Klabo znovu získal Golden Spike

Erfurt – uplynulý víkend
O uplynulém víkendu se v německém Erfurtu jely poslední dva závody mezinárodní ledové série Golden Spike. Ač bratři Klatovští nastupovali do závodů s náskokem bodů, nic nebylo rozhodnuto. Hlavní pořadatel se totiž po závodě v Assenu rozhodl u všech účastníků škrtat závod s nejhorším výsledkem, tedy s nejmenším počtem bodů. Paradoxně to nejvíce vyhovovalo Rakušanovi Skabrautovi a Němci Gegenbauerovi, kteří oba vynechali jeden ze závodů série a tak se jim vlastně neškrtal ani jeden bod.

K poslednímu klání si místní pořadatel pro zvýšení atraktivnosti závodů pozval vicemistra světa Junira Bazejeva a Ilju Drozdova. Oba ledoví supermani však do celkového pořadí zasáhnout nemohli, nebo tyto dva závody byly jedinými, kterých se z celé série zúčastnili. Závody ale ovlivnili tím, že brali ostatním body. Junir Bazejev se předváděl publiku a v obou dnech získal plný počet bodů. Jeho krajan Drozdov ztratil v prvním dnu pouze jeden bod právě s ním a druhý den přišel o body s Tondou Klatovským, když se s ním přetahoval o druhé místo tak vehementně, až si ustlal v ochranných balíkách.

Nás hlavně zajímali bratři Klatovští, a to zda „Zlatý hřeb“ se potřetí za sebou dostane do jejich rodiny. Tonda zahájil první den a svoji první jízdu vítězstvím, které téhož večera ještě jednou zopakoval a se ziskem 11 bodů skončil na 5. místě. Honza také svou první jízdu vyhrál, bohužel měl smůlu v 18. jízdě, kdy po výjezdu ze zatáčky přetočil svůj stroj a vyjel mimo dráhu na beton, čímž přišel o jisté dva body, které, jak se druhý den ukázalo, byly rozhodující. Honza tedy první večer obsadil s 8 body 8. místo, a to při současném výkonu Skabrauta a Gegenbauera bylo málo, právě s ohledem na škrty jednoho z výsledků.

O tom, že se vítězem zaslouženě stane Tonda Klatovský, bylo rozhodnuto druhý den již ve třetí jízdě, když Skabraut ztratil bod s Basejevem. Bylo jasné, že Skabraut Tondu nedožene, ani kdyby Tonda za celý den nezískal už ani jeden bod. Bez ohledu na tuto skutečnost Tonda závodil opět naplno. Ve čtvrté jízdě získal skalp Čačina, Leitnera a Rotha a v osmé jízdě ještě triumfoval nad Tuinstrou, Gegenbauerem a Göldim. Mimochodem tato osmá jízda byla asi největším zážitkem dne, nebo Tonda se s Holanďanem Tuinstrou navzájem několikrát předjížděli. V 15. jízdě si Tonda vyšlápl i na Drozdova a vzájemné předjíždění nakonec skončilo pádem Drozdova, jak jsme se na začátku zmínili. Při součtu bodů z obou dní jsme zjistili, že Tonda jel jak přes kopírák, nebo v obou dnech získal po 11 bodech a dvakrát se radoval z vítězství svou divácky oblíbenou, tradiční holubičkou.

Honza se druhý den snažil co nejvíce, aby se v konečném pořadí umístil také na bedně, leč marně. Nepomohlo ani to, že v poslední 20. jízdě zvítězil před Tondou. V celkové klasifikaci Honza získal „bramborovou“ medaili, pouhý jeden bod od stupňů vítězů.

Menší rozčarování však přišlo při slavnostním vyhlašování výsledků. Zatímco při vyhlášení denního závodu přebírali poháry všichni tři nejlepší jezdci, při vyhlášení celkového pořadí a předání trofeje Golden Spike, byl na bedně pouze vítěz Antonín Klatovský, nebo pořadatel v té době zřejmě neměl ještě spočítány oficielní výsledky nebo nezajistil druhého a třetího jezdce v pořadí. Takže zbyly jen dohady…

Tondovi to však z vítězství radost nezkazilo. Po závodech se nechal slyšet, že chce v létě zkusit jet dlouhou a trávu a tak se s ním snad budeme moci i v letní sezóně potkávat, jako v době nedávné, kdy jezdil motardy a shorttrack.

Tečku, za jezdci vydařenými, ale pořadatelem ne zcela zvládnutými závody, udělala místní duryňská policie, od které jezdci, kteří parkovali na pořadatelem vyhrazeném místě, dostali pozdrav za stěrač s tím, že parkují na nepovoleném místě, a že budou o pokutě písemně vyrozuměni.

Konečné pořadí série Golden Spike:

1. Antonín Klatovský 74
2. Markus Skabraut 66
3. Sebastian Gegenbauer 63
4. Jan Klatovský 62
5. Johnny Tuinstra 60
6. René Stellingwerf 57
7. Dimitrij Čačin 41
8. Graham Halsall 35
9. Martin Leitner 33
10. Heinz Göldi 26
11. Stefan Pletschacher 20
12. Thomas Cavigelli 15
13. Claude Gadeyne 15

Foto: Pavel Fišer (digitální aparát Canon D Mark II)
Autoři jsou redaktoči časopisu Českomoravský sporák.