Daniel Klíma vyřešil nápor mladíků naprosto mazácky

Slaný – 7. dubna
Očekávaný nápor mladíků se v dnešním úvodním závodě české juniorky stal realitou. Nebo spíše téměř. Daniel Klíma totiž nepoznal hořkost porážky a triumfoval patnáctibodovým maximem. Adam Bednář však psal excelentní závěr. V posledním okruhu patnácté jízdy za sebe poslal Petra Chlupáče, jemuž ovšem svitla naděje na rozjezd o druhou příčku. Jeho přemožitel totiž ve dvacáté jízdě dlouho trčel za Matoušem Kameníkem. Adam Bednář se však i tentokrát dostal dopředu, aby skončil celkově druhý, kdežto Petr Chlupáč zahájil cestu za obhajobou loňského titulu z třetí pozice. Co čert nechtěl, ani úřadující šampión stopětadvacítek nezahájil šampionát vítězně. Petr Marek se ve finále dral dopředu, nicméně díra v karteru zatrhla jeho ambicím tipec. A tak se z vítězství radoval Karel Průša před Adamem Nejezchlebem řídícím liberecké éčko.

Adam Bednář, Daniel Klíma a Petr Chlupáč na pódiu | foto Pavel Fišer

Jeden leader místo dvou

Adam Bednář (červená) vede před Janem Jeníčkem (modrá) a Brunem Belanem (žlutá) | foto Kiril Ianatchkov

Velký pátek se už obešel bez teplot okolo nuly. Obloha nad Slaným neslibovala nic dobrého. Naštěstí zůstalo pouze u výhrůžek a juniorka mohla odstartovat dle plánu. Její absolutní počátek nebyl rozhodně tuctově fádní. Oba pražští borci, kteří bojovali o zlato až do posledního závodu, stanuli na startovním roštu již v rozjížďce s číslem tři.

Petr Chlupáč v ní neměl nikterak marný start. Jenže Daniel Klíma z pozice u mantinelu nabral úžasnou rychlost. A již v půlce první zatáčce jel v čele. Další trojku přidal v osmé jízdě. Zatímco Vojtěch Šachl a Matouš Kameník si v úvodním okruhu přehazovali třetí příčku jako horký brambor, on pádil dopředu. Se šesti body však nebyl na hrotu aktuální klasifikace úplně sám.

Adam Bednář před startem druhé jízdy přesedl na druhý motocykl. Celý dnešek nebyl spokojený se svými starty, ale tentokrát upaloval dopředu před Janem Jeníčkem. A podobně v rozjížďce s číslem pět, v níž přetržený sekundární řetěz sebral druhé místo Matěji Frýzovi.

Daniel Klíma (bílá) vede před Petrem Chlupáčem (červená) | foto Kiril Ianatchkov

Za oběma leadery stála celá řada pronásledovatelů s pěti body. Předně Petr Chlupáč nenašel sobě rovného v šesté jízdě. Hned poté Jan Hlačina v úvodní zatáčce objel Jana Jeníčka a své úvodní dvojce dovezl trojku. Matouš Kameník se na pětku dostal po prohře s Danielem Klímou, Jaroslav Vaníček zase celá čtyři kola šesté jízdy sledoval záda Petra Chlupáče.

Vojtěch Šachl komentuje svůj první triumf s pětistovkou:

„Je to první vítězství, každej je soupeř.“

Petr Chlupáč (bílá) podjíždí Jana Jeníčka (žlutá) | foto Pavel Fišer

Třetí sérii otevřel Vojtěch Šachl svým premiérovým vítězstvím za řidítky pětistovky. Publikum spíše zajímala další jízda. U její pásky stanuli bok po boku oba neporažení. Za delší konec tahal opět Daniel Klíma. Usadil se v čele, aby posléze všechny nájezdy svého mladšího klubového kolegy odrazil.

Jedenácté jízdě vévodil Jaroslav Vaníček. Vzápětí vypálil dopředu Petr Chlupáč. Vnějškem první zatáčky jej ovšem vystřídal Jan Jeníček. Pražan jej podjel hned v následujícím oblouku. Boj o třetí příčku zuřil i nadále. A Matouš Kameník nakonec uhnal Matěje Frýzu.

 

Rozhodný a rozhodující Adam Bednář

Daniel Klíma devět, Petr Chlupáč, Adam Bednář a Jaroslav Vaníček po osmi. Takové byly bodové zisky vedoucích závodníků před čtvrtou sérií. Ani v ní závod pranic netratil na své dramatičnosti. Třináctá jízda přiblížila Daniela Klímu k vítězství další trojkou získanou stylem start – cíl.

