Antonín Šváb zažil černou neděli

Mühldorf – 26. června
V neděli začal v německém Mühldorfu seriál Grand Prix na dlouhých a travnatých drahách. Protože se letos po mnohaleté účasti do závěrečných klání neprobojoval smůlou a zraněními sužovaný Zdeněk Schneiderwind, zůstal naším jediným zástupcem Antonín Šváb. Ten si určitě moc a moc přál spravit chu za loňský ročník, kdy ho o vybojovanou účast připravilo zranění, jehož následky léčil druhou polovinu sezóny. Přípravě na dlouhou dráhu proto věnoval hodně času i prostředků, nedělní závod ale rozhodně nebude patřit k těm, na které by vzpomínal rád. Smůla a série defektů poslaly našeho borce až ke dnu startovního pole.

Začátek závodu přitom vůbec nevypadal špatně. Náš borec se po ne zcela ideálním startu vymotal v první zatáčce z klubka jezdců na třetím místě, na kterém také dojel, když jen malý kousek mu by mu býval stačil k úspěšnému završení stíhací jízdy za druhým Morou. Ve druhé sérii sice zareagoval na startovní pásku podstatně lépe, ale jeho stroj se jaksi nemohl rozjet. Na vině byl zapomenutý druhý rychlostní stupeň, díky němuž byli soupeři vesměs daleko pryč. výsledkem byl jeden bod za páté místo, protože ve svém třetím vystoupení mu odešel karburátor a Tonda ani neodjel od startu. V závěrečné jízdě základního rozpisu se dlouho držel za domácím Kattem na velmi dobrém druhém místě zajišujícím účast v B-finále, ale další defekt v poslední zatáčce znamenal konec nadějí. V C-finále pak přišel k dovršení černého víkendu další defekt a poslední místo v celkové klasifikaci.

Největší hvězdou závodu byl úřadující mistr světa Gerd Riss, který s jedinou výjimkou (pozapomněl se na startu) vyhrál všechny své rozjížďky. Další spolufavorit Robert Barth o poznání hůř startoval a pak se většinou musel probíjet startovním polem. Lepší vystoupení se určitě očekávalo od vicemistra světa Angličana Tatuma, domácího matadora Rudolpha, nebo loni čtvrtého muže šampionátu Janoschky. Naopak ve vynikajícím světle se představil nováček seriálu Fin Kylmäkorpi, jediný neporažený jezdec závodu, kterého o lepší umístění připravily dva defekty, nenápadně a přitom velmi dobře jezdil i domácí Daniel Bacher.

Hlas z depa:
Antonín Šváb: „Co k tomu říci? Jeden motor se rozpadl v tréninku, takže jsme si pronajali jiný od Zierka. V druhé jízdě jsme to prokoučovali, ve třetí jízdě mi odešel karbec, ani jsem se nerozjel. Pak mi odešel další motor ze druhého místa a nakonec už to bylo v háji. Pokud neseženu nějakou pomoc, nevím z čeho to dál financovat. Špička není jezdecky dál, ale mají v tom šíleně peněz, bez zázemí to nelze dělat. Pokud to půjde takhle dál, asi toho na dlouhé nechám.“