Pátý díl seriálu Grand Prix viděla dánská Kodaň

Kodaň – 25. června
Krásná hala zaplněná do posledního místečka v Kodani, byla dalším zastavením nejlepších plochodrážních jezdců za titulem mistra světa. Všichni Dánové svorně zazpívali hymnu své země a k nim se přidali i oba Pedersenové a Niels Kristian Iversen, který obdržel divokou kartu.


I rozhodčí umí být člověk
Hned v první jízdě došlo k fatální chybě rozhodčího, když páska vylétla jen na vnitřní straně oválu a na vnější straně se zamotala do helmy domácího Bjarne Pedersena. Ten, když se z ní vymotal, nechápal a spolu s ním celá hala, jak to, že jízda nebyla zastavena.

Jezdci absolvovali všechny čtyři kola a dokonce se na výsledkové tabuli ukázala i umístění jezdců v celé jízdě. Všichni diváci, a Dánové, Švédové či Poláci pískali a hala nespokojeně bouřila. Snad celých deset minut se čekalo, zda se jízda bude opakovat.

Naštěstí zvítězila spravedlnost a k opakování jízdy tedy nakonec přeci jen došlo. První jízdu nakonec vyhrál Lee Richardson před Leightem Adamsem, třetí pro jeden bod dojel Bjarne Pedersen a bez bodu byl tentokrát Ryan Sullivan.

Ani tady v Kodani se mistrům levých zatáček nevyhnuly pády. Jeden byl k vidění v jízdě číslo čtyři. Upadl Andreas Jonsson, když startoval ze druhé dráhy a vysloužil si tím vyloučení. Spolu s ním startoval z první dráhy Nicki Pedersen ze třetí dráhy Hampel a ze čtvrté Gollob. Díky pádu Jonssona se jízda opakovala ve třech a cílem projel jako první Pedersen, polský souboj vyhrál starší Gollob před Hampelem.

Mistr nad mistry v letošní Grand Prix, Tony Rickardsson, zaváhal pouze v deváté jízdě kdy dojel na posledním místě.

Jasonu Crumpovi jde o maximum
V jízdě s označením dvanáct už pomalu šlo do tuhého hlavně Jasonu Crumpovi, který podal protest ohledně minulé velké ceně, kdy byl několikrát vyloučen. Chtěl tento nepodařený závod co nejvíce odčinit a patrně i co nejdříve zapomenout. Australský jezdec se utkal o důležité body s Gollobem, který na startovním roštu stál v první dráze, ve druhé byl jeho soupeřem Bjarne Pedersen, kterému tento závod zatím příliš nevycházel, čtvrtá dráha patřila Iversenovi.

Start se nepovedl právě Crumpovi vyrazil jako čtvrtý, ale hned na rovince po startu nabral rychlost a dostal se na druhou pozici za Pedersena. Domácí Iversen se však nevzdával a Crumpovi velice nepříjemně komplikoval život na dráze. Ve třetím kole kdy si to tito dva skutečně rozdávali tělo na tělo to Dán přehnal a deflektorem vrazil Crumpovi do předního kola, sám tímto drcnutím motocykl přetočil a šel do prken.

S sebou vzal i Crumpa. Ten mu zřejmě nemile řekl svůj názor na tento souboj. Jízda se tedy opakovala bez Iversena a do čela se dostal Gollob druhý byl Pedersen. Crump však jízdu nevzdal a ve druhém kole podjel Pedersena a posunul se na druhou pozici. Pak začal útok na Golloba ten v jednu chvíli tak jak je jeho zvykem najel k mantinelu a celkem hladce před sebe Crumpa pustil. Ten body potřeboval jako sůl, protože do té doby měl pouze čtyři.

Ve čtrnácté jízdě opět došlo k veliké chybě na startovacím zařízení a Hancock byl zachycen páskou takovým způsobem, že ho poslala k zemi. V tu chvíli se již jednalo o třetí selhání podobného druhu. Opakovaná jízda! A znovu startovací zařízení nepouští jezdce na dráhu! Tentokráte tím uškrceným je Lee Richardsson, kterého páska zachytí pod krkem a nehodlá se přetrhnout. Pro Richardssona je tento zážitek dost bolestivý. Celý stadion nespokojeně bučí.


Tony je bůh letošní Grand Prix
Červenou dráhu prvého semifinále si vybral Hancock, modrou Nicki Pedersen, bílou Jonsson, a žlutou Andersen.

Startovací zařízení tentokrát naštěstí nezklamalo a všichni čtyři jezdci vyrazili vstříc postupu do finále. Do čela se dostal Pedersen za ním v těsném závěsu vyrazil Hancock. Andersen však za to vzal a dostal se před Hancocka, Andersen však až příliš chtěl do finále a to se mu stalo osudným. Ve druhém kole svůj motocykl přetočil a upadl, čímž otevřel cestu Hancockovi. Andersen sice na svůj stroj nasedl, ale náskok všech tří jezdců byl tak veliký, že s tím už nemohl nic udělat. Jízdu vyhrál domácí Pedersen před Hancockem, stop v závodě měl třetí Jonsson s Andersenem.

Znovu losování a červenou dráhu v prvním semifinále si vybírá Linbäck, modrou Rickardsson, bílou Crump a žlutou Hampel.

Start a do čela se dostává Lindbäck, na chvíli se před něho dostane Rickardsson, ale pak se znovu tmavý mladíček dostává do čela. Hampel se dotahuje na druhého Rickardssona, leč marně. Ten kryje záda svému krajanovi a společně se doprovodí do finále. Semifinále vůbec nevyšlo Crumpovi celou jízdu jezdil na chvostu a vůbec se ani nepokusil zaútočit, příčinou byl zřejmě hodně nepovedený start.

Ve finále měl první dráhu Rickardsson, druhou Hancock., třetí Pedersen, žlutou Linbäck.
Jezdci nabuzení, diváci nabuzení, motory jedou na plné obrátky a páska vyletí nahoru. Je to opět ta samá písnička. Rickardsson jde do čela a od prvních metrů všem ujíždí, nemá s kým bojovat. Linback vyráží neohroženě za ním. Jak klíště se na něho přilepí Hancock a jak jen to je možné využije volného místečka a dostává se před mladého Švéda. Své druhé místo již nepustí. Šastný Linback dojíždí třetí, když poráží domácího Pedersena. Rickardsson není člověk, Rickardsson je bůh… Alespoň v letošním ročníku Grand Prix. Je to jeho čtvrté vítězství z pěti a náskok před druhým Crumpem nabírá obrovských rozměrů.

Stupně vítězů. A na nich šastný Rickardsson, veselý Hancock a přešastný Linbäck. Celý nádherný večer uzavírá překrásný ohňostroj, který byl připraven na hudbu. Jaké překvapení chystá pro diváky a samotné jezdce již 9. července Praha? Na to si musíme počkat, každopádně přijďte všichni podpořit Aleše Drymla v této veliké konkurenci to bude určitě potřebovat.

Foto: Pavel Fišer