Martin Haarahiltunen byl nejrychlejší

Inzell – 22. března
Světový ledařský šampionát v Inzellu začíná až dnes úderem páté hodiny odpolední. Tak to bere běžný fanoušek, který si pořídil lístek do Max Aicher Areny. Ale motory ledařských speciálů zde bouřily již při pátečním tréninku. Jako nejrychlejší se ukázal obhájce světového titulu Martin Haarahiltunen.

 

Franz Zorn se může spolehnout na servis svého mechanika Davida Lizáka | foto Pavel Fišer

Dvě kola s pevným startem obkroužil za 30,6 a poté za 30,3 sekundy, což představuje průměrnou rychlost okolo pětadevadesáti kilometrů v hodině. „Docela mě to překvapilo,“ netajil se na tiskové konferenci. „V prosinci jsem si vážně zranil páteř a od té doby jsem mohl trénovat jen trochu. Ale zranění není ten problém, to je spíš kondice. Ale o trénink šel docela dobře, uvidíme, jak se se závodním víkendem vypořádá moje tělo.“

Ostatně soupeři nebyli příliš daleko. Znovu korunovaný král evropských ledů Franz Zorn zajel jen o čtyři desetiny pomalejší čas. „V tréninku je každý rychlý,“ nechal se slyšet se starou a osvědčenou pravdou. „Ale se svými třicetiletými zkušenostmi už nejsem ani divoký, a konec konců ani mladý, takže trénink beru volněji. Ale doufám, že to bude dobrý víkend, jsem rád, že ledová plochá dráha v Inzellu pokračuje, mám to sem jen asi třicet kilometrů.“

Andrej Diviš na inzellském ledě | foto Pavel Fišer

Andrej Diviš v první tréninkové jednotce upadl, ve druhé zajel čas 32,6 vteřiny. Do Inzellu přijel také Lukáš Hutla, který bude ve skupině fanoušků ten nejzasvěcenější. V příštím závodě v Heerenveenu se může objevit ve startovní listině coby náhradník. Musí ale uspět v pátečním Poháru Roelofa Thijse.

A snad aby Čechů v Inzellu nebylo málo, závody rozhoduje jako sudí Tomáš Topinka. A v neposlední řadě David Lizák, který šroubuje na motocyklech Franze Zorna.