Mšeno dnes jelo v jiné lize

AKTUALIZOVÁNO – FOTO

Březolupy – 23. dubna
O touze Mšena opustit prvoligovou soutěž a vrátit se zpátky mezi extraligovou čtyřku už bylo napsáno mnohé. V zahajovacím kole první ligy se mu dnes v Březolupech skutečně podařilo jet úplně jinou soutěž než trio zbývajících konkurentů. Už v první rozjížďce se ujalo vedení, které nepustilo ze svých rukou ani na okamžik. V boji o druhou příčku měly nejvíce sil Březolupy, by v osmé jízdě přišly o Patrika Linharta. Ten kolidoval s Věroslavem Kollertem a při hrozivém letu přes mantinel si zlomil stehenní kost. Sanitka jej odvezla do nemocnice v Uherském Hradišti, odkud byl ještě odpoledne transportován vrtulníkem do Brna. Třetí místo nakonec získaly Pardubice. Boj s málo vyjetými pražskými mladíky rozhodl především bojovný Hynek Štichauer.

Nenasytní mšenští budulínci
Závod měl skutečně jediného leadera, protože Mšeno se dostalo do vedení v průběžné klasifikaci hned v rozjížďce s číslem jedna. A to měl Adrian Rymel kratší čas na přípravu, protože přijel na Moravu jako pasažér pražského autobusu. A jejich dopravní prostředek v serpentinách pod Buchlovem pozdržely maličko problémy s dobíjením.

Přesto však Adrian Rymel ovládl situaci už po vylétnutí pásky. Miroslav Fencl stihnul v prvním výjezdu objet Adama Vandírka, ale to už vedoucí Mšeňák pádil vstříc úvodní ze svých pěti tříbodových dávek.

Vzápětí něco obdobného předvedl také Filip Šitera. Rychlý start a nekompromisní průjezd prvním obloukem musel divákům předvádět hned dvakrát. Při prvním pokusu se totiž pásky zvedla pouze na prvé straně. A tak Jiří Juroška v roli rozhodčího musel rozblikat červená světla a pozvat celou čtyřku znovu na start.

Stejně suverénně, jako Mšeňáci brali vítězství, si počínali domácí Miroslav Fencl a Martin Gavenda v otázce druhých míst. Dvakrát třetí dojeli Pražané, zatímco Pardubáci vyšli prozatím naprázdno. Roman Andrusiv jel první závod poprvé od roku 2003 a ztratil v první zatáčce druhé jízdy třetí místo na úkor Michala Matuly. Bod při své první závodní akci od loňského září nezískal ani ostřílený Jaroslav Petrák. „Sklouznul jsem se na tom až ve čtvrtek,“ vysvětloval. „Celou zimu jsem na tom neseděl. Je to o tom, než si na to člověk zvykne. Ale ňák to půjde.“

Na úvodní body si tak loňští prvoligoví vítězové museli počkat až do juniorské jízdy. Zpočátku to však vypadalo na další pokračování mšenského sóla. Po vylétnutí pásky totiž vystřelil dopředu Věroslav Kollert. Jenže Hynek Štichauer v prvním oblouku za svá záda odsunul Martin Málka.

Během pár metrů zlikvidoval náskok svého mšenského rivala. A začal útočit. Jenže Věroslav Kollert se statečně bránil. Teprve v posledním kole v zatáčce u kempu se pardubický nájezdník takřka protáhnul vnitřní stranou na první místo. Věroslav Kollert však i toto nebezpečí dokázal eliminovat.

K rozhodujícímu trháku nasadil Hynek Štichauer v posledním oblouku. Po vnější straně popřel všechny fyzikální poučky o rovnováze odstředivých a dostředivých sil. I když ty jej nakonec v jeho smělém útoku vnější stranou přece jenom nezradily. A pardubický junior slavil vítězství.

„Je tam materiál, takže jde předjet,“ tvrdil o chvilku později v depu. „Ale už jsem myslel, že to neudržím. Takovým způsobem mě to chytlo! Jsem rád, že se to líbilo. Kvůli tomu se to přece jezdí.“

Shodou nešastných okolností to však byly první, ale také poslední pardubické body celé série. Zatímco Patrik Linhart musel startovat z trestné čáry kvůli svému laškování s páskou, Jakub Hejral v duchu zásad mšenské dominance opanoval dění v jízdě. Na druhou příčku se probil Pavel Fuksa. Jenže na konci druhého kola upadl a byl z dalšího pokračování diskvalifikován.

