V Březolupech začíná v neděli první liga

Březolupy – 21. dubna
Již jen několik málo hodin nás dělí od nedělního začátku dalšího plochodrážního šampionátu naší republiky. V neděli úderem čtrnácté hodiny startuje v jihomoravských Březolupech první liga. Oproti loňsku se čtveřice družstev nezměnila. Stejné zůstaly i ambice, takže se dá předpokládat opět vysoká úroveň závodění. Magazín speedwayA-Z hovořil s čtveřicí manažerů a jako první médium přináší svým čtenářům sestavy.

Otázka, zda Patrik Linhart nastoupí v první lize v Polsku nebo v Čechách, byla zodpovězena ve prospěch naší soutěže. Nicméně Lubomír Vozár, kouč Březolup, stále ještě neví, zda bude mít k dispozici i Miroslava Fencla. V základní sestavě nastoupí také březolupské juniorské duo Martin Málek a Martin Gavenda. Do role náhradníka byl povolán Vladimír Višváder, jemuž chce Lubomír Vozár poskytnout šanci rozjet se na začátku sezóny. Pokud by Miroslav Fencl musel nakonec do Polska na utkání Grudziadze v Ostrowě, vestu domácího klubu oblékne loňský navrátilec Richard Frištenský.

Mšeno zaujímá v prvoligové společnosti výjimečné postavení. Vedle obou farem a pražské přípravky bez aspirace na postup, je totiž jediným celkem, který se může povznést do extraligy. Musí ovšem skončit na jednom z prvních dvou míst. A už loni se pod Mělníkem přesvědčili, že to nemusí být zákonitou formalitou. Proto Antonín Kasper starší neponechává nic náhodě. Ovšem musel oželet zraněného Jana Jaroše, jehož na letošní sezónu dostal do své základní soupisky. Ze svého kádru staví Věroslava Kollerta, Karla Průšu a Jakuba Hejrala. A maximálně též využívá kvótu dvou hostí. Jimi budou Adrian Rymel a Filip Šitera.

Zdeněk Schneiderwind, pražský kouč, se o definitivní podobě své sestavy rozhodoval po včerejším tréninku na Markétě. Nicméně okolnosti mu jeho výběr usnadnily. Jakub Fabian skončil totiž otřesený po pádu a Michaela Gregora zase hodně zaměstnává škola. K hlavním třem pilířům Antonínu Gallianimu, Adamu Vandírkovi a Matěji Kůsovi, tak přibudou Michal Matula a Patrik Doubek.

Trénink se včera uskutečnil také v Pardubicích. Ale ani František Kalina neměl mnoho variant na výběr. Marián Jirout zamíří do Miskolce na utkání druhé polské ligy s Rawiczí. Filip Šitera se vrátil do Mšena. A Matyáš Hlaváček zase v současné době dlí v Anglii jako mechanik Tomáše Suchánka. Mladý Ladislav Kratochvíl se prozatím soustředí na juniorská klání. Obhájci loňského prvenství proto nastoupí pouze ve čtyřech. Vedle zkušeného Jaroslava Petráka ponesou pardubické barvy do boje junioři Hynek Štichauer a Pavel Fuksa. Čtvrtým mužem bude Roman Andrusiv, který se po dvouleté přestávce už podruhé vrací na plochodrážní ovály.

Časový harmonogram:

technická přejímka 12:00
trénink 13:30
prezentace jezdců 13:45
rozprava 13:45
nástup 14:00
první jízda 14:05

Jak v neděli nastoupí:

Březolupy 1 Patrik Linhart, 2 Martin Málek, 3 Martin Gavenda, 4 Miroslav Fencl (?), 17 Vladimír Višváder – pokud pojede Miroslav Fencl v Polsku, do sestavy se zřejmě dostane Richard Frištenský. V tomto případě by zřejmě došlo ke změně startovních čísel.
 
Mšeno Věroslav Kollert, Karel Průša, Jakub Hejral, Filip Šitera, Adrian Rymel
 
Praha Antonín Galliani, Adam Vandírek, Matěj Kůs, Michal Matula, Patrik Doubek
 
Pardubice Hynek Štichauer, Pavel Fuksa, Jaroslav Petrák, Roman Andrusiv – bez náhradníka

Poznámka: s výjimkou Březolup se ještě ostatní manažeři nerozhodli pro startovní čísla svých jednotlivých závodníků.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)