Pietní vzpomínka nebude chybět ani letos

Pardubice – 13. září
Před necelými osmdesáti sedmi roky v neděli 29. Září 1929 se v Pardubicích začala psát historie motocyklového závodu o trofej nazvanou Zlatá přilba. Tehdy se jezdilo na dostihovém závodišti v zářijovém termínu, kdy se zrovna nejela žádná koňská klání a koně byli v plné přípravě na říjnovou Velkou pardubickou. Motocykly jezdily po dostihovém ovále na tu dobu hodně rychle a dráha mnohdy rozryta nejen koly motorek byla hodně náročná na fyzickou přípravu závodníků, ale i na pevnost motocyklů, aby vůbec vydržely díly pohromadě a daly se odjet kvalifikační jízdy a ti šťastnější se svými stroji absolvovali náročné a dlouhé velké finále o cennou trofej.

 

Prvních pět ročníků tohoto závodu se obešlo bez ztráty na životech, ale bohužel už v roce 1934 při šestém ročníku tohoto již světového závodu dochází tragickému pádu holandského závodníka A. B. Poldervaarta. Dalšími oběťmi tohoto závodu se stali tři čeští a německý závodník až po znovuobnovení závodu po druhé světové válce. I tak se na dostihovém závodišti na dostihovém konalo do roku 1963 patnáct ročníků bojů o Zlatou přilbu. Od roku 1964 se tenhle prestižní závod přesunul na 1,5 km vzdálený plochodrážní stadion mezi Popkovicemi a Svítkovem, kde se letos již pojede 68. ročník tohoto svým systémem specifického závodu. Ale i tento svítkovský ovál má bohužel jednu oběť a to z finálové jízdy v roce 1968.

Dnes již tradiční vzpomínka na závodníky, kteří nedojeli svoji jízdu o cennou trofej, se bude konat v neděli 18. září od 9.00 hodin na dostihovém závodišti v Popkovické zatáčce u pomníčků závodníků. Brána z hlavní silnice od Svítkova bude pro tuto příležitost otevřena a vjezd autem je po cestě ve směru ke stájím mezi travnatým oválem a kasárnami povolen.

Účast českých nedávných plochodrážních hvězd, které v závodě dominovaly, bude též tradiční. Přijede pětinásobný vítěz zlaté trofeje Jiří Štancl a Milan Špinka, který je doposud jediný rodák z Pardubic, který dokázal tento závod vyhrát. Do Pardubic přislíbil přijet i vítěz poslední Zlaté přilby z dostihového závodiště z roku 1963 pan Antonín Kasper, jestliže mu zdraví dovolí podniknout cestu a poklonit se svým kamarádům, se kterými tady před více než půlstoletím závodil.

Účast přislíbili Jiří Štancl, Antonín Kasper a Milan Špinka
Účast přislíbili Jiří Štancl, Antonín Kasper a Milan Špinka

Foto: Jiří Havlíček