Češi v akci 151

Václav Milík postoupil do challenge o SGP 2016, Zdeněk Holub vyhrál semifinále evropských juniorů v Maconu a dlouhodrážní nároďák skončil poslední v Mühldorfu. Uplynulý týden byl bohatý na reprezentační události. Na domácích kolbištích si Pardubice upevnily post extraligového leadera a Roman Čejka potřetí v řadě vyhrál Memoriál Antonína Vildeho, v čemž mu úspěšně sekundoval Jan Holub. Čeští závodníci nechyběli ani v anglických a polských ligách.

 

Václav Milík a Matěj Kůs na vítězné straně

Václav Milík má za sebou skvělý debut v King's Lynn
Václav Milík má za sebou skvělý debut v King’s Lynn

Bezprostředně po úterní pražské extralize se Václav Milík přesunul do britského King’s Lynn. Ve středu si tady zatrénoval a ve čtvrtek se vrátil do Elite League. A byl to comeback jako hrom. King’s Lynn rozdrtil Lakeside nekompromisně 63:29.

Pardubický závodník inkasoval deset bodů se třemi bonusy (2 2 3 2 1). Až v rozjížďce s číslem patnáct jej porazil závodník soupeřícího klubu, když mezi ním a vítězným Nielsem Kristianem Iversenem protnul metu Andreas Jonsson.

Ve stejný den se z vítězství radoval rovněž Matěj Kůs, když jeho Redcar doma předčil Edinburgh 47:43. Na začátku byl u třech remíz, když vyhrávali Kevin Wölbert, Sam Masters a Craig Cook. Dvanáctou jízdu Pražan vyhrál, když odvedl předchozí prohru Kevinu Wölbertovi. V rozjížďce s číslem patnáct vyšel naprázdno, ovšem v těch chválách již Redcar rozhodl závod ve svůj prospěch. Konečný účet tedy činí osm bodů s jedním bonusem (2 2 1 3 0).

Václav Milík a Matěj Kůs závodili v úterý v Praze a ve čtvrtek v Anglii
Václav Milík a Matěj Kůs závodili v úterý v Praze a ve čtvrtek v Anglii

Edinburgh si čtvrteční prohru kompenzoval hned v sobotu, když doma doslova a do písmene zničil Plymouth 64:28. Nejlepším mužem hostí byl Jack Holder, který měl ovšem čtyři body za žolíka, dvojkou se stal Zdeněk Simota se sedmi body a jedním bonusem (1 2 1 2 1 0 0). Jeho nejsvětlejšími momenty přišly v rozjížďkách s čísly tři a šest, v nichž zjemnil prohru svého celku na 2:4.

Včera se pro změnu radovali Devils z Plymouthu. Jejich výjezd do Peterborough skončil prohrou domácích 43:47. Zdeněk Simota se nevyhnul dvojici nul, avšak v konečném součtu dosáhl sedmi bodů se dvěma bonusy (2 2 0 0 2 1).

Trošku z jiného soudku je start Patrika Búriho v sobotním Memoriálu Igora Marka v ukrajinském Rovně. Ve finále byl první Stanislaw Burza před Marcinem Rempalou a Viktorem Trofimovem. Slovenský junior skončil se třemi body (0 1 1 1 -) čtrnáctý.

 

Triumfy Lublinu a Wroclawi

Také Martin Vaculík zahájil svůj závodní týden v Praze
Také Martin Vaculík zahájil svůj závodní týden v Praze

Program polských lig zahájilo již v pátek extraligové utkání Tarnow vs Leszno, jež skončilo 43:47. Martin Vaculík měl devět bodů s jedním bonusem (2 2 2 1 2). Po závodech se polským žurnalistům svěřil, že vinu neklade na motory, ale sám na sebe, a způsobem sobě vlastním konstatoval, že je prozatím konec kompletmana. Bohužel ještě netušil, že druhý den bude vyřazen z kvalifikačního procesu do SGP 2016.

Wroclaw včera doma porazila Rzeszow 56:34. Václav Milík se na vítězství podílel čtyřmi body se dvěma bonusy (1 1 2 0). Jeho nejlepší moment přišel v rozjížďce s číslem devět, v níž spolu s Tai Woffindenem porazili Dawida Lamparta, když Kenni Larsen byl vyloučen za pád, při němž si zlomil nohu.

Zdeněk Holub prožívá úspěšné období
Zdeněk Holub prožívá úspěšné období

Ve druhé lize proti sobě stanuli Aleš Dryml a Eduard Krčmář. Lublin doma zvítězil na Gdaňskem 47:43 a pardubický závodník inkasoval patnáct bodů za pět vítězství. Slánský junior měl svou pouť závodem přece jenom složitější. Začal nulou ve třetí jízdě, v té jedenácté najel do pásky, aby nakonec v rozjížďce s číslem čtrnáct spolu s Renatem Gafurovem udržel díky 5:1 šanci na vítězství. Jenže zatímco zaknihoval sedm bodů s jedním bonusem (0 2 2 T 1 2), Aleš Dryml slavil svůj pátý triumf a remízou 3:3 garantoval domácím vítězství.

Rawicz doma prohrál s Pilou poměrně vysoko 59:31. Zdeněk Holub dobyl sedm bodů (2 2 1 2 X), přičemž o další jej připravila diskvalifikace za pád v první zatáčce rozjížďky s číslem patnáct.

Foto: Josef Kesner, ilustrační Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV) a Mirek Horáček