Statistiky nemohou nezmínit ani Prahu, ani Martina Vaculíka

Přelom letopočtu tradičně přináší zlaté časy statistikům. Vezměme si na paškál kupříkladu loňský seriál Speedway Grand Prix. V osmi zemích se konalo deset velkých cen o celkovém počtu dvě stě třiceti rozjížděk. O titul krále plochodrážní modré planety se alespoň v jedné jediné jízdě ucházelo šestatřicet závodníků jedenácti národností. Ale ve statistikách je hodně vidět také Praha a Martin Vaculík.

 

Letos Praha uvidí svou třicátou velkou cenu | foto Pavel Fišer

Od května 1997, kdy se česká metropole prvně objevila mezi pořadateli vrcholného seriálu, zažila pražská Markéta devětadvacet velkých cen. Takovou bilancí se nemůže pochlubit žádný jiný organizátor. Naproti tomu na opačném pólu se nachází lotyšská Riga, která se své první Speedway Grand Prix konečně dočkala právě loni.

Bartosz Zmarzlik získal svůj čtvrtý titul ziskem sto osmapadesáti tabulkovými body. Loni vyhrál pět velkých cen a celkovým počtem třiadvaceti vyrovnal rekord Jasona Crumpa. Polák za svou kariéru postoupil třiapadesátkrát do finálové jízdy, v níž se v třiadvacátém hned osmkrát potkal s vicemistrem Fredrikem Lindgrenem. A finalistů bylo celkem jedenáct.

Bartosz Zmarzlik je čtyřnásobný světový šampión | foto Petr Makušev (Sport Photo)

Fredrik Lindgren dobyl svou třetí medaili za posledních let. Pro Martina Vaculíka byl bronz premiérovým umístěním mezi nejlepšími třemi. Na živé akci jej alespoň jednou vidělo sto jednašedesát tisíc diváků na stadiónech a další při televizních přenosech ve sto deseti zemích a teritoriích.

Premiérovou světovou medaili si s Martinem Vaculíkem užily také tisíce diváků | foto Petr Makušev (Sport Photo)