Karel Průša udeřil i v českém šampionátu na minioválech

Divišov – 11. května
Po nedávných úpravách zbyla z malých drah uprostřed divišovského stadiónu jen jediná. Ta větší. Přesto byla dnes pro některé kolibříky příliš malá. Aspoň soudě dle mnoha diskvalifikací za vyjetí z oválu, které dodatečně upravily výsledky jízd a svým způsobem zdramatizovaly první podnik letošního českého šampionátu stopětadvacítek na krátkých oválech. I tady potvrdil Karel Průša svou skvělou formu. Ovládl základní část, aby posléze triumfoval stylem start – cíl ve finále A před Jakubem Hejkalem a Štěpánkou Nyklovou.

Jakub Hejkal, Karel Průša a Štěpánka Nyklová na stupních vítězů | foto Karel Herman

Když je ovál příliš malý

Bylo jich šest. Šest. Přesně akorát, aby úvodní díl kolibřího šampionátu na krátkých drahách nepostrádal mistrovský status. A přitom aby závod měl v každičké ze svých rozjížděk trojici závodníků a neztrácel briskné tempo.

Karel Průša (červená) vodí Luboše Hromádku (modrá) a Štěpánku Nyklovou (bílá) | foto Karel Herman

I když v první jízdě všechno zamotalo trucující startovací zařízení. Zdržení nestálo za řeč. A Matěj Tůma se ujal vedení. Jakub Hejkal ovšem strašlivě prahnul po třech bodech. Nakonec je získal, aniž by svého klubového kolegu předčil.

Ovál se totiž dnes ukázal až příliš malým. Matěj Tůma z něho vyjel ven a byl diskvalifikován. Byl první, avšak nikoliv sám. V rozjížďce s číslem pět byl podobně postižený Jaroslav Bartek. A o dvě jízdy později také Luboš Hromádka.

Pro něho šlo vpravdě o zapeklitou situaci. V rozjížďce s číslem dvě sice nejlépe odstartoval, ale ve druhé zatáčce jej podjel Karel Průša. Štěpánku Nyklovou udržel na uzdě. Ob dvě jízdy později ji odvedl s letem pásky. Blonďatá dívčina nesložila zbraně.

Štěpánka Nyklová (modráú bojuje s Matějem Tůmou (bílá) a Lubošem Hromádkou (červená) | foto Karel Herman

Na začátku třetího kola se dostala přece jen do čela. Co víc, před Pardubičana šel i Matěj Tůma. Ten ale v poslední zatáčce vyjel ven a Luboš Hromádka ukořistil alespoň dva body. Stejně jako v rozjížďce s číslem pět, jíž kraloval Karel Průša. Do finále A mohlo Luboše Hromádku posunout již jen závěrečné prvenství. Směřoval k němu, jenže v prvním oblouku posledního okruhu vyjel ven z dráhy.

 

Drama až do konce

Přitom Luboš Hromádka byl paradoxně jediný, kdo dnes dostal do problémů excelentního Karla Průšu. Třetí jízda se opakovala kvůli ulití a on ji ovládl stylem start – cíl. Stejně si počínal rovněž v rozjížďkách s čísly šest a osm.

Štěpánka Nyklová (bílá) útočí na Jakuba Hejkala (červená) | foto Karel Herman

Dvanáct bodů ho nejen dostalo do finále A, ale navíc mu dovolilo vybírat si postavení na startu jako první. Za soupeře měl Štěpánku Nyklovou a také Jakuba Hejkala, jenž profitoval z úvodní diskvalifikace Matěje Tůmy.

Ale nejprve k béčku, kde smůla Luboše Hromádky gradovala. Plechová bota se mu smekla a on se přetočil. Soupeři byli rázem na hony daleko. Jaroslav Bartek na čele, Matěj Tůma za ním. Ale to už se pozornost upínala k finále A.

Start vynesl do vedení Karla Průšu. Štěpánka Nyklové na něho vedla nájezd po vnějšku první zatáčky. Neuspěla, ve druhém oblouku jí to natáhlo. A Jakub Hejkal byl vmžiku před ní a šel si pro druhou pozici.

TOT B A
1. Karel Průša, Slaný 3 3 3 3 12 1.
2. Jakub Hejkal, Slaný 3 2 2 2 9 2.
3. Štěpánka Nyklová, Slaný (E) 1 3 3 2 9 3.
4. Jaroslav Bartek, Praha 2 R L 2 5 1.
5. Matěj Tůma, Slaný L 1 1 1 3 2.
6. Luboš Hromádka, Pardubice 2 2 2 L 6 3.
Karel Průša (modrá) vede finále A před Jakubem Hejkalem (červená) a Štěpánkou Nyklovou (bílá) | foto Karel Herman

Průběžné pořadí seriálu:

DIV TOT
11.5.
1. Karel Průša, Slaný 20 20
2. Jakub Hejkal, Slaný 18 18
NC Štěpánka Nyklová, Slaný (E) 16 16
3. Jaroslav Bartek, Praha 14 14
4. Matěj Tůma, Slaný 12 12
5. Luboš Hromádka, Pardubice 11 11

Poznámka: klasifikováni jsou držitelé licencí AČR startující na motocyklech se spalovacím motorem; bodový klíč za umístění v závodech 20 – 18 – 16 – 14 – 12 – 11 – 10 – 9 – 8 – 7 – 6 – 5 -4 – 3 – 2 – 1.

Matěj Tůma (bílá) útočí na Luboše Hromádku (červená) | foto Karel Herman