Nejlepší pár devatenáctileté Evropy odjede v sobotu z Pardubic

Pardubice – 31. srpna
Před pěti lety pořádala Žarnovica premiérový ročník evropského poháru dvojic do devatenácti let. Tehdy vyhráli Poláci a český tandem Jan Kvěch – Petr Chlupáč skončil těsně pod stupni vítězů. Vavřínů se naši kluci nedočkali napřesrok v Plzni, ale až ve dvacátém roce. Tehdy Jan Kvěch, Petr Chlupáč a Daniel Klíma v Güstrowě vyhráli. Napřesrok se soutěž dočkala povýšení na mistrovství Evropy a od té doby se Čechům medaile vyhýbají. Příležitost k nápravě nabízí sobota v Pardubicích.

 


Tipujte:

Získá český národní tým v sobotu v Pardubicích evropskou medaili?

View Results

Loading ... Loading ...

Slánská sedmdesátka v předprodeji!

  • První stovka výtisků nové knihy Slánská sedmdesátka, aneb od padesátého doleva smykem opustila v úterý odpoledne tiskárnu Grantis v Ústí nad Orlicí, aby se vydala vstříc slavnostnímu uvedení do prodeje při slánské extralize. Ale všichni víme, jak to se středečním mítinkem dopadlo.

Ve Slaném se pojede v náhradním termínu, kdy už bude k dispozici celý náklad knihy. Bylo by škoda neprezentovat dílo také na jiných stadiónech. Pakliže budou bohové logistiky příznivě nakloněni, objeví se u stolečku v sobotu v Pardubicích.

Kniha o formátu A4 má téměř čtyři sta stránek a váží přes kilo, proto si na ní vezměte pořádné zavazadlo. A také pětistovku, kterou vás bude kompletní zpracování slánské plochodrážní historie stát.


Matouš Kameník přijede do Pardubic jako čerstvý přeborník | foto Karel Herman
Jaroslav Vaníček byl logickou volbou | foto Karel Herman

České ovály psaly v šampionátu historii. Nejvíce týmů, a sice devět, se sešlo před čtyřmi lety v Plzni. Jinak se závodilo v sedmi, což padne pozítří v Pardubicích. Přihlášených týmů je osm. Nebudou ale rozděleny do dvou skupin, ale utkají se pěkně popořadě každý s každým. Tradiční rozpis dvojic proto musel být natažen na osmadvacet rozjížděk.

Protože Zdeněk Schneiderwind bude ve stejný den manažerem tria Jan Kvěch, Václav Milík a Eduard Krčmář v semifinále mistrovství Evropy dvojic v Nagyhalaszu, v Pardubicích se českého družstva ujme Evžen Erban.

Adam Bubba Bednář se vrací na ovály | foto Karel Herman

O nominaci Matouše Kameníka a Jaroslava Vaníčka nebylo dlouhou dobu pochyb. Otazník se vznášel nad postem náhradníka. Nakonec před Janem Jeníčkem dostal přednost Adam Bubba Bednář. Pražský draveček má za sebou nejen úspěšnou rekonvalescenci zlomeného kotníku při čertových českých dvojicích ve Slaném, nýbrž také řadu úspěšných tréninků.

Právě v nich Zdeňka Schneiderwinda přesvědčil, aby mu dal evropskou příležitost. Ostatně i z jeho realizačního týmu zaznívá, že je na závodní comeback připraven.

Startovní listina sobotní mistrovství Evropy dvojic U19:

Ukrajina: 1 Roman Kapustin, 2 Vladyslav Duda
Česká republika: 3 Matouš Kameník, 4 Jaroslav Vaníček, 18 Adam Bubba Bednář
Polsko: 5 Damian Ratajczak, 6 Jakub Krawczyk, 19 Wiktor Przyjemski
Norsko/Lotyšsko: 7 Mathias Pollestad, 8 Artjom Juhno
Švédsko: 9 Casper Henriksson, 10 NOel Wahlquist, 21 Anton Jansson
Německo: 11 Norick Blödorn, 12 Jonny Wynant
Dánsko: 13 Jesper Knudsen, 14 William Drejerm 23 Nicolai Heiselberg
Velká Británie: 15 Sam Hagon, 16 Joe Thompson, 24 Ashton Boughen