Adam Bednář (žlutá) se dostává před Petra Chlupáče (bílá) | foto Kiril Ianatchkov

Ob jízdu později se na čele usadil Petr Chlupáč. Leč jeho život nebyl zrovna jednoduchý. Mít za sebou Adama Bednáře není žádný med. A vskutku pražský benjamínek přímo sršel aktivitou jako kulička rtuti ze starého rozbitého teploměru. Pokud mu nevyšel jeden předjížděcí manévr, osnoval další.

Jeho chvíle nastala v závěrečném okruhu. V jeho úvodní zatáčce se přehnal okolo Petra Chlupáče, v jehož silách už nebylo vrátit se na první místo.

Na Adama Bednáře ztrácel v průběžné klasifikaci bod. Do hry o pódium vstoupil rovněž Matouš Kameník. V šestnácté jízdě neměl sobě rovného a s devítkou u svého skóre se na vyhlášení trojice nejlepších nemusel dívat jen z depa.

Vojtěch Šachl (žlutá) versus Jan Jeníček (bílá) | foto Pavel Fišer

Petr Chlupáč mu hned po poslední přestávce a finále stopětadvacítek hodil rukavici. Hned od startu úřadoval naplno před zraky Bruna Belana a dvou půllitrářských noviců, kteří na dnešní mítink rozhodně nezapomenou. Pardubický David Hofman závodil s pětistovkou poprvé a hned při své první jízdě si od Tomáše Topinky vysloužil varování za ulitý start. Poslední však neskončil, šestnáctá příčka zbyla na Štěpána Ševčíka, jemuž prasklá ségrovka na předloze spojky vzala dva výjezdy na ovál.

Adam Bednář líčí rozjížďku s číslem dvacet:

„Sám nevím, kde jsem se tam vzal. Lek‘ jsem se, aby Kamínek nespad‘. Ale naštěstí to dopadlo dobře.“

V devatenácté jízdě hrál Daniel Klíma úlohu suveréna dnes naposledy. Opět velké sólo, popáté tři body, dohromady patnáct, vítězství a postavení leadera aktuální klasifikace. A poté přišla rozjížďka s číslem dvacet. Zprvu se zdálo, že poslední nebude.

Drama dvacáté jízdy: Matouš Kameník (žlutá), Adam Bednář (červená) a Jaroslav Vaníček (modrá) | foto Pavel Fišer

Matouš Kameník se totiž z pravé strany první zatáčky přenesl z třetí pozice rovnou do čela. V průběhu úvodního kola se před druhého Jaroslava Vaníčka posunul také Adam Bednář. Kdyby se oba vedoucí borci v tomto pořadí nechali Emilem Gažim odmávat, čekal by je rozjezd o druhou příčku s Petrem Chlupáčem.

Ovšem Adam Bednář si neodpustil, aby neřekl poslední slovo. Ve třetím kole se v první zatáčce náhle zjevil před Matoušem Kameníkem, který nemohl pochopit, odkud se vlastně vzal. A bylo rozhodnuto, Adam Bednář přeskočil Petra Chlupáče, kdežto Matouš Kameník by mohl k pódiu jen v roli diváka.

 

Vyrovnané stopětadvacítky

Přebor nebyl jediným závodem slánského velikonočního pátku. Vedle velkých hochů zde startoval klasický šampionát stopětadvacítek. V depu se sešlo sedm kolibříků. Julian Wronecki nakonec nenastoupil, takže liberecké éčko vedl jen Adam Nejezchleba. V rozjížďce s číslem dvě ale jen koukal na záda es se spalovacím motorem.

Do cíle přijel první Karel Průša před Petrem Markem. V rozjížďce s číslem tři však už Adam Nejezchleba vyhrál. Získal přitom skalp Karla Průši, ale i Štěpánky Nyklové, vládkyně úvodní jízdy. Rozjížďku s číslem čtyři ovládl Petr Marek, který poté odvedl Karla Průšu.

Adam Nejezchleba srovnává elektromotocykl s klasickou stopětadvacítkou:

„Éčko je, myslím, úplně stejný. Na dráze jsem se stopětadvacítkou sice dlouho nejel, ale myslím, že úplně stejný.“

Adam Nejezchleba se postaral o premiéru elektrického stroje v závodě plochodrážního šampionátu republiky | foto Pavel FIšer

Slánský závodník odpověděl sólem v sedmé jízdě. Na jeho deset bodů se v další rozjížďce dostali také Adam Nejezchleba a Petr Marek. Žádný rozjezd se ovšem neorganizoval. Od letoška končí závody nižších kubatur finálovou rozjížďkou čtyř nejlepších, která určí jejich pořadí.

