Zlatý hřeb zůstává u Klatovských

Erfurt – minulý víkend
Česká ledová plochá dráha má za sebou sezonu jako hrom. I když světové finále družstev možná nenaplnilo naše tajná přání a představy o medaili, důvodů k radosti by se určitě našlo víc než dost. Po ohromném pořadatelském úspěchu v podobě uspořádání závodu seriálu Golden Spike v Divišově přišel se svou troškou do mlýna i náš současný nejlepší ledař Antonín Klatovský mladší, když si 26. března v německém Erfurtu zajistil celkové prvenství v tomto seriálu. Cennou trofej zlatý hřeb vybojoval již podruhé v kariéře. Pojďme se znovu vypravit slovem i obrazem do Erfurtu.

Moderní rychlobruslařský areál v Gunda-Niemann-Stirnemann-Halle v Erfurtu, známý svými extrémně dlouhými rovinkami a úzkými zatáčkami, přivítal jezdce Golden Spike již podruhé. Po odmlce způsobené pořádáním evropského šampionátu v roce 2005 se letos opět zapsal na seznam pořadatelů. Závod ozdobily dvě divoké karty v podobě ruského dua Bazejev – Drozdov.

Po dvou triumfech ve Flimsu a Divišově a jednom druhém místě z Weissenbachu vstupoval starší z bratrů Klatovských do závěrečného dějství sedmidílného seriálu jako vedoucí muž průběžného pořadí s devětapadesáti body na svém kontě.

Sobotní část víkendového dvojzávodu zahájil Anton vítězně, když za sebou nechal Nizozemce Tuinstru, v Německu naturalizovaného Rusa Čaščina a domácího Andrease Rotha. Druhou jízdu ovládl čerstvý mistr světa družstev Junir Bazejev a porazil Rakušana Skabrauta, Němce Gegenbauera a dalšího rakouského borce Leitnera. V následující jízdě napodobil svého staršího bratra i Honza Klatovský a zvítězil nad dalším Nizozemcem René Stellingwerfem a dvojicí Švýcarů Cavigelli – Göldi. Poslední rozjížďku první série opanoval další z Rusů Ilja Drozdov. Za ním projeli cílem Angličan Halsall, Rakušan Bruckner a Francouz Claude Gadeyne.

Bratři Klatovští na sebe narazili hned po přestávce, ale nad jejich síly byl tentokrát Markus Skabraut. Tonda dojel druhý a Honza třetí. Poté Leitner porazil Čaščina a v následující jízdě Drozdov nedal šanci bojovnému Gegenbauerovi, pro jeden bod si dojel Tuinstra. Druhou sérii ukončil vítězstvím nad Stellingwerfem Junir Bazejev.

Další tři body přibyly na konto Tondy Klatovského v jízdě s číslem devět, když porazil dvojici rakušanů Leitner – Bruckner. Naopak o důležité body přišel Skabraut, když prohrál s Drozdovem i Stellingwerfem. Poslední projel cílem Dmitrij Čaščin, který letos marně hledá svou dřívější formu. O jeden bod přišel v další rozjížďce Honza Klatovský, když mu záda ukázal Bazejev, třetí dojel Tuinstra. V relativně lehké dvanácté jízdě obohatil své konto o tři body Gegenbauer.

O poznání cennější skalp si tento německý mladík připsal po přestávce, když porazil Tondu Klatovského a René Stellingwerfa. V další jízdě nezklamal Bazejev a i on rozšířil množinu svých bodů o další tři. Poté si pošramocenou reputaci trochu napravil Tuinstra a porazil Skabrauta. Honza Klatovský se musel v šestnácté jízdě sklonit před Drozdovem.

Oba silní Rusové se potkali na startu sedmnácté jízdy, kde jim společnost dělal starší z Klatovských Anton. Zvítězil Bazejev před Drozdovem a naším borcem. Naopak vítězství v další jízdě hodně pomohlo Gegenbauerovi, který profitoval mimo jiné i z vyloučení mladšího Klatovského. Holandský souboj Tuinstra – Stellingwerf vyzněl lépe pro prvně jmenovaného. Poslední sobotní trojku za vítězství si odnesl Skabraut.