Boje v jiném závodě o druhé místo
Také v opakované čtvrté jízdě se prosadil Jakub Hejral. V první zatáčce udržel vnitřní stopu a tím pádem i vedení před dotírajícím Matějem Kůsem. A při první příležitosti jej ve výjezdu vyvezl na mantinel. Tím pádem mělo Mšeno už jedenáct bodů, zatímco Březolupy šest, Praha čtyři a Pardubice pouze tři.

Z trojice konkurentů začaly na mšenský nástup reagovat Březolupy. Miroslav Fencl v první zatáčce rázně vyřešil Filipa Šiteru, přičemž oba v první zatáčce překonali Antonína Gallianiho. Ten v úloze pražského náhradníka znovu prokázal, že navzdory dlouhatánské zimní pauze nezapomněl své excelentní starty.

Jenže hned vzápětí vyřešil excelentní Adrian Rymel Matěje Kůse ještě v prvním nájezdu. Dravý Hynek Štichauer záhy následoval jeho příkladu, jenže domácí Martin Gavenda zůstal na nule. Ani Jakub Hejral nezůstal v hromadění trojek pro mšenský klub pozadu.

V rozjížďce s číslem sedm se v první zatáčce tvrdě propasíroval do vedení přes Adama Vandírka. Z této situace profitoval taktéž Martin Málek. Druhým místem se sice Březolupy nedostaly do pásma přímého ohrožení mšenských suverénů, ale osmibodová ztráta nebyla nikterak astronomická. Jenže už v osmé jízdě vzaly březolupské ambice za své. A bohužel za těch nejhorších okolností, které by si člověk mohl představit.

Po vylétnutí pásky vyrazil kupředu Patrik Linhart. Věroslav Kollert však chtěl dopředu. V první zatáčce objížděl svého soupeře po vnější straně. Patrik Linhart se však naneštěstí do něho zahákl a strašlivý let obou závodníků do mantinelu byl děsivou nevyhnutelností.

Věroslav Kollert vyvázl z kolize s leknutím a rozbitým motocyklem a odešel do depa po svých. Avšak pro Patrika Linharta musela sanitka. Nešastný slánský junior byl převezen k nemocničnímu ošetření s diagnózou zlomené stehenní kosti.

Nikomu se příliš nechtělo po předchozím zážitku na ovál, nicméně závod pokračoval. Věroslav Kollert se s psychickými následky svého pádu vypořádal velice rychle. Nejprve zvítězil v repete osmé jízdy, když už v úvodním oblouku objel Jaroslava Petráka. A jeho vítězná cesta pokračovala také hned po přestávce. Tady se stal rozhodujícím momentem start, který vyšel nejlépe právě mšenskému jezdci.

Jenže za jeho zády se dopředu cpali Miroslav Fencl a Hynek Štichauer, jehož František Kalina vyslal do boje jako taktickou rezervu místo Romana Andrusiva. Věroslav Kollert je ovšem v první zatáčce uhlídal. Na protilehlé rovince navíc Hynka Štichauera pokořil i Matěj Kůs.

V druhé zatáčce už však bylo všechno úplně jinak. Bleskový útok dostal Hynka Štichauera rázem na druhé místo. Ale i to bylo pardubickému mladíkovi málo. Ze všech sil dotíral na vedoucího Věroslava Kollerta. Cílovou metu protnuli oba takřka současně, ale mšenský závodník přece jen o chvilku dřív.

Příklad bojovného Hynka Štichauera strhnul k útoku také zbytek pardubického týmu. Po své úvodní nule tvrdil Jaroslav Petrák, že se to všechno časem zase srovná. Rozhodně však netušil, že ten čas uběhne strašně rychle. Už v rozjížďce s číslem deset triumfoval ve stylu start – cíl. Jakub Hejral stačil v první zatáčce podjet Antonína Gallianiho, ovšem to už byl Pardubák v trapu.

