V Mariánských Lázních bude v pondělí soustředění

Mariánské Lázně – 22. dubna
V pondělí se na pískové kilometrové dráze v Mariánských Lázních rozbouří motory dlouhodrážních strojů. Na programu nebude ovšem žádný závod, nýbrž tréninkový den. Měli by se ho zúčastnit všichni reprezentanti. Z ostatních závodníků je překvapující účast ledaře Antonína Klatovského. Trénink možná ovlivní také podobu české nominace pro mistrovství světa, kterou VV SPD zveřejnil po svém středečním zasedání na pražské Markétě.

Při vytváření podoby reprezentace vycházel VV SPD z výsledků červencového šampionátu republiky. Po nešastném vyřazení vicemistra Antonína Švába si místa v semifinále v Pfarrkirchenu vybrali Zdeněk Schneiderwind a Jaroslav Pták. První kola zbyla na Karla Kadlece a Pavla Ondrašíka. Divoké karty od řídícího orgánu potom obdrželi Richard Wolff a Jiří Petrásek. Ten se letos vrátil do sedla ledařského speciálu a naplánoval také svůj comeback i na dlouhou a trávu.

Situace se však zkomplikovala v půlce března, kdy si Pavel Ondrašík zlomil zápěstí. By se pražský závodník a předloňský exšampión české dlouhé dráhy rozhodně pokusí stihnout rekonvalescenci, aby mohl počátkem května nastoupit v Morizes, VV SPD přece jenom myslí na zadní kolečka. Proto pakliže Pavel Ondrašík nebude ještě moci nastoupit, nahradí ho někdo z pondělního soustředění.

V této souvislosti se v kuloárech skloňovalo jméno Jana Jaroše, který si svezení na dlouhé dráze chtěl vyzkoušet právě v pondělí. Jenže zranění z Ipswiche, které utrpěl minulý pátek, jeho debut na písku odložilo možná až do červnového mistrovství republiky. Zajímavé je i jméno dalšího nováčka. Nicméně úvahy o nominaci Antonína Klatovského do reprezentace sám úspěšný ledař pro magazín speedwayA-Z označil za předčasné.

Na základě stejných kritérií postupoval VV SPD také v otázce reprezentace pro evropský šampionát na travnaté dráze. Zatím však nebylo rozhodnuto o majiteli jediné divoké karty. O ní se totiž rozhodne v půlce května přímo na dráze. Získá ji buď Richard Wolff nebo Jiří Petrásek a rozhodující bude jejich umístění v kvalifikačním kole mistrovství světa v Mulmshornu.

Alokace závodníků do jednotlivých semifinálových klání by měla vzejít ze zasedání VV SPD, které proběhne v pátek během juniorského šampionátu ve Mšeně. Muži v čele disciplíny na něm zároveň přidělí divoké karty pro juniorské šampionáty světa a Evropy.

Nominace českých závodníků pro MS na dlouhé dráze:

semifinále Pfarrkirchen Zdeněk Schneiderwind
  Jaroslav Pták
 
kvalifikační kolo Morizes 3 Karel Kadlec
  11 Pavel Ondrašík
 
kvalifikační kolo Mulmshorn 6 Richard Wolff
  10 Jiří Petrásek

Poznámka: případná změna bude učiněna pouze ze zdravotních důvodů a výhradně ze závodníků, kteří se zúčastní pondělního tréninkového dne.

Česká reprezentace pro ME na travnaté dráze
Definitivní nominace pro semifinále v Gorredijku (1 místo), Bielefeldu (2) a Wimborne (2) upřesní VV SPD na svém zasedání ve Mšeně dne 28. dubna.
Jistá místa mají Zdeněk Schneiderwind, Jaroslav Pták, Karel Kadlec a Pavel Ondrašík. Divokou kartu obdrží závodník, který se v kvalifikačním kole MS v Mulmshornu (14. května) umístí lépe.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)