Švába provázela smůla

Mühldorf – 26. června
Uplynulou neděli se na kilometrovém ovále v bavorském Muhldorfu rozpoutaly první boje o titul mistra světa na dlouhé ploché dráze. V osmnáctičlenném startovním poli měla svého zástupce i Česká republika. Antonín Šváb si však v závodě vybral nevídanou dávku smůly a skončil hluboko v poli poražených.
Deštivé počasí, které o víkendu panovalo téměř nad celou Evropou se nevyhnulo ani našim západním sousedům. Pořadatelům se však i přes nepřízeň počasí podařilo udržet dráhu ve výborném stavu a sobotní trénink tak mohl proběhnout bez větších obtíží. Na nedělní závod dokonce vysvitlo slunce a diváci si tak mohli nerušeně vychutnat nádherné závody.

Hned v úvodní jízdě se představil i náš jezdec. Start od mantinelu mu vyšel a mohl si tak připsat tři body za třetí místo, když za svými zády udržel i dravého Daniela Bachera. Pro vítězství si dojel Bernd Diener před Italem Morou. Ve druhé rozjížďce se prosadil světový šampión Robert Barth z Německa na úkor Angličana Appletona a svých krajanů Schutzbacha, Janoschky a Rudolpha. Pro posledně jmenovaného bylo zklamání dvojnásobné, nebo tisícovka v Muhldorfu je jeho domácí tratí a vidina stupňů vítězů nebyla v případě Herberta Rudoplha úplně nereálná. Štěstí nestálo ani na straně dalšího favorita Fina Joonase Kylmakorpiho, který o důležité body přišel vinou defektu. Ve třetí jízdě na sebe narazili pětinásobný mistr světa Němec Gerd Riss a jeho dlouholetý rival Brit Kelvin Tatum, který má na svém kontě dlouhodrážní tituly tři. Do souboje těchto dvou gigantů se ještě přimíchal Holanďan Theo Pijper. Vyhrál Riss před Pijperem a Tatumem.

Po přestávce na úpravu dráhy zopakoval svůj triumf Gerd Riss. Tentokráte se mu na záda museli dívat Angličané Hurry a Appleton. Mora chyboval a dojel až pátý. Pět bodů za zasloužené vítězství inkasoval v další jízdě Tatum, když porazil Bachera a Bartha. V jízdě s číslem šest triumfoval Kylmakorpi, který potřeboval po předchozím defektu body jako sůl. Za ním skončili Pijper a Diener. Švábovi se tentokráte tolik nedařilo a hubený zisk jednoho bodu mu zavřel cestu k možné účasti ve finále A.

Stejně jako předchozí sérii jízd otevřel i tu v pořadí třetí vítězstvím Gerd Riss. Za ním projel cílem Mora. Na posledním šestém místě skončil Rudolph a do zpěvu mu určitě nebylo. Další favorit zaváhal v osmé jízdě. Bernd Diener si po předchozím vítězství a třetím místě připsal na své konto pouze jediný bod a ohrozil tak své šance na účast v první šestce. V cíli se radoval jako první Kylmakorpi, který porazil Tatuma. Pijper, Barth, Bacher, Appleton, takové bylo pořadí v deváté rozjížďce. Šváb kvůli defektu cíl neviděl.

V poslední sérii jízd se lámal chleba. Tatum s Barthem si prvním a druhým místem zajistili účast ve finále A. Tam je chtěl doprovodit i ambiciózní Kylmakorpi, ale osud a motocykl byli proti. Defekt postihl i Mathiase Krogera, který však nebyl zrovna v optimální formě a body mu stačily jen na finále C. Pak se vítězstvím blýskl Katt, který o sobě v průběhu závodu nedával příliš vědět. Za ním dojel Appleton a jeho třináct bodů mu stačilo na účast v áčku. Naopak Mora se o něj připravil čtvtým místem. Jediný bod si na své konto překvapivě připsal Riss, ale o místo mezi prvními šesti nemusel mít strach. Antonín Šváb opět vinou stroje nedojel a uzavřel svůj účet na čtyřech bodech. Poslední jízda se stala kořistí výborně jedoucího Pijpera, kterého do velkého finále doprovodil Daniel Bacher. O tom si mohl nechat zdát Bernd Diener, který dokroužil jako poslední.

Svůj kalich hořkosti musel vypít až do dna náš jezdec, když ve finále C potřetí za sebou nedovezl svůj stroj do cíle. Tři defekty, to je opravdu nehorázná dávka smůly. Tak doufejme, že si ji Antonín Šváb vybral na dlouho dopředu. V závodě byl tedy klasifikován na posledním osmnáctém místě a mohl už jen přihlížet, jak se po dráze prohání pětice Němců. Z nich nakonec dopadl nejlépe Rudolph, který zvítězil před Schutzbachem, Janoschkou a Krogerem. Pro triumf ve finále B si bez větších problémů dojel Joonas Kylmakorpi, který si tak částečně zpravil chu po dvou defektech, jenž ho stály lepší umístění. Za ním dokroužili Katt a Mora.

Na start velkého finále se postavila šestice borců ve složení: Pijper, Tatum, Riss, Barth, Appleton a Bacher. Jako výhodnější se nakonec ukázaly vnitřní dráhy. Riss, Barth a Pijper, startující z modré, červené a bílé se krátce po startu prosadili do čela a vydrželi tam až do cíle. Gerd Riss vykročil tou nejlepší cestou k šestému titulu mistra světa. Pro stříbrný věnec si dojel Robert Barth před Pijperem a Bacherem. Dvojice Angličanů Tatum, Appleton se musela spokojit s pátým a šestým místem.

Další závod mistrovství světa je na programu 13. července na trávě ve francouzském Marmande, potom budou následovat pískové dráhy v Parchimu (21.8.), Morizes (3.9.) a celý seriál vyvrcholí závodem v novozélandském New Plymouth (5.11.).