Silné slejváky dorazily český dlouhodrážní OPEN

Mariánská Lázně – 25. května
Všechno klapalo jako na drátku. Kolibříci měli mírné zpoždění se svým mistrovským podnikem na mini ovále. Pak se pozornost soustředila na lázeňský kilometr. Osmnáctka účastníků OPEN šampionátu na dlouhé dráze a jeden náhradník odtrénovali. Diváci si užívali doprovodnou show s freestylisty a kaskadéry. Smrticí úder závodu už mohla dát jedině pořádné průtrž mračen, jejíž příval by pískový ovál nebyl schopný absorbovat. Nikdo ji nezval. A když přišla ani nevítal. A ta svině proradná si vzala s sebou své stejně hnusné sestry. Ze všech možných alternativ nakonec dala smysl ta nejhorší. Ručník v ringu a víra v náhradní termín.

 

Hlavní slovo měla voda z nebes | foto Karel Herman

 

Hynek Štichauer byl v tréninku hodně rychlý | foto Pavel Fišer

Depem se šířily informace, jak jsou Hynek Štichauer a Jesse Mustonen strašlivě rychlí. Samozřejmě z pohledu běžného oka bez pomoci časomíry. Brzy ale všechny přítomné zaměstnala obloha. Před půl druhou se otevřela naplno. A už do z ní padalo!


Jan Macek po tréninku:

„Motorky tarokovaly ve velkých otáčkách. Obě dvě, mrchy. Asi karburátor, snad to bude dobré.“


Rovněž Jesse Mustonen nepostrádal rychlost | foto Pavel Fišer

Strašlivou průtrž mračen doprovázelo burácení hromu. Optimismus dodávaly meteorologické radary, že by okolo patnácté hodiny mělo přestat pršet. O půl třetí se sešla jury s jediným, zato zásadním verdiktem.


Hynek Štichauer na téma uplavaného závodu:

„Pořadatelská strategie byla chybně zvolená. První dvě série se měly jet před freestylem. Po bitvě je každej generál. Jediný dobrý rozhodnutí bylo to teď zrušit.“


Jan Macek potřeboval doladit motocykly | foto Pavel Fišer

Sejdeme se zase za hodinu a uvidí se. Dráha je tvrdá, rovinky jsou v pohodě, velká jezera půjdou odstranit. Dokonce vysvitlo sluníčko, ale záhy se opět spustil déšť. Kolem tři čtvrtě na tři ustal. Nápad o nedělním náhradním termínu ustoupil do pozadí.


Jan Macek se těší na letní termín:

„Překvapil nás déšť. Těšil jsem se na tyhle závody. V létě aspoň budu mít čas na přípravu motorek a bude to správný závod.“


Poslední slovo na ovále pronesl Daniel Klíma | foto Pavel Fišer

Verdikt nakonec zněl, že se pojede závod na dvanáct jízdě po třech kolech. A že se začne úderem šestnácté hodiny. O patnáct minut předtím dorazil další slejvák. Daniel Klíma si ještě třikrát objel dlouhatánský ovál. A bylo po všem.


Daniel Klíma líčí své závěrečné svezení:

„Bylo to dobrý, ale byl jsem na dráze sám. Tak ještě nevím jak je to pod tou cejchou.“


Není smutnější pohled než na promočené depo | foto Pavel Fišer

Dvě minuty před čtvrtou odpolední jury za účasti závodníků mítink zrušila. V neděli by byl problém se sanitkou. Pořadatelé přislíbili vyplatit účastníkům polovinu dojednané finanční částky. A začali přemítat o náhradním termínu. Osmadvacátého září při EVLS? Ale to je v Kopřivnici první liga, která se bez Hynka Štichauera a Jana Macka neobejde.

Pořadatelé se se závodníky férově vyrovnali | foto Pavel Fišer