Po dvou letech mistři světa opět závodili v Holíči

Po dvouleté přestávce zaviněné pandemií se opět závodilo na Zámockom okruhu v Holíči na Slovensku tři kilometry od Hodonína, který je již na české straně hranic. Dvacátého srpna se jel již dvanáctý ročník městského okruhu silničních motocyklů. Velikou zásluhu na pořádání této akce má legenda československého motoristického sportu Slovák Peter Baláž a samotné město Holíč.

 

U mikrofonu Peter Baláž

Krásné město, plné zeleně, depo přímo na zámku, kde se ve stejný den slaví pivní slavnosti. Do Holíče letos přijelo asi na 120 závodníků, kteří startovali  v devíti kategoriích. Připomínám, že v těchto závodech nevyhrává nejrychlejší jezdec, ale jedná se o jízdy pravidelnosti. Diváci měli při krásném počasí možnost vidět nejen krásný sport, ale také nádherné motocykly.

Nejvíce se líbily silné a výkonné stroje a sajdkáry, na kterých závodily i ženy. Nejstarší motocykl měl letos v Holíči český jezdec Jaroslav Zatloukal, a sice BSA 500  z roku 1936. Atmosféra v Holíči je každý rok prvotřídní. Po závodech se výsledky vyhlašují ve velikém stanu asi pro250 lidí.

U mikrofonu Carlos Lavado

Po návštěvě legendy Itala Agostiniho před několika lety v Holíči, se i tentokrát postaral hlavní pořadatel a legenda Peter Baláž o další kvalitní hosty, Italové Alfio Crespi, a dvojnásobný mistr světa a účastník 137 velkých cen Venezuelan  Carlos Lavado. Na začátku závodu se jelo Kolo Slávy, kdy se divákům představily všechny legendy.

Měly jet pomalu, no ale závodník za řidítky svého stroje, to pomalu ani nejde. Všichni sklidili veliký potlesk a uznání. Po všechny ročníky, co jezdím do Holíče moderovat, jsem poznal mnoho bezvadných lidí, z kterých se mnozí stali mými přáteli. Poslední čtyři roky jezdí do Holíče autor mnoha knih, známý slovenský moderátor a veliký odborník na silniční závody Richard Karnok.

S prezidentem SMF Peterom Lazarom

Závody poslední roky moderujeme spolu. Souhra je od začátku fantastická. Moderování využívám i k propagaci české ploché dráhy a naši rodné země. Moderuji i ve slovenštině, čímž jsem diváky dost překvapil. No, napomohly k tomu dva roky vojenské služby, když jsem měl na rotě dvacet vojáků ze Slovenska.

Slovensky jsem vedl rozhovor i s prezidentem slovenské motocyklové federace Peterem Lazarem. Příjemný a přátelský člověk, veliký profesionál, který by mohl být pro spoustu činovníků vzorem. A pak hajdy zpět domů na nabitý podzimní závěr české plochodrážní sezony.

Zleva Alfio Crespi, Peter Baláž, Miloslav Čmejla, Carlos Lavado a Richard Karnok