Českým reprezentantům nepršelo finálové štěstí

Pardubice – 29. května
Při pohledu na rozjasněnou oblohu, jen málokdo bral vážně zprávy o dešti, který měl Pardubice zasáhnout přesně čtvrt hodiny po začátku slavnostního nástupu. Jenže krátkodobé meteorologické předpovědi většinou vycházejí s fantastickou přesností. První kapky dopadly na Svítkov ještě během rozjížďky první jízdy a nevinný májový deštík se rychle změnil v silný příval. Semifinále světového šampionátu juniorů muselo být takřka na půldruhé hodiny přerušeno, aby po úpravě dráhy dotáhl Pawel Przedpelski do konce své vítězné tažení. V boji o pět postupových míst rozhodoval každičký bod, avšak oba čeští reprezentanti jich poztráceli víc.

 

Viktor Kulakov, Pawel Przedpelski a Mikkel Michelsen na stupních vítězů
Viktor Kulakov, Pawel Przedpelski a Mikkel Michelsen na stupních vítězů

 

Přívalový slejvák postupovou bitvu jen pozdržel

Kdo jen mohl tušit, jak moc z toho mračna pršet bude?!
Kdo jen mohl tušit, jak moc z toho mračna pršet bude?!

Neuběhly ani celé tři roky od chvíle, kdy Pawel Przedpelski posílil pardubický tým v českém šampionátu juniorských družstev. Dnes bylo jeho jméno jedním z nejskloňovanějších pro postup do finále. Polský borec stojící na prahu své dvacítky se rychle jal očekávání rychle naplňovat. Rozjížďku s číslem čtyři vyhrál ve stylu start – cíl. V osmé jízdě mu cestu zkřížil Andrzej Lebeděvs pospíchající dohnat své úvodní zpoždění. Jenže Pawel Przedpelski už na začátku protilehlé rovinky jezdil první.

Mikkel Michelsen se dvě série dělil o vedení
Mikkel Michelsen se dvě série dělil o vedení

Po dvou sériích se mu v otázce šesti bodů u jména mohl rovnat pouze Mikkel Michelsen. U jeho triumfu v rozjížďce s číslem jedna začaly patálie Eduarda Krčmáře. Sice se hnal dopředu stejně jako dánský závodník, avšak po kontaktu s Fredrikem Engmanem se přetočil a klesl na poslední příčku.

Cílem projel bez bodu s prskajícím motocyklem. Potíže s elektrickým okruhem řešil již v tréninku a nyní nezbylo než usednout na náhradní motocykl. Mikkel Michelsen bodové manko neřešil. V páté jízdě jej zastavila pouze červená světla na znamení letmého startu, ale repete bylo stejně jeho.

Zdeněk Holub odráží Nikke Lunnu
Zdeněk Holub odráží Nikke Lunnu

Zdeněk Holub prožil o poznání lepší vstup do závodu než jeho reprezentační kolega. V rozjížďce s číslem tři se za svou startovní reakci nemusel vůbec stydět. Ještě před nájezdem do první zatáčky jej však překonal Adrian Gala.

Rozjížďka s číslem šest svedla oba české zástupce vedle sebe. Zdeněk Holub opět vystřelil dopředu, zatímco Eduarda Krčmáře před sebe nepustil Viktor Kulakov. Sotva se Rus zbavil slánské hrozby, zaútočil na vedoucí příčku Zdeňka Holuba.

Michael Härtel (bílá) v souboji s Vadimem Tarasenkem
Michael Härtel (bílá) v souboji s Vadimem Tarasenkem

Cílem úvodního okruhu projížděl již jako první. Ve druhé jízdě jej sice porazil Kyle Howarth, avšak s pěti body se po dvou sériích dělil o průběžnou druhou pozici s Adrianem Galou. Toho před sebe v sedmé jízdě nepustil Michael Härtel.

Zdeněk Holub měl čtyři body stejně jako Kyle Howarth, který po prvním triumfu jen v páté jízdě sekundoval nejen Mikkelu Michelsenovi, ale i Joelu Anderssonovi. U jména Eduarda Krčmáře prozatím se prozatím skromně choulila jednička. Postupová bitva však po osmi jízdách musela ustoupit mnohem silnějšímu nepříteli.

