Plochá dráha se vrátila na pardubické dostihové závodiště

Pardubice – 9. září
Před 10 lety, jsem měl tu možnost připomenout padesáté výročí od posledního závodu Zlaté přilby Československa v roce 1963 přímo na závodišti v Pardubicích. Diváci to tehdy ocenili velikým potleskem. Domluvil jsem si schůzku s ředitelem závodiště ohledně šedesátého výročí v letošním roce. Vedení souhlasilo s mým návrhem, aby se po dráze svezli plochodrážníci, a abych odkomentoval toto výročí.

 

Plochodrážní parta na dostihovém závodišti v Pardubicích | foto laskavostí Miloslava Čmejly

V sobotu 9. září se konala veliká akce pod názvem Koně v akci. Bohatý program a hojná účast diváků nakonec dopomohly k vynikající prezentaci ploché dráhy. Dopoledne jsme zapálili svíčky u pomníčku závodníků, kteří položili životy za řidítky svých závodních strojů.

Ve čtrnáct hodin začal náš vstup před hlavní tribunou. Zatímco po dráze kroužili závodníci Patrik Linhart a Jaroslav Petrák, já jsem diváky po mikrofonu seznámil s historií zlaté přilby na dostihovém závodišti.

Patrik Linhart a Jaroslav Petrák na trávě | foto laskavostí Miloslava Čmejly

U mikrofonu jsem měl také hosta, kterým byl Hynek Štichauer. Společně jsme pozvali diváky na letošní zlatou přilbu. Celý náš vstup jsem ukončil tím, že jsem vyzval diváky, abychom společným potleskem do nebíčka uctili památku jezdců, kteří v Pardubicích při jejich milovaném sportu přišli o život.

Dlouho jsem tak frenetický potlesk neslyšel. To vše jen dokazuje, že oslava jubilea byla velmi důstojná. Chci moc poděkovat, že si Hynek Štichauer, Jaroslav Petrák, Patrik Linhart a také mechanici našli čas do Pardubic přijet. Zvláštní poděkování patří bývalému závodníkovi z Chabařovic, dnes majiteli firmy SIMONT- Astron halové systémy v Chlumci, panu Martinovi Morávkovi za sponzorskou podporu.