Bohumil Brhel, Josef Franc, Adrian Rymel a Luboš Tomíček startovali v obou extraligových podnicích. Svou první extraligu však letos pojede Richard Wolff, jehož klub povolal na místo náhradníka.

Klubové ambice z manažerského křesla:
Leopold Klíma, Plzeň
„Jedeme doma, tak bychom měli zatáhnout. Vyhrát je snem každého z nás. Ale s tím jsme jeli už do Prahy, takže teď o tom nechceme mluvit, aby přišly skutky. Pražáci nám v tabulce dost utekli, chtělo by je to dohnat.“

Milan Mach, Slaný
„Hlavně chceme, abychom odčinili Pardubice. A taky co nejlepší umístění. Nebudu říkat jaké. Samozřejmě nejlepší je první místo. To ale chtějí i všichni ostatní. Budeme se snažit skončit co nejvýš. Ale to bude záležet na štěstí.“

Josef Laštovka, Pardubice
„Dnes nejsem v práci, takže sestavu řeším na dálku. Uvidíme.“

Radomír Semela, Praha
„Nechceme ztratit první místo. Máme náskok, ale bude to horší než v Pardubicích, soupeři jsou silnější. Ale my jedeme ve své nejsilnější sestavě. Chtěl bych skončit nejhůř do druhého místa. Rádi bychom tým dovezli do Slaného ve vedení.“

Sestavy nahlášené včera k 17:00:

PK Plzeň 1 Slawomir Dudek, PL
  2 Filip Šitera
  3 Andrzej Huszcza, PL
  4 Zdeněk Simota
  17 Michael Hádek
 
AK Slaný 5 Slawomir Drabik, PL
  6 Pawel Staszek, PL
  7 Jiří Štancl
  8 Martin Gavenda
  18 Miroslav Fencl
 
ZP Pardubice 9 Pavel Fuksa
  10 Aleš Dryml
  11 Lukáš Dryml
  12 Rafal Trojanowski, PL
  19 Marián Jirout
 
PSK Olymp Praha 13 Josef Franc
  14 Adrian Rymel
  15 Luboš Tomíček
  16 Bohumil Brhel
  20 Richard Wolff

Aktuální extraligová tabulka:

  malé body velké body
1. Praha 70 7
2. Slaný 46 5
3. Pardubice 63 4
4. Plzeň 60 4

Česká extraliga 2006 v detailech:

  PHA PCE TOTAL
  13.4. 3.5.  
Olymp Praha 3 4 7
  31 39 70
Josef Franc 9 11 20
Bohumil Brhel 7 12 19
Adrian Rymel 7 7 14
Luboš Tomíček 6 8 14
Jan Jaroš 1-R 1
Antonín Galliani 1-R 1
 
AK Slaný 4 1 5
  32 14 46
Sebastian Ulamek 14 14
Slawomir Drabik 12 12
Tomasz Bajerski 8 8
Jiří Štancl 5 0 5
Martin Málek 4 4
Vladimír Višváder 2-R 8
Patrik Linhart 1 1
Miroslav Fencl 0-R 0 0
 
PK Plzeň 2 2 4
  30 30 60
Zdeněk Simota 7 15 22
Filip Šitera 6 8 14
Andrzej Huszcza 11 11
Grzegorz Klopot 6 4 10
Sebastian Kowolik 3 3
Jan Markvart DNR DNR
 
ZP Pardubice 1 3 4
  26 37 63
Tomáš Suchánek 8 14 22
Lukáš Dryml 0 14 14
Marián Jirout 7-R 6 13
Aleš Dryml 10 10
Hynek Štichauer 1 2 3
Pavel Fuksa 1-R 10

Legenda: R-nasazen jako náhradník, DNR-náhradník bez jediné jízdy v závodě.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)