Boj o světové juniorské finále začíná v Pardubicích

Pardubice – 22. května
Letošní juniorský mistr světa bude známý den před Zlatou přilbou, kdy se v Pardubicích uzavře třídílný seriál finálové části. Pět účastníků se ovšem ve Svítkově představí již příští pátek, protože úderem osmnácté hodiny tady začne boj o postup do finále. Pardubičtí pořadatelé lákají nejen na kvalitní startovní listinu, ale rovněž na dětský den s atraktivním programem.

 

SEMIFINALEJisté je prozatím jen, že Piotr Pawlicki svůj loňský světový primát neobhájí. Polský závodník totiž v tomto týdnu rezignoval na účast v mistrovství světa. V Terenzanu, které společně se slovenskou Žarnovicou uzavře juniorský kvalifikační proces druhý den po Pardubicích, jej nahradí Artur Czaja.

Pardubičtí diváci se mohou těšit na Mikkela Michelsena, který právě na východočeské dráze na poslední chvíli sebral světový bronz Václavu Milíkovi. Rovněž další jména vzbuzují respekt a je jisté, že Eduarda Krčmáře a Zdeňka Holuba nečeká lehký večer.

Vedle osmnáctky se prozatím čeká na jméno chorvatského zástupce, přičemž není vyloučeno, že se jej vzhledem k personálnímu stavu tamní ploché dráhy nedočkáme. „Psal jsem jim včera a zatím neodpověděli,“ říká Petr Moravec.

 


Petr Moravec mírní optimismus, že by se místo Chorvata mohl ve startovní listině objevit další Čech:

„Je dost času, aby FIM to místo v případě, že ho Chorvaté neobsadí, někomu dalo. Přiznám se, že si nemyslím, že to budeme my, protože kromě Polska a Dánska nikdo nedostal v letošním mistrovství světa víc míst než my.“


 

Eduard Krčmář má startovní číslo dvě
Eduard Krčmář má startovní číslo dvě

Děti mají na páteční závod vstup zdarma a navíc je pro ně připraven dětský den, který startuje úderem třinácté, tedy hodinu před tréninkem. „Naši senioři představí motorky a sami sebe v prostoru před restaurací,“ slibuje Petr Moravec. „Určitě uděláme autogramiádu. Zapojí se i hasiči městského obvodu. Někteří sponzoři představí své výrobky, třeba Agrometall traktory, určitě vymyslíme nějakou soutěž o ceny. Prostě kostru máme a teď to doplňujeme.“

 

Startovní listina:

1 Mikkel Michelsen, DK
2 Eduard Krčmář, CZ
3 Fredrik Engman, S
4 Andrzej Lebeděvs, LAT
5 Kyle Howarth, GB
6 Viktor Kulakov, RUS
7 Michael Härtel, D
8 dodatečně, CRO
9 Nike Lunna, FIN
10 Zdeněk Holub, CZ
11 Adrian Gala, PL
12 Žiga Kovačič, SLO
13 Joel Andersson, S
14 Jiri Nieminen, FIN
15 Vadim Tarasenko, RUS
16 Pawel Przedpelski, PL
17 Josef Novák, CZ
18 dodatečně, CZ

 

O postup se bude prát rovněž Zdeněk Holub
O postup se bude prát rovněž Zdeněk Holub

Foto: Mirek Horáček

Josef Novák bude plnit úlohu náhradníka
Josef Novák bude plnit úlohu náhradníka