V sílícím dešti vyhrál Pawel Przedpelski rozjížďku s číslem osm
V sílícím dešti vyhrál Pawel Przedpelski rozjížďku s číslem osm

Obloha se kabonila již na slavnostním nástupu. Tehdy byl však déšť vidět jen na obzoru v dáli. Záhy však zavítal rovnou do Svítkova. První kapky byly nesmělé jako ostýchavý mladík na první schůzce. Záhy však následovaly jejich mohutnější sestry, které si už vůbec nebraly servítky. Když Zdeněk Holub měnil před svým prvním výjezdem na ovál motocykl, šlo už mluvit o pořádném slejváku. Jeho intenzita přesto i nadále sílila, až jsme se po skončení rozjížďky s číslem osm dočkali regulérního přívalového deště.

Ke vší smůle přálo pardubickým pořadatelům štěstí. Jak rychle se nebeská stavidla otevřela, tak rychle přestalo pršet. Dešťové mraky pádily kamsi na východ a odlesky blesků dávaly tušit, jaké polízanici se Svítkov tentokrát vyhnul.

Eduard Krčmář žertuje, že z brífinku se závodníky po přerušení závodu vyběhl nejrychleji schody do depa:

„Aspoň z rozpravy jdu první!“

Pořadatelé si na dráze vskutku mákli
Pořadatelé si na dráze vskutku mákli

Na dráze se činila šikovná pořadatelská parta. Voda z nebe přestala padat sotva pár minut po devatenácté. A na brífinku se závodníky padl verdikt, že pakliže nepřijde ještě něco horšího, bude závod pokračovat úderem půl deváté.

 

Češi jsou bohužel mimo pásmo postupu

Sluníčko, Zetor a optimismus
Sluníčko, Zetor a optimismus

Vskutku o necelé půldruhé hodiny poté, co se většina promoklých diváků toužila z ochozů vypravit někam do tepla, pokračoval závod rozjížďkou s číslem devět. Pod červánky, které uklidnily dramatickou oblohu, se rozsvěcovala světla. A startmaršál Jaroslav Kocek se svou partou začal chystat rozjížďku s číslem devět, v níž bok po boku stanuli oba doposud neporažení borci.

Pawel Przedpelski míří za triumfem před Viktorem Kulakovem a Mikkelem Michelsenem
Pawel Przedpelski míří za triumfem před Viktorem Kulakovem a Mikkelem Michelsenem

Rybník jim ovšem vypálil Viktor Kulakov svým rychlým startem. Pawel Przedpelski však v nájezdu do druhého okruhu zleva převzal vedení, aby posléze osaměl na hrotu průběžné klasifikace. Mikkel Michelsen se spokojil se třetím místem. Jeho sedm bodů vyrovnal nejen Viktor Kulakov, ale také Kyle Howarth.

Mikkel Michelsen poprvé prohrál v rozjížďce s číslem devět
Mikkel Michelsen poprvé prohrál v rozjížďce s číslem devět

Angličan přitom v desáté jízdě musel čelit soustředěnému tlaku Eduarda Krčmáře, který se ve druhé zatáčce dostal do čela. Jenže Kyle Howarth strážil vnitřní stopu jako oko v hlavě a už v nájezdu do druhého kola vedení říkalo pane zase jemu.

Brady Kurtz se vydává na vítěznou cestu před Nike Lunnou a Jiri Nieminenem
Brady Kurtz se vydává na vítěznou cestu před Nike Lunnou a Jiri Nieminenem

Zdeňku Holubovi nechutnaly změněné podmínky na dráze, byť ji personál její údržby uvedl do výtečného stavu. „Nemoh‘ jsem to po tom dešti dopasovat,“ posteskl si. Pádný důkaz o tom podala rozjížďka s číslem dvanáct, v níž se Andrzej Lebeděvs dočkal dnes svého prvního triumfu. Pražan se už v prvních metrech stal obětí Joela Anderssona, jenž záhy minul i Michaela Härtela, a vyšel bodově naprázdno.

Podobně by se mu vedlo i v patnácté jízdě, v níž skončil třetí až po odstoupení druhého Fredrika Engmana. V depu marně reklamoval start a nezbylo mu než se smiřovat s vyřazením. Podobný osud stihl i Eduarda Krčmáře.

Zdeněk Holub vysvětluje příčiny své stížnosti na start patnácté jízdy:

„Myslel jsem si, že bliklo červený světlo. Ten Angličan ze čtyřky si dvakrát cuknul a měl letmák. Proto jsem si myslel, že se to zastavuje a ubral jsem.“

 

Eduard Krčmář se právě zbavil Adriana Galy
Eduard Krčmář se právě zbavil Adriana Galy

Slaňák se v rozjížďce s číslem čtrnáct dostal první zatáčkou až na druhou pozici, ale Brady Kurtz jej před sebe nepustil. Australan do závodu naskočil na poslední chvíli místo chorvatského závodníka. Ve druhé jízdě jej stihla diskvalifikace za kolizi s Viktorem Kultakovem ve druhé zatáčce. V osmé jízdě za vrcholícího přívalového deště jen sekundoval Pawlu Przedpelskemu s Andrzejem Lebeděvsem. A pak už jen vítězil. Vymohl si rozjezd o poslední postupové místo, v němž změřil Kyle Howartha.