Protože Martin Gavenda nebodoval, dostalo Petrákovo vítězství Pardubice na stejnou úroveň s Březolupy. Na nebezpečí zareagoval Martin Málek, který před sebe v boji o druhé místo nepustil Pavla Fuksu. Březolupsko – pardubická šarvátka se ovšem netýkala Mšeňáků, kteří si de facto jeli svůj vlastní závod. Adrian Rymel hladce triumfoval v jedenácté jízdě. A vzápětí se sice Hynek Štichauer dral tvrdě dopředu, leč Filip Šitera byl ještě tvrdší.

Březolupy odvrátily pardubické nebezpečí
Mšeno se tak po třech pětinách dostalo na 33 bodů. Pardubice (15) byly druhé, jenže s Březolupy (14) a Prahou (10) v těsném závěsu. Avšak svěřenci Lubomíra Vozára rychle mobilizovali své síly. Martin Málek, nasazený jako taktická rezerva do rozjížďky s číslem třináct, se krátce po startu jen mihnul okolo Věroslava Kollerta.

Pavel Fuksa tentokrát na body nedosáhnul a jeho kamarád Hynek Štichauer měl tedy vzápětí co dohánět. Do čtrnácté jízdy však nejlépe odstartoval Miroslav Fencl. V prvním oblouku se zezadu přihnal Jakub Hejral. Na chvilku dokonce vedl, jenže ve výjezdu ho Slaňák vyhnal k mantinelu.

Ke slovu se hlásil i Hynek Štichauer. Jenže jeho úvodní nájezd mšenský závodník zmařil. Loňský mistr devatenáctiletých však neházel flintu do žita. Ve třetím kole přiletěl ve druhé zatáčce zespodu. A vycukal Jakuba Hejrala, až mu uhnul z ideální stopy. „Vzadu jsem měl padesátsedmičku, tahalo to a dusilo se to,“ vysvětloval později Jakub Hejral. „Jel jsem tam proto hloub.“ Jejich duel se ovšem neobešel bez újmy na jejich motocyklech.

„Podívej se, na čem jsem dojel,“ ukazoval Hynek Štichauer na tři zlomené dráty v předním kole, které mu soupeř vypletl svým hákem. „Ani nevím, od kdy jsem na tom jel. Myslím, že už od toho prvního vinglu.“

Březolupská ofenzíva pokračovala i nadále. Martin Málek zvládl nejlépe start patnácté jízdy. Filip Šitera se sice zdržel epizodou s Matějem Kůsem, jehož musel překonat v první zatáčce, ale už od druhého kola dýchal na záda žlutého motocyklu na první příčce. I když vyzkoušel, celý rejstřík svého jezdeckého umění, dopředu se nedostal.

„Měj jsem zrcátka,“ odpověděl v žertu Martin Málek na otázku, jak věděl, kudy vést motocykl, aby svému soku zahradil cestu. „Ale hlavně jsem ho slyšel a bylo mi jasný, kudy pojede. Vzal jsem si příklad z něho z loňských Pardubic, tak jsem to vyzkoušel sám.“ A co na jejich souboj Filip Šitera? „Nešlo to, ale teď snad pojedeme spolu ještě jednou!“

Série skončila triumfem Adriana Rymela, nicméně Mšeno už tak či onak nemohl nikdo předstihnout. Do březolupské věci se vložil také náhradník Vladimír Višváder. Zatímco při svém prvním vystoupení nebodoval, v šestnácté jízdě přivezl dva body. „Předtím jsem měl těžkej převod,“ omlouval Vladimír Višváder svou úvodní nulu. „Tak jsem dal o zub lehčí, ale bylo to strašně zvadlý po startu. Ale líbilo se mi to.“

To ovšem netušil, co ho čeká po přestávce. Po vylétnutí pásky se dostal do vedení. Ve výjezdu ho objel Antonín Galliani, jenže zkušený lišák ze Zohoru na něho znovu vyzrál už v zatáčce u depa. Dopředu se valil i Jakub Hejral. Také on se ve druhém kole dostal přes pražského borce, jenže takřka vzápětí jeho motor vydechl naposledy.

