O český titul pojede osm domácích a dva cizinci

Liberec – 15. května
Zatímco stopětadvacítáři přibývají jako houby po dešti, než jejich produkty dorostou, s největší pravděpodobností čeká českou juniorskou scénu ještě pár let stagnace. Ta se plně projevuje v šampionátu do devatenácti let, jehož se zítra v Liberci zúčastní pouhých deset závodníků. Před pořadateli je nutno smeknout klobouk, že nechtějí porušit kontinuitu soutěže, nicméně posun o čtyřiadvacet hodin dopředu se dostává ještě do více nešťastnějšího světla.

 

Eduard Krčmář přijede do Liberce obhajovat loňský titul
Eduard Krčmář přijede do Liberce obhajovat loňský titul

Česká plochá dráha zachytila trend, jímž se vydala evropská motocyklová federace, poměrně záhy, a již roku 1999 se konal první šampionát do devatenácti let. Zestárnutí tehdejší juniorské scény se v následujících čtyřech letech řešilo spojením s jednadvacítkami, avšak od srpna 2004 patří mistrovství republiky do devatenácti let pevně do domácího termínového kalendáře.

Od té doby zažil bohatá i chudá léta a nyní se dle všech indicií dostal k dalšímu rozcestí. Všichni domácí junioři mladší devatenácti let budou v Pavlovicích přítomni. Navíc vstřícným krokem VV SPD se do startovní listiny dostal i čtrnáctiletý Kryštof Rybář, i když v sedle dvěstěpadesátky.

Chuť na titul má dozajista i Zdeněk Holub
Chuť na titul má dozajista i Zdeněk Holub

Bohužel se nepovedlo doplnit startovní listinu o více než dva zahraniční účastníky. Richard Geyer k nám jezdí již léta od svých stopětadvacítkařkých let, zatímco Polák Bartosz Kibala bude mít svou českou premiéru. Michal Tomka by měl mít motor po repasi až zítra, takže přesun ze Žarnovice do Liberce nemůže stihnout.

Nízký počet startujících již devatenáctky zažily loni v Praze nebo v červnu 2008 na plzeňských Borech. Jenže na Markétě je doplnila první liga a na Borech stopětadvacítky. Kolibříci měli být součástí závodu i v Liberci. Jenže přesun na stejný den s jejich plzeňským světovým pohárem se proti doplnění programu mistrovstvím republiky 125 ccm postavil.

Vstřícná politika VV SPD pustí na start i čtrnáctiletého Kryštofa Rybáře
Vstřícná politika VV SPD pustí na start i čtrnáctiletého Kryštofa Rybáře

Snaha nepostavit devatenáctky proti polské lize a připravit tak Eduarda Krčmáře a Pražany o možnost zrát v kvalitní lize je chvályhodná. Avšak jiný úplně jiný termín by evidentně představoval ideální východisko. Pořád existuje možnost doplnit startovní listinu o další závodníky a VV SPD slibuje zaujmout stanovisko. Nezbývá než doufat, že bude jiné, než přerušení tradice šampionátu nabízejícího měření sil nejmladších adeptů plochodrážního řemesla.

Patnáct jízd a finále

Rovněž Michal Škurla pojede zítra devatenácky naposledy
Rovněž Michal Škurla pojede zítra devatenácky naposledy

Pro zítřejší závod byl zvolen rozpis na patnáct jízd, odkud postoupí nejlepší čtveřice do finále. Jeho pořadí potom určí majitele sad jednotlivých medailí.

Pikantní je ovšem fakt, že se trojice Eduard Krčmář, Zdeněk Holub a Michal Škurla utká již v rozjížďce s číslem jedna. Trojka z jejich souboje bude velkým plusem, na druhou stranu poražení budou muset bojovat o to víc při svých dalších čtyřech startech.

Ani pro jednoho z této čtveřice totiž již žádní příště nebude vzhledem k datu narození v roce 1996.

 

1 Eduard Krčmář, Slaný
2 Zdeněk Holub, Praha
3 Michal Škurla, Praha
4 Kryštof Rybář, Divišov
5 Filip Hájek, Praha
6 Adam Fencl, Slaný
7 Josef Novák, Pardubice
8 Richard Geyer, D
9 Patrik Mikel, Březolupy
10 Bartosz Kibala, PL
11 neobsazeno
12 neobsazeno