Před Zlatou přilbou se vzpomínalo na plochodrážníky

Pardubice – 20. září
Tři hodiny zbývaly do startu 67. Zlaté přilby města Pardubic a na nedalekém dostihovém závodišti se opět sešlo na dvě desítky plochodrážních fanoušků a pamětníků, aby uctili památku závodníků, kteří na nebezpečném 2400 metrů dlouhém travnatém ovále položili svoje životy. Smrtelná zranění se tady stávala v průběhu patnácti ročníků tohoto legendárního závodu, kdy požadavky na bezpečnost závodníků nebyly takřka žádné, motocykly dosahovaly na tu dobu poměrně vysokých rychlostí, ale jejich materiál nesplňoval taková pevnostní kritéria jako stroje závodníků současných. Mnozí závodníci si svoje motory a rámy upravovali doslova na koleně a pak bohužel docházelo na dlouhých rovinkách a v nepravidelných zatáčkách k těžkým pádům, které pětkrát bohužel skončily tragicky.

 

Milan Špinka a Jiří Štancl zapálili svíce na počet závodníků
Milan Špinka a Jiří Štancl zapálili svíce na počet závodníků

Závodníkům A.B.Poldervaartovi, Erichu Stieglmaierovi, Liboru Dušánkovi, Jaroslavu Němečkovi a Antonínu Vildemu byla věnována kytice od AMK ZP Pardubice a vzpomínka uctěná minutou ticha. Šestou obětí závodu o Zlatou přilbu byl bohužel už na svítkovském klasickém ovále vynikající československý reprezentant Luboš Tomíček, jenž podlehl zranění z finálové jízdy dvacátého ročníku Zlaté přilby.

Tradiční akce každým rokem přiláká více a více návštěvníků
Tradiční akce každým rokem přiláká více a více návštěvníků

Vzpomínka byla také věnována jezdcům, kteří už také nejsou mezi námi jako byl vítěz Zlaté přilby z roku 1991 Antonín Kasper mladší, vynikající ledaři Jiří Jirout a Zdeněk Kudrna, Lee Richardson, pětinásobný mistr světa na dlouhé dráze a vítěz Zlaté přilby z roku 1994 Simon Wigg, Billy Sanders, Edward Jancarz, Kelly Moran, Matej Ferjan a další, kteří také startovali v Pardubicích.

Památku plochodrážníků přijely uctít dvě naše plochodrážní legendy a vítězové Zlaté přilby z let minulých, světový šampion na ledové ploché dráze z roku 1974 Milan Špinka a vicemistr světa na dlouhé ploché dráze, pětinásobný vítěz Zlaté přilby Jiří Štancl. Patří jim poděkování, že si našli čas přijet na toto setkání pamětníků. Velké poděkování patří i Romanu Hájkovi za proslov k této vzpomínkové akci.

Nejen vavříny je bohužel lemována cesta k motocyklové slávě...
Nejen vavříny je bohužel lemována cesta k motocyklové slávě…

Foto: Jiří Havlíček