Češi a Slováci v akci 479

Uplynulý týden nabídl na českých oválech vskutku nabitý a krásný program. Sezóna 2023 zatím neměla ambice udělovat české tituly, ale čtyři podniky v Plzni, v Praze a v Kopřivnici k nim přiblížily individuální šampionát, kolibříky, juniory i první ligu. Ovšem i za hranicemi měli naši plochodrážníci spoustu práce. Pojďme se za nimi pěkně popořadě podívat.

 

Josef Franc s mechanikem Jiřím Georgievem ve Vechtě | foto Zdeněk Schneiderwind

Při prvním finále polské extraligy U24 Gorzow dokázal doma zvítězit nad Krosnem v poměru 49:40. Jan Macek pro hosty nebodoval (0 – 0 -).

Páteční večer v Cloppenburgu patřil tradičnímu mítinku Nighf od the Fights. Stal se kořistí Tima Lahtiho. Václav Milík skončil osmý (1 3 0 3 1), když své účinkování po základní části ukončil čtvrtou pozicí v semifinále.

Sobota byla poměrně nabitá a tak pár závodníků i cestu na nedělní první ligu do Kopřivnice poněkud prodloužilo. Jako třeba Daniel Klíma, který svému Tarnowu připsal tři body v semifinále druhé polské ligy. Triumf 38:51 si ovšem odvezl hostující Rzeszow.

Josef Franc (0 5 3 3) byl šestý ve volném mezinárodním závodě v německé Vechtě. Ve finálové jízdě sice dojel pátý, ale body se přičítaly k základní části.

Divácká kulisa ve Vechtě | foto Zdeněk Schneiderwind

Netradiční systém užili rovněž v Debrecenu pro mezinárodní mistrovství Maďarska v Debrecenu. Po čtyřech základních rozjížďkách přišly jízdy dle umístění, dokud mítink negradoval dvojicí semifinále a finále B a A.

Do áčka se dostal Jakub Valkovič (3 1 3, druhý v semifinále). Skončil čtvrtý, když triumfoval Jakub Jamrog a na dalších příčkách se umístili Michele Castagna a Anže Grmek. Jan Macek (2 2, čtvrtý v semifinále) vyhrál béčko, takže skončil pátý. Matěj Frýza byl jedenáctý (0 2 1), o start v doprovodném závodě dvěstěpadesátek neprojevil žádný Čech zájem.

Matěj Frýza s mechanikem Josefem Černým v Debrecenu | foto Jaroslav Frýza

Budex Amateur Speedway Cup pokračoval v Berlíně. Daniel Halamka skončil (2 1 2 2 2 0) pátý v prestižní skupině Platinum, ale odjel s podezřením na fakturu ruku. Adam Nejezchleba (1 1 1 1 1) byl v kategorii E-Speedway třetí, Štěpánka Nyklová (0 0 0 0 0) čtvrtá.

Včera v prvním semifinále první polské ligy porazil Rybnik na svém domácím kolbišti Bydhošť 49:41. Jan Kvěch pro něho skóroval sedmi body s jedním bonusem (F 2 2 1 2 X). Ve čtrnácté jízdě pykal za kolizi s Mateuszem Szczepaniakem diskvalifikací a žlutou kartou.