Slaný zažil její premiéru. Petr Marek předvedl fantastický start, ovšem ve druhém okruhu zůstal stát se dvěma dírami v karteru. A tak Karel Průša přivedl do cíle za sebou Adama Nejezchlebu a Štěpánku Nyklovou.

 

Hlasy z depa

Daniel Klíma vede šampionát | foto Pavel Fišer

„Dneska spokojenost,“ pousmál se Daniel Klíma. „Dráha mě překvapila, jen v druhým nájezdu bylo pár dírek. Patnáct bodů, krás, jen tak dál. Ale kluci jsou docela dotěrný. V dalších závodech to bude těžký, bude to boj.“

„Dneska to bylo zajímavý,“ vyprávěl Adam Bednář. „Celej den jsem kazil starty. Děkuju klukům z depa, perfektně dopasovali motorky a mně se to povedlo dotáhnout. Nebyl den, kazil jsem ty starty, a taky to tak podle toho vypadalo. Chce se to zlepšovat, je začátek sezóny, hlavně si s čistou hlavou užívat závody.“

„Závody hezký, závodivý,“ vyprávěl Petr Chlupáč.  „Dochytaly se mušky, dráha fajn, sice ne závodivá, ale hezká. Zažívám období třetích míst, ale je teprve začátek, závodů je více. V juniorce je větší konkurence, parád, kluci dorůstají a ženou nás. Je to dobrý.“

„Výborný, už je to OK,“ bilancoval Matouš Kameník. „Začátek dobrý, škoda poslední jízdy. Kde se vzal, tu se vzal Bubba. Dobrý to bylo, mysleli jsme si, že dráha bude horším ale nakonec dobrý.“

Jaroslav Vaníček želel poslední jízdy | foto Pavel Fišer

„Zkazil jsem si to, že jsem v poslední jízdě neodstartoval,“ sypal si Jaroslav Vaníček popel na hlavu. „Nevyšlo to, jak bych si představoval. Ale příště udělám všechny, aby se mi závody povedly podle mých představ.“

„Byl to vlastně můj první závod na pětistovce,“ připomínal Vojtěch Šachl nešťastnou diskvalifikaci z úterního přeboru. „Jsem spokojenej, jel jsem na body a šestý místo je dobrý. Ambice byly větší, ale nepovedlo se. Příště se to povede.“

„Dobrý, suprový,“ nacházel Jan Jeníček jen samé superlativy. „Motorky jely perfektně a dráha byla taky dobrá. Dobrý, spokojenost.“

Klíčové momenty - Adam Bednář (červená) útočí v rozjížďce s číslem dvacet na Matouše Kameníka (žlutá) | foto Pavel Fišer
Klíčové momenty – Adam Bednář (červená) útočí v rozjížďce s číslem dvacet na Matouše Kameníka (žlutá) | foto Pavel Fišer

MR U21 + U19:

1. Daniel Klíma, Praha 3 3 3 3 3 15
2. Adam Bednář, Praha 3 3 2 3 3 14
3. Petr Chlupáč, Praha 2 3 3 2 3 13
4. Matouš Kameník, Pardubice 3 2 1 3 2 11
5. Jaroslav Vaníček, Praha 3 2 3 2 1 11
6. Vojtěch Šachl, Praha 2 1 3 1 3 10
7. Jan Jeníček, Pardubice 2 2 2 1 2 9
8. Jan Hlačina, Pardubice 2 3 1 0 1 7
9. Bruno Belan, Slaný 1 0 2 2 2 7
10. Matěj Frýza, Plzeň 1 E 0 3 2 6
11. Štěpán Melč, Plzeň 1 1 2 0 0 4
12. Dominik Hrbek, Pardubice (250 ccm) 0 2 0 1 1 4
13. Mario Hausl, D 1 1 1 1 X 4
14. David Hofman, Pardubice 0 1 1 0 1 3
15. Radek Bambuch, Kopřivnice 0 0 0 2 0 2
16. Štěpán Ševčík, Divišov 0 0 – – 0 0
Mistrovské stopětadvacítky: Adam Nejezchleba, Karel Průša a Štěpánka Nyklová | foto Pavel Fišer

MR 125 ccm:

TOT FIN
1. Karel Průša, Slaný 3 2 2 3 10 1.
2. Adam Nejezchleba, Liberec (E) 1 3 3 3 10 2.
3. Štěpánka Nyklová, Slaný 3 1 1 1 6 3.
4. Petr Marek, Praha 2 3 3 2 10 E
5. Luboš Hromádka, Pardubice 2 0 2 2 6
6. Marián Jirout, Pardubice 1 2 0 1 4
NC Julian Wronecki, PL (E)