„Po deseti letech jsem zase předjížděl,“ liboval si s notnou dávkou nadsázky Vladimír Višváder. „S panem Kopeckým jsme udělali starší Jawu a opět to upaluje. Sezóna začala dobře, ale po tom pádu se mi ani nechtělo na dráhu.“

Jak se vzápětí ukázalo, Višváderův triumf byl pro druhé místo Březolup jedním z rozhodujících momentů. Martinu Gavendovi totiž ve třetím kole rozjížďky s číslem osmnáct prasknul řetěz ve chvíli, kdy jezdil bezpečně druhý za Věroslavem Kollertem.

Pardubice ovšem mohly Březolupy dostihnout už jen teoreticky. Papírovou šanci však spálil Miroslav Fencl vítězstvím ve stylu start – cíl. V závěrečném boji čtveřice nejlepších svých klubů šlo už vlastně jen o individuální prestiž. Hynek Štichauer měl problémy se zaseknutým plynem v nízkých otáčkách, ale stihnul opravu včas. Ale Adrian Rymel rutinním způsobem zkompletoval své patnáctibodové maximum.

Hlasy z depa
„Poprvé jsem letos jel normálně,“ pochvaloval si Adrian Rymel, s patnácti body neporažený jezdec dne. „Jsem takovej rozhozenej. Je to ve mně. Asi hlava. Nepřidalo mě, že mě vyhodili z Berwicku.“ A jaké plány má kopřivnický odchovanec v nejbližší době? „V Anglii teď budu asi čtrnáct dnů čekat,“ svěřil se. „Mám taky Polsko. Dva závody jsem tam už sice odřekl. Ale dám se dohromady a jestli mi to bude fungovat jako dneska, vyrazím.“ Adriana Rymela bychom měli vídat se mšenskou vestou i nadále. „Doufám, že to se Mšenem bude fungovat,“ komentoval své další prvoligové starty. „Jestli bude zájem z jejich strany, z mý určitě.“ A nakonec pozdravoval Patrika Linharta: „Přeju mu hodně štěstí a zdraví!“

„Trošku mě po tom pádu bolelo celý tělo,“ ulevil si Věroslav Kollert. „Tři dny jsem byl předtím dobitej a teď jsem si teda pomoh‘.“ Při svých pěti startech ztratil Věroslav Kollert pouhé dva body. „Dvě jízdy jsem zkazil, jinak jsem vyhrával,“ zněl jeho komentář. „V první mě Hynek předjel. Já se na to sice koukal ze špatnýho úhlu pohledu, ale bylo to pěkný. Vypadalo to, že stojím. A v tý druhý jízdě mě Martin Málek předjel už po startu v první zatáčce a jel už přede mnou čtyři kola.“ A co čeká Věroslava Kollerta v nejbližší době? „Juniorák,“ odtušil. „Tam bych se chtěl co nejmíň zrakvit. Prvního května budu mít první ligu ve Mšeně. A pak přijde strašnej kotel závodů. A ještě tam napiš, že přeju Patrikovi, a se dá rychle dohromady.“

„Myslím, že to byl docela dobrej závod,“ nechal se slyšet Jakub Hejral. „Jak se říká v Polsku – chtěli jsme vyhrát, museli jsme vyhrát a vyhráli jsme!“ Sám semilský závodník přispěl do společného měšce devíti body. „První půlka závodu byla bezvadná,“ netajil se. „Tu čtvrtou jízdu se však něco začalo dít v motoru. Výkon už nebyl takovej. A v pátý jízdě se ukázalo, že se to jen nezdálo. Asi ojnice, bylo to chycený na klice, zastavilo se to. Ještěže mám dobrýho mechanika pana Kopeckého, co už dva tejdny nedělá nic jinýho než moje motory.“ Mšeno mělo skutečně bombastický vstup do soutěže. „Začátek nemohl bejt lepší,“ souhlasil Jakub Hejral. „Skvělej. Doufám, že u nás zůstane štěstí i dál. Hlavně se nezmáknout. Výkonnost máme všichni dobrou. Cesta za baráží by, myslím, neměla bejt tak těžká.“ Také příští víkend čeká Jakuba Hejrala hodně cestování a závodění. „V pátek a sobotu máme klubovej trénink v Pile,“ nechal čtenáře magazínu speedwayA-Z nahlédnout do svého diáře. „Musíme tam bejt všichni, podle toho dělaj‘ nominaci na neděli. Jedeme doma. Závody jsou od pěti, končí v sedm. Mám tam zázemí a dva pomocníky. Umeju motorky a hned do pojedu do Mšena.“

