Milan Špinka bude klíčovou osobností motocyklové výstavy v Chotilsku

Chotilsko – 2. května
Hornické muzeum Příbram, příspěvková organizace, ve spolupráci s obcí Chotilsko pořádá v termínu od 3. května do 30. října 2019 výstavu při příležitosti výročí 90 let od založení výroby motocyklů Jawa a 45 let od zisku titulu mistra světa Milanem Špinkou v závodech jednotlivců na ploché dráze na ledě. Skvělý závodník pochopitelně nemůže chybět na zítřejší vernisáži.

 

Ing. František Janeček (1878–1941) byl mimořádně nadaný technik a schopný manažér. Po studiích působil nejprve v Německu, pak v Nizozemsku a v pražské firmě Kolben. Ve 24 letech získal první patent na přívod elektrického proudu pro tramvaje, který prodal do Anglie. Za 1. světové války si nechal patentovat granátové rozbušky a zbraním se jako samostatný podnikatel věnoval i v nově vzniklém Československu. Když o zastaralé kulomety Schwarzlose, které stavěl, přestala mít armáda zájem, rozhodl se pro licenční výrobu motocyklů Wanderer 500 OHV. Premiéru si půllitr odbyl na pražském autosalonu v říjnu 1929. Představil se pod značkou JAWA, složenou s prvních písmen jmen Janeček a Wanderer.

 

Na výstavě se formou bannerů představí historie motocyklů Jawa, která bude doplněna vybranými slavnými exponáty. Mezi nimi budou stroje Jawa 175 speciál 1936, Jawa Pérák 250 cm3 z roku 1949, Jawa Pérák pro silniční závody z roku 1954 a Jawa Pionýr, kterou nikdo nepojmenoval jinak než Pařez. Současnou produkci týnecké továrny bude zastupovat motocykl Jawa Scrambler.

Milan Špinka bude mít při zítřejší vernisáži svou autogramiádu

S Jawou je nedílně spojen i plochodrážní sport. K vidění bude speciál pro ledovou dráhu, který laskavě zapůjčil pan ing. Jiří Wildt. Díky panu Jaromírovi Pácalovi nebude chybět ani čtyřventilový motocykl pro klasickou plochou dráhu. Historický stroj, se kterým Milan Špinka vyhrál závod o Zlatou přilbu, zapůjčilo Východočeské muzeum. Sportovní historii Jawy ještě připomene motokrosová Jawa 500 cm3 ze soukromé sbírky pana Brandy. Jedná se o stroj, se kterým závodil legendární Vlastimil Válek. Posledním exponátem bude sajdkárkrosový speciál s upraveným plochodrážním motorem Jawa.

Druhým velkým tématem výstavy je 45 let od  zisku titulu mistra světa jednotlivců na ploché dráze na ledě českým závodníkem. Milan Špinka (narozen 5. května 1951 v Pardubicích) je jedním z našich nejlepších plochodrážních jezdců vůbec. Nevyhýbal se žádné plochodrážní disciplíně. Základem byla její krátká varianta, ale i v závodech na dlouhé dráze a na trávě se dokázal nejednou prosadit až do světového finále.

Nejvíce úspěchů však zaznamenal na ledové ploché dráze. Dokázal získat tři medaile v mistrovství světa jednotlivců. V necelých dvaceti letech vybojoval v německém Inzellu při svém prvním finálovém startu bronzovou medaili. V roce 1974 ve švédském Nässjö pak stanul na nejvyšším stupni a medailovou sbírku doplnil v roce 1976 v nizozemském Assenu o stříbro. Tím však jeho medailové žně z ledové ploché dráhy zdaleka nekončí. Do sbírky přidal ještě tři stříbrné medaile z mistrovství světa družstev. V roce 1980 v nizozemském Eindhovenu a o rok později v německém Inzellu měl v týmu za parťáky Zdeňka Kudrnu a Stanislava Dyka. Do třetice se pak v Kalininu na stříbru místo Dyka podílel Jiří Svoboda.

Milan Špinka na závodě ledařského mistrovství republiky roku 1978

Ve výčtu úspěchů nelze zapomenout ani na prvenství v závodě o Zlatou přilbu v Pardubicích v roce 1973, kdy za sebou ve finálové jízdě nechal Dána Oleho Olsena a Novozélanďana Ivana Maugera. Jednalo se o první vítězství českého jezdce po přenesení závodu z travnatého dostihového závodiště na škvárový ovál do Svítkova. Dodnes je tak jediným rodilým Pardubákem, který tento slavný závod vyhrál.

Jeho úspěchy v plochodrážním sportu bude na výstavě v Chotilsku dokumentovat velké množství cen, které během své závodní kariéry vybojoval. Poháry, medaile a artefakty doplněné o historickou přilbu a vesty se startovními čísly z řady významných světových závodů zcela jistě vytvoří v Drtinově galerii atmosféru, věrně přibližující dění na plochodrážních oválech.

Vernisáž výstavy proběhne v pátek 3. května od 17 hodin. Její součástí bude autogramiáda Milana Špinky a také představení knihy 70krát Zlatá přilba. Během celého tohoto víkendu se v Chotilsku, ležícím jen pár kilometrů od Slap, bude rovněž konat již 10. ročník Balónové fiesty, které se zúčastní na tři desítky horkovzdušných balónů z celé Evropy. Navíc bude v Chotilsku zpřístupněno Balónové muzeum, ve kterém je prezentována řada originálních exponátů z doby dávno minulé.

Foto: Jiří Hájek