Po pásce Vadima Tarasenka vyjel na ovál také náhradník Josef Novák
Po pásce Vadima Tarasenka vyjel na ovál také náhradník Josef Novák

Ještě předtím ovšem poslal do dodatkové jízdy i Mikkela Michelsena, jehož porazil v rozjížďce s číslem sedmnáct. Příležitosti se chytil za pačesy Viktor Kulakov, jenž Dánovi sebral celkové druhé místo. O postupu čtvrtého Andrzeje Lebeděvse nebylo pochyb, ani když si dovolil luxus závěrečné prohry s Adrianem Galou, jemuž křídla přistřihla nula a následná porucha.

Viktor Kulakov spěchá v devatenácté jízdě vyrovnat krok s Mikkelem Michelsenem
Viktor Kulakov spěchá v devatenácté jízdě vyrovnat krok s Mikkelem Michelsenem

Nad všemi však čněl Pawel Przedpelski. V patnácté jízdě na něho odstartoval Fredrik Engman, avšak Polák mu dopřál mnohem kratší pobyt v čele než prve Viktoru Kulakovovi. A když vnějškem první zatáčky rozjížďky s číslem osmnáct za svá záda poslal Eduarda Krčmáře, jehož v poslední kole předčil i Michael Härtel, patnáct bodů jej postavilo na nejvyšší stupínek pódia.

 

Hlasy z depa

Někdejší posila pardubického juniorského družstva na pódiu podniku ranku světového šampionátu
Někdejší posila pardubického juniorského družstva na pódiu podniku ranku světového šampionátu

„Nevím co,“ nemohl Zdeněk Holub dlouho najít slova. „Nevedlo se. Nebo zezačátku jo, než spadnul ten déšť, pak mi to nesedlo. Nemoh‘ jsem to dopasovat na tu dráhu po dešti. Všichni chtěli, abychom postoupili. Vypadalo to takový svazující, každej‘ říkal ‚běžte do toho, musíte postoupit‘.“

„Jednou jsem se svez‘,“ popisoval Josef Novák. „Tak jsem rád. Je vidět, že to jsou rychlí střelci. Určitě to byla dobrá zkušenost, teď mám další závody v úterý a ve středu.“

 

Ani Zdeněk Holub, ani Eduard Krčmář do finále bohužel nedošli
Ani Zdeněk Holub, ani Eduard Krčmář do finále bohužel nedošli

 

1. Pawel Przedpelski, PL 3 3 3 3 3 15
2. Viktor Kulakov, RUS 2 3 2 2 3 12+3
3. Mikkel Michelsen, DK 3 3 1 3 2 12+2
4. Andrzej Lebeděvs, LAT 1 2 3 3 2 11
5. Brady Kurtz, AUS X 1 3 3 3 10+3
6. Kyle Howarth, GB 3 1 3 2 1 10+2
7. Michael Härtel, D 1 3 1 2 2 9
8. Adrian Gala, PL 3 2 0 E 3 8
9. Joel Andersson, S 1 2 2 1 2 8
10. Zdeněk Holub, CZ 2 2 0 1 1 6
11. Eduard Krčmář, CZ 0 1 2 2 1 6
12. Nike Lunna, FIN 0 0 2 1 0 3
13. Vadim Tarasenko, RUS 2 1 E 0 T 3
14. Fredrik Engman, S 2 0 1 E F 3
15. Žiga Kovačič, SLO 1 0 1 0 1 3
16. Jiri Nieminen, FIN 0 0 0 1 0 1
17. Josef Novák, CZ (res) 0 0
18. Martin Mejtský, CZ (res) DNR
Viktor Kulakov (žlutá) se žene před Zdeňka Holuba
Viktor Kulakov (žlutá) se žene před Zdeňka Holuba

Foto: Mirek Horáček a Pavel Fišer (digitální aparát Canon EOS D Mark IV)

Zleva Adrian Gala, Brady Kurtz, Eduard Krčmář a Joel Andersson
Zleva Adrian Gala, Brady Kurtz, Eduard Krčmář a Joel Andersson