„Dráha mě na začátku překvapila,“ nezastíral Martin Málek. „Na Březolupy byla nezvyklá. Před třemi dny tam navezlo materiál. Vždycky změní domácí podmínky. Byl jsem překvapený, nedařily se mi starty, ale pak jsem se rozjel. Ale poslední rozjížďku jsem už vypustil. Byl jsem unavený.“ Březolupy rozehrály ligu druhým místem na svém domácím oválu. „Druhé místo je taky hezké,“ vystihl úřadující mistr republiky juniorů své pocity. „Mrzí měl docela ten Patrik. To se moc nepovedlo. Hlavně, aby se dal brzo do pořádku.“ Také Martin Málka čeká v následujícím týdnu nabitý program. „Ve středu Pardubice, v pátek Mšeno,“ popsal své plány, aby se vzápětí pustil i do líčení svých ambicí. „Hlavně se dostat do formy a zajet si s chutí. Výkonnostní cíle si radši nedávám. Dnes jsem na tom seděl teprve potřetí, tak to moc neřeším.“

„Takhle jsem si ještě letos nezazávodil,“ pochvaloval si Hynek Štichauer, jenž by si zasloužil titul bojovníka dne. „Jsem unavenej, ale spokojenej. Z těch motorek si sice odvezu jen půlku, ale dráty se spraví.“ A co se stalo při nájezdu na startovní rošt poslední jízdy, kdy k sobě pardubický junior volal mechanika? „Zůstal mi viset plyn,“ vysvětlil Hynek Štichauer. „Když jsem si a visel v malejch otáčkách. Nechal jsem si radši namazat šrouby, aby se mi to při plným plynu nekouslo.“ Zatímco první liga pokračuje až na Prvního máje, Hynka Štichauera čekají ještě předtím důležité závody ve středu v Pardubicích a v pátek ve Mšeně. „Budu se prát o mistrovství světa a Evropy,“ prozradil své ambice na úvodní dvě kola juniorského šampionátu. „Doufám, že mi to vyjde a nepojedu do Togliatti. To je tejden tam a tejden zpátky. Vůbec nevím, jak bych to udělal se školou.“

„Žádnej zázrak,“ nekompromisně sebekriticky hodnotil svůj letošní závodnický debut Jaroslav Petrák. „Vítězství v desátý jízdě dobrý, ale nebylo to podle mejch představ. I když se začalo dařit, držel jsem se při zemi a jsem zklamanej.“ Dojmy pardubického závodníka však byly poplatné dlouhatánské zimní přestávce. „Byl to první závod, tak jsem se nikam nehrnul,“ řekl Jaroslav Petrák. „Pojal jsem to tréninkovým stylem. Potřebuju se rozjet. Při kontaktech to bylo znát. Hlava by chtěla, ale srdce si dávalo pozor. Dlouho jsem na tom neseděl, potřebuju si zvyknout.“ Bude další jezdeckou příležitostí pro Jaroslava Petráka druhé prvoligové kolo ve Mšeně? „Tam určitě pojedu,“ souhlasil.

„Asi bych neměl bejt podle výsledku spokojenej, ale vzhledem k tomu, že to byl první závod, jsem,“ hodnotil svůj výkon Adam Vandírek. „Byla tam trošku tréma, ale po první jízdě to ze mě spadlo a dostal jsem chu závodit. Závody byly hezký a dráha nebyla tvrdá, ale taková, na který se závodí a předjíždí.“ Markéta se sice v některých fázích lepila na Pardubice, nicméně poslední příčka jí zůstala. „Škoda, že jsme byli až čtvrtý,“ zalitoval Adam Vandírek. „Ale ve Mšeně už musíme bejt minimálně třetí. Dneska jsme všichni prakticky začínali, zatímco soupeři už jezděj‘ nějakej ten rok.“ Po přeloženém závodě ve Slaném začíná český juniorský šampionát až v Pardubicích. „Ve středu je to důležitej závod,“ nezastíral pražský junior. „Chtěl bych zajet, protože se rozhoduje o mistrovství světa a Evropy. Bude to těžký s Lubošem Tomíčkem, Filipem Šiterou, Martinem Málkem a Zdeňkem Simotou. A taky se mi nechce jet do Ruska.“

