Milan Dobiáš zvládl pražský Speedway Mini Cup na jedničku za osmnáct bodů

Praha – 9. června
Devět závodníků se dnes sjelo do Prahy k dalšímu dílu Speedway Mini Cupu. Kromě toho Jan Hlačina přivezl i svého sedmiletého synka, který se světu ploché dráhy představil v exhibičních jízdách a nakonec byl vyhlášen jako desátý borec výsledkové listiny. Návrh jet družstva byl přehlasován, takže jsme viděli závod jednotlivců. Protože se pády nevyhnuly nejen dravému Pavlu Čermákovi, ale i Pavlu Kuchařovi a favorizovanému Petru Chlupáčovi, tón udávala trojice Milan Dobiáš, Jan Kvěch a Daniel Šilhán. Los ji však svedl dohromady na startovní rošt dvanácté jízdy, která musela být dvakrát opakována, a v níž si Daniel Šilhán nakonec vinou spadlého sekundárního řetězu vypil svůj pohár hořkosti až do dna. Naproti tomu Milan Dobiáš tady slavil své čtvrté vítězství, k němuž vzápětí přidal i triumf ve finále A. Celá čtyři kola v něm odrážel nájezdy Petra Chlupáče, a byť jej v cíli předčil prakticky jen o šířku dlaně, české hlavní město opouštěl neporažen.

 

Trojice nejlepších - Jan Kvěch, Milan Dobiáš a Petr Chlupáč - na stupních vítězů společně se Zdeňkem Schneiderwindem
Trojice nejlepších – Jan Kvěch, Milan Dobiáš a Petr Chlupáč – na stupních vítězů společně se Zdeňkem Schneiderwindem

 

Plané hrozby šedivých mraků

Milan Dobiáš nepoznal hořkost porážky
Milan Dobiáš nepoznal hořkost porážky

Dopoledne skrápěl pražskou šestku déšť. Hodinu před začátkem podmračená šedivá obloha stále hrozila, avšak její výhrůžky už bylo možné brát asi jako hospodského opilce, který se v příští minutě zřítí ze židle pod stůl. Sice drobně, ale kapky by si spíše zasloužily označení kapičky, avšak záhy stejně úplně zmizely.

Dnes do Prahy dorazilo jen devět závodníků, protože benjamínek Jan Hlačina se měl svého debutu dočkat jen v rámci svých vlastních předváděcích jízd. Zdeněk Schneiderwind sice zdůrazňoval, že není problém se i v omezeném počtu pustit do avizovaného závodu družstev. Byl však přehlasován samotnými závodníky.

„Uděláme angličtější dráhu s vnitřní čárou dál od trávy,“ plánoval, zatímco improvizované depo začalo bouřit osminkovými takty. Vzhledem k technickým problémům závodníků začal závod až druhou jízdou a ta první se jelo až po skončení rozjížďky s číslem tři.

V jeho první polovině držel nejvíce trumfů ve svých rukou Milan Dobiáš. V rozjížďce s číslem tři sice odstartoval až za Pavlem Čermákem, který mu navíc přehradil dráhu při pokusu o podjetí v nájezdu do druhého kola, aby však hned v následující zatáčce upadl.

V šesté jízdě odstartoval nejlépe Chabařovičan, což byl důležitý moment, jelikož po jeho pravici stál na startovním roštu Petr Chlupáč. Také on dokázal svůj první výjezd na pražskou minidráhu proměnit v tříbodový zisk a nyní se sunul vnějškem první zatáčky. Milan Dobiáš jej před sebe nepustil a Pražan ke všemu ve druhém oblouku upadl.

Pavel Kuchař doplatil na pád
Pavel Kuchař doplatil na pád

„Blbej‘ nájezd,“ vysvětloval, co jej dostalo na zem. Milan Dobiáš měl však v repete situaci usnadněnou jen o málo. Jan Kvěch, který dnes přijel bez staršího bratra Václava, jehož doma ponechaly školní povinnosti, totiž restart pochopil jako novou příležitost. Prve v rozjížďce s číslem dvě dojel k šachovnicové vlajce v rukou Zdeňka Schneiderwinda s náskokem roviny před benjamínky Michalem Bašteckým a Adamem Bímem. A nyní se sápal po Milanu Dobiášovi, který opět odstartoval jako z učebnice.

Chabařovický závodník měl ovšem již v prvním okruhu situaci dokonale pod kontrolou a s šesti body osaměl na čele průběžné klasifikace. Se ztrátou jednoho bodu měl za sebou nejen Jana Kvěcha, nýbrž také Daniela Šilhána. Severočech se ve třetí jízdě posunul vnějškem první zatáčky před Pavla Kuchaře, který se ale na konci druhého kola přetočil a upadl. Daniel Šilhán posléze dojel druhý za Janem Kvěchem, aby ovšem rozjížďku s číslem pět vyhrál stylem start – cíl před Lukášem Vinterem a Michalem Bašteckým.

