Dnes ještě nevyšlo slunce nad pohárem stopětadvacítek

Praha – 28. března
Začátek pohárové série stopětadvacítek PRO-TEC Speedway Mini Cup patří k jaru stejně neodmyslitelně jako Velikonoce. Jenže kolibříci se letos neurodili a tak se na malé Markétě jen trénovalo. Sice intenzivně, ale přece jen pouze trénovalo.

 

Trénink není závod

Pošmourný Zelený čtvrtek patřil na malé Markétě tréninku stopětadvacítek | foto Antonie Škachová

Dopolední zprava zněla jasně jako nesmrtelný rozkaz z filmových Pelíšků. „Přijedou jen čtyři závodníci,“ informoval Zdeněk Schnneiderwind. „Proto bude pouze trénink.“

Stopětadvacítky se vesměs netěší obrovské přízni fanoušků. Sluníčko se ovšem do české metropole vypravilo. Když zjistilo, že žádný Speedway Mini Cup dnes nebude, strašlivě se urazilo.

Zmizelo za závojem šedivých mraků, které přihnal rozpustilý studený větřík. A Zelený čtvrtek byl rázem vším, jen ne krásným dnem.

 

Sraz je po šestnácté

Štěpánka Nyklová na tréninku nechyběla | foto Antonie Škachová

Těsně před obligátní šestnáctou hodinou stály za plotem malé Markéty dodávky Karla Průši a Štěpánky Nyklové. Pěkně vedle sebe po pravé straně mírného stoupání k baseballovému areálu. Jaroslav Bartek rozbil své improvizované depo o něco níže a výrazně blíže výjezdu na ovál.

Jakub Hejkal se zatím prodíral pražskou dopravní zácpou. A jeho otec za volantem překonával jeden šnečí rychlostní rekord za druhým. Konec dobrý, všechno dobré. Nakonec se objevila i Slaňákova Shupa v rakouských barvách prozrazující původ deček u Sebastiana Kösslera.

 

Pilně do akce

Karel Průša a Štěpánka Nyklová sledují dění na ovále | foto Antonie Škachová

Zdeněk Schneiderwind se ujal slova při rozpravě. Dle svého zvyku poradil, pomohl. A to i na dráze, kde mu tradičně patřila role startmaršála. Přítomní kroužil svá kolečka samostatně. Nejprve jen tak, protože tréninku zatím tolik letos ještě nebylo.

Pak přišly sólo jízdy na pásku. Obsluhy startovacího zařízení se ujal Frank Conradi, německý mentor Adama Bubby Bednáře. Hodinka uběhla jako nic, drobný časový přídavek jakbysmet. Jelo se domů a otazníky zůstaly.

 

Memento Plzně

Ovál si vyzkoušel rovněž Jaroslav Bartek | foto Antonie Škachová

Ano, otazníky. Ve středu PRO-TEC Speedway Mini Cup pokračuje v Plzni. Ale jaképak pokračování, když se na letošní ouverturu stále čeká! Záhada má až děsivě jednoduché. Závodit se bude, když se sejde minimálně šest kolibříků s licencemi.

A přes tuto podmínku nepojede vlak. A nejen ten, který pod stadiónem na Borech vozí cestující na Klatovy.

Karel Průša v plném tempu | foto Antonie Škachová