„Dráha se ze začátku nezdála, ale byla dobrá,“ řekl magazínu speedwayA-Z Matěj Kůs. „Když jsem tady jel naposledy, nemohl jsem zatočit. Nepříjemnej pocit byl ale pryč hnedka po tréninku.“ Co chybělo, aby pražská Markéta nasadila k rozhodujícímu trháku na stupně vítězů? „Vůbec jsem průběžný výsledky nesledoval,“ odpověděl upřímně Matěj Kůs. „Až jsem se nakonec přišel zeptat, kterou poslední jízdu jedu. Jinak jsem jenom závodil.“ Prvoligová soutěž pokračuje ve Mšeně… „Tam mi dráha sedí,“ netajil se pražský závodník. „mám ji rád a chci tam zajet. Ale hlavně je pro mě přednější středa a pátek. To jsou pro mě závody na prvním místě. Jinak doufám, že sezóna bude bez těžšího zranění. Budu dělat, co mi baví a dělat to, co nejlíp.“

1. PDK Grepl Mšeno   49
Adrian Rymel 3 3 3 3 3 15
Filip Šitera 3 2 3 2 2 12
Jakub Hejral 3 3 2 1 E 9
Věroslav Kollert 2 3 3 2 3 13
Karel Průša   DNR
 
2. AK Březolupy   32
Patrik Linhart 1 X – – – 1
Martin Málek 1 2 2 3 3 1 12
Martin Gavenda 2 0 0 – E 2
Miroslav Fencl 2 3 1 3 3 12
Vladimír Višváder 0 2 3 5
 
3. ZP Pardubice 2   24
Roman Andrusiv 0 0 – 1 1 2
Jaroslav Petrák 0 2 3 1 0 6
Hynek Štichauer 3 2 2 2 2 2 13
Pavel Fuksa X 0 1 0 2 3
 
4. AK Markéta Praha   15
Patrik Doubek 0 – – 0 – 0
Matěj Kůs 2 1 0 0 1 4
Michal Matula 1 1 F – 1 3
Adam Vandírek 1 1 1 1 0 4
Antonín Galliani 1 1 0 2 4

Legenda: E – defekt, ex – diskvalifikace z jiného důvodu než postihují ostatní zkratky, F – pád, F/R – po pádu nenastoupil do další jízdy, L – přejetí vnitřní čáry oběma koly, M – diskvalifikace za dvě minuty, R – nedokončená rozjížďka bez zjevného defektu, T – diskvalifikace za najetí do pásky, U – diskvalifikace za zavinění pádů jiných jezdců, X – diskvalifikace za zaviněný pád.

Aktuální prvoligová tabulka:

  malé body velké body
1. Mšeno 49 4
2. Březolupy 32 3
3. Pardubice 24 2
4. Praha 15 1

Česká první liga 2006 v detailech:

  BŘE TOTAL
  23.4.  
Grepl Mšeno 4 4
  49 49
Adrian Rymel 15 15
Věroslav Kollert 13 13
Filip Šitera 12 12
Jakub Hejral 9 9
Karel Průša DNR
 
Březolupy 3 3
  32 32
Miroslav Fencl 12 12
Martin Málek 12 12
Vladimír Višváder 5-R 5
Martin Gavenda 2 2
Patrik Linhart 1 1
 
Pardubice 2 2
  24 24
Hynek Štichauer 13 13
Jaroslav Petrák 6 6
Pavel Fuksa 3 3
Roman Andrusiv 2 2
 
Markéta Praha 1 1
  15 15
Matěj Kůs 4 4
Antonín Galliani 4-R 4
Adam Vandírek 4 4
Michal Matula 3 3
Patrik Doubek 0 0

Legenda: R-nasazen jako náhradník, DNR-náhradník bez jediné jízdy v závodě.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)