Na stupně vítězů se však nevešel, tam vystoupal po boku Bazejeva a Drozdova domácí Sebastian Gegenbauer. Naši Klatovští obsadili pátou a osmou příčku. Před startem posledního závodu jim tak stále patřily první dvě místa průběžného hodnocení. Zatímco Anton si se sedmdesáti body na čele nemusel příliš dělat vrásky, druhý Honza (61) měl v patách Skabrauta (55), Stellingwerfa (53) a Gegenbauera (51). Protože nejhorší výsledek v seriálu se škrtal, zůstávalo vše ještě otevřené.

Početné, převážně domácí publikum, čítající asi 4 000 hlav, potěšil hned v úvodu nedělního klání Sebastian Gegenbauer ziskem tří bodů. Po něm si Drozdov poradil se Stellingwerfem a ve třetí jízdě Bazejev deklasoval Skabrauta, Tuinstru a Honzu Klatovského. Anton na tom byl lépe a zvítězil před Leitnerem a Čaščinem.


V prvé rozjížďce druhé série nestačil mladší Klabo na zkušeného Drozdova. Ve své spanilé jízdě pokračoval i dosud neporažený Bazejev, druhý dojel Stellingwerf. Skabraut rovněž zvítězil, když porazil Leitnera. Tonda Klatovský nechal za svými zády Tuinstru a Gegenbauera a připsal si další tři body.

Štěstí se od naší ledařské hvězdy trochu odvrátilo v deváté jízdě. V ní projel Anton cílem až jako třetí za Stellingwerfem a Skabrautem. Drozdov, Tuinstra, Leitner, Bruckner, takové bylo pořadí na konci další jízdy. Honza Klatovský si pak vylepšil bodovou bilanci ziskem tří bodů, poté co porazil Čaščina. Druhou porci jízd uzavřel triumfem kdo jiný než Bazejev, tentokráte před Gegenbauerem.

Po další pauze si pro tři body za vítězství dojeli Tuinstra a Skabraut. Zaváhat nemohl ani Bazejev. Ten si po diskvalifikaci Drozdova poradil s Tondou Klatovským. Bodové konto si vylepšil trojkou i Gegenbauer, který porazil Stellingwerfa a Honzu Klatovského.

Svou známku neporazitelnosti potvrdil v sedmnácté jízdě Junir Bazejev, který za celý víkend neztratil ani bod a právem si z Erfurtu odvezl dva zlaté věnce. Jeho poslední kořistí se stal Martin Leitner. Následoval rodinný souboj bratří Klatovských, ve kterém Anton příliš netrápil svého mladšího sourozence a nechal jej dojet pro tři body. Jak se ale později ukázalo, nebylo to dost. Po nizozemském souboji Tuinstra – Stellingwerf přišla na řadu poslední jízda. A vskutku potvrdila heslo – to nejlepší na konec. Heroický výkon v ní předvedl Sebastian Gegenbauer a po velkém boji zdolal Drozdova. Třetí dorazil do cíle Skabraut.


Stupně vítězů se tak příliš nelišily od předchozího závodu, jen si Drozdov s Gegenbauerem prohodili místa. Tonda Klatovský si pátým místem zajistil podruhé v životě prvenství v tomto seriálu a získal tak do své sbírky další trofej v podobě velkého zlatého hřebu. Škoda jen, že se mladšímu Honzovi nepodařilo udržet druhou příčku. V konečném účtování se před něj dostali Skabraut a Gegenbauer. Zbyla na něj tak pouze ona nepopulární brambora, ale i tak je to pěkný úspěch.

Za zmínku stojí i vložené závody juniorů, které měli možnost shlédnout i diváci v Divišově. V Erfurtu se z vítězství radoval velký švýcarský talent Simon Gartmann před dalším letošním objevem Maxem Niedermaierem. Připadá vám to jméno povědomé? Zajisté, Max nosí jméno svého otce, mistra světa družstev z roku 1983. A že jablko nepadá daleko od stromu dokázal malý Max nedávno při mistrovství Německa v Inzellu, kde všechny šokoval čtvrtým místem. Celkové prvenství mezi juniory v Golden Spike si ale odnesl nizozemský jezdec, další nováček Sven Holstein. Ani jeho jméno není neznámé. Sven je totiž mistrem Evropy na travnaté ploché dráze sajdkár. Zkrátka talent se nazapře.

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)