 

Dokonalé starty základem osmnácti bodů

Petr Chlupáč se ve druhé polovině vydal dohánět zpoždění zaviněné předchozím pádem. Příznivě nakloněna mu byla i Štěstěna, když mu při losování startovních čísel nepřihrála do cesty těžké soupeře. A tak Pražan jezdil první od startu až do cíle nejen v sedmé, avšak také v jedenácté jízdě. Zato trio vedoucích borců čekalo v závěru mnohem náročnější zadání.

Jan Kvěch se dostal na stupně vítězů
Jan Kvěch se dostal na stupně vítězů

Na Jana Kvěcha v rozjížďce s číslem sedm odstartoval Pavel Kuchař, který také potřeboval velice urgentně každý bod. Nejmladší člen známého rodu motocyklových závodníků však držel střed první zatáčky, aby jí projel bezpečně do vedení.

Milan Dobiáš předvedl v deváté jízdě opět bleskurychlý start, avšak Daniel Šilhán mu řečeno plochodrážní hantýrkou visel na kufru až do cíle. Jenže Chabařovičan byl ohromně rychlý a navíc dokonale bezchybný. Do depa se vrátil už s devíti body, Jan Kvěch jich měl osm a Daniel Šilhán sedm.

Ještě než se všichni tři srovnali na startovním roštu rozjížďky s číslem dvanáct, poslední v základním rozpise, bylo jasné, že ve finále A bude jeden z nich chybět. Petr Chlupáč skončil s devíti body a při případné bodové rovnosti mohl nabídnout tři trojky pomocných kritérií.

Jan Hlačina se poprvé představil světu ploché dráhy
Jan Hlačina se poprvé představil světu ploché dráhy

Drama kolibříků zase opět převýšilo některé ze závodů velkých hochů s pětistovkami! Milan Dobiáš profitoval z dalšího ze svých podařených startů. Za jeho zády útočil Daniel Šilhán zvenku. Zavřel Jana Kvěcha na mantinel, ale sám zůstal stát opřený o něj. O intenzitě jeho bolesti nemohou být ženy a dívky žádnou představu, přesto se však při repete pustil srdnatě do souboje.

A skončilo to takřka stejně. Milan Dobiáš pádil vpředu, zatímco po souboji s Danielem Šilhánem upadl Jan Kvěch. Josef Franc, který se dnes ochotně ujal úlohy arbitra, pozval na druhou opakovačku opět celou trojici. Jenže osud nebyl k Danielu Šilhánovi milostivě nakloněn jako český reprezentant. Kvůli spadlému sekundárnímu řetězu se nakonec ani nerozjel.

Milan Dobiáš zatím upaloval pro další tři body, zatímco Janu Kvěchovi stačila na áčko i druhá pozice. Vzhledem k menšímu počtu přítomných závodníků byl dnešní mítink rychle za námi a ve stejně svižném tempu proběhla i finálová trojice.

Pavel Čermák mohl jen litovat úvodních dvou pádů, které jej připravily o pět bodů. V céčku mu však nezbylo, než úřadovat na úkor Adama Bíma a Michala Bašteckého. Hořce zklamaný Daniel Šilhán po potížích v první zatáčce skončil ve finále B až třetí. Pavel Kuchař v něm celá čtyři kola vodil Lukáše Vintera.

Milan Dobiáš si ve finále A vybral vnitřní dráhu, odkud zase odstartoval jako pánbůh. Jan Kvěch byl za ním, ale dokázal Petra Chlupáče držet za sebou jen do druhé zatáčky. V ní se Pražan spodní stranou dostal před něho. Od té doby zkracoval svou ztrátu na vedoucího Chabařovičana. Avšak Milan Dobiáš pod šachovnicovou vlajkou zvedl vítězně ruku oprávněně. Petru Chlupáčovi totiž chybělo jen cirka deset centimetrů.

C B A TOT
1. Milan Dobiáš, Chabařovice 3 3 3 3 6 18
2. Petr Chlupáč, Praha 3 X 3 3 4 13
3. Jan Kvěch, Praha 3 2 3 2 2 12
4. Pavel Kuchař, Praha X 3 2 2 3 10
5. Lukáš Vinter, Praha 2 2 1 2 2 9
6. Daniel Šilhán, Liberec 2 3 2 E 1 8
7. Pavel Čermák, Praha F F 2 3 3 8
8. Adam Bím, Divišov 1 2 1 1 2 7
9. Michal Baštecký, Praha 2 1 1 1 1 6
10. Jan Hlačina, Divišov  

Poznámka: Jan Hlačina absolvoval ukázkové jízdy, byl však vyhlášen jako desátý závodník v pořadí

 

I s menším počtem účastníků produkovali kolibříci skvělou podívanou
I s menším počtem účastníků produkovali kolibříci skvělou podívanou

Foto: Kiril Ianatchkov

Sedmiletý Jan Hlačina se světu ploché dráhy představil v ukázkových jízdách
Sedmiletý Jan Hlačina se světu ploché dráhy představil v